Pocta Antonínu Šimečkovi

Vzpomínkový večer a slavnostní koncert k nedožitým
100. narozeninám významné osobnosti našeho regionu 

Středa 4. února 2015 v 19.00   Malá scéna Česká Třebová

V programu koncertu vystoupí

mj. i houslový virtuóz, profesor AMU v Praze, Pavel Hůla,

za doprovodu Komorního orchestru Jaroslava Kociana.

Dirigent: Bohuslav Mimra

Antonín Šimeček byl 18 let ředitelem českotřebovské Lidové školy umění (1958 - 1976)

 
Antonín ŠIMEČEK

18. ledna 1915 se v Praze narodil hudebník, pedagog a první ředitel hudební školy v Ústí nad Orlicí, dlouholetý ředitel Lidové školy umění v České Třebové, Antonín ŠIMEČEK. Po získání potřebného hudebního vzdělání přijal v roce 1939 místo ředitele na nově zřízené hudební škole v Ústí nad Orlicí. Antonín Šimeček vykonával tuto funkci velice zodpovědně a společně s dalšími spolupracovníky se mu podařilo v krátké době vybudovat jednu z prvních hudebních škol ve východních Čechách. Antonín Šimeček se výrazně podílel i na kulturním životě města. Účinkoval v proslulých Ústeckých hudebních pátcích, pomáhal řídit Orchestrální sdružení, Zpěvácký spolek Lukes, byl zakladatelem Komorního orchestru Jaroslava Kociana v r. 1967, který až do konce svých sil dirigoval. Vypomáhal i při realizaci řady vynikajících inscenací divadelního souboru Vicena, včetně legendární Vrchlického Hippodamie. V roce 1958 odešel z místa ředitele hudební školy a nastoupil na místo ředitele Lidové školy umění v České Třebové. Byl i vynikajícím houslovým pedagogem. Ve funkci ředitele zde působil až do r. 1976. Plných třicet let působil jako člen odborné poroty Kocianovy houslové soutěže. V České Třebové řídil Komorní pěvecký soubor českotřebovských učitelek při Lidové škole umění, často dirigoval orchestrální sdružení Smetana a byl členem Českotřebovského kvarteta a tria. V roce 1983 se vrátil zpět do Ústí nad Orlicí. Zemřel 24. října 1993. U příležitosti sedmdesátých pátých narozenin byl jmenován čestným občanem města Ústí nad Orlicí.

Pavel Hůla

Pavel Hůla (* 23. ledna 1952 Praha) je český houslista a hudební pedagog.
Svůj výjimečný talent prokazoval už od dětství, když se stal dvojnásobným vítězem Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí (1963 a 1964) a laureátem rozhlasové soutěže Concertino Praga[1] v kategorii klavírní trio (1969). Absolvoval Hudební fakultu Akademie múzických umění (HAMU) v Praze ve třídě Marie Hlouňové, postgraduálního studia komorní hry u Antonína Kohouta a mistrovských kurzů Vladimira Malinina ve Výmaru.
Věnuje se sólové i komorní hře. V letech 1972–2000 byl předním členem souboru Pražští komorní sólisté, od roku 1975 je primáriem Kocianova kvarteta, od roku 2001 rovněž uměleckým vedoucím jím založeného komorního orchestru Praga Camerata.
Na jaře roku 2010 nahradil na postu primária Pražákova kvarteta jeho zakládajícího člena Václava Remeše, který opustil soubor ze zdravotních důvodů.[4]
Hraje na nástroj od Mathiase Albaniho z roku 1696, na který v mládí hrál Jaroslav Kocian. Věnuje se t鞠dirigování a od roku 2006 vyučuje na katedře strunných nástrojů HAMU.