Zamyšlení  na únor .... o manželství                                      
Ve Valentinském týdnu, od 9. do 16. února proběhne již 9. ročník Národního týdne manželství. Myšlenka uspořádat takový týden, který by vyzdvihl význam úplné rodiny i v dnešní společnosti, vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a od té doby se k němu připojilo již řada států, včetně České republiky. 
Letošním mottem je trochu provokativní otázka: „Šťastni až do smrti?“
Mnoho lidí možná podobnou otázku odloží kamsi do kategorie dětských pohádek. Myslím si ale, že neprávem. Vždyť je to jedna ze základních tužeb člověka, nějak „od přírody“, či jak věříme my - křesťané, od Boha vložená do lidského nitra – mít vedle sebe člověka, který mne miluje takového, jaký jsem. Toužíme po intimní blízkosti s milovaným člověkem, toužíme po věrnosti ve vztahu, toužíme po někom, kdo nám dá lásku a komu ji budeme moci dát i my. Ano, toto jsou hluboké touhy člověka, které můžeme nejlépe naplnit právě v manželství s milovaným člověkem.
Jenže – realita bývá všelijak zašmodrchaná. Zjišťujeme, že si dlouho nevystačíme s počáteční zamilovaností, musíme se učit odpouštět více, než bychom si pomysleli a vůbec – budovat spokojené a šťastné manželství není tak snadné, jak se na počátku zdálo.
Všichni ale víme, že velké věci často nejdou snadno. Na ty nejdůležitější a nejhodnotnější se vyplatí čekat. Vyplatí se za ně bojovat. Vyplatí se to nevzdávat. Věřím, že manželství je jednou z nich. Ano, věřím, že je možné žít v manželství s jednou ženou/mužem až do smrti. Věřím, že je možné prožít harmonický a šťastný vztah, založený na lásce a toleranci. Nebývá to ale snadné. V manželství se učíme odpouštět, věřit tomu druhému, nesobecky milovat a zkrátka žít spolu. A Bible nás ujišťuje, že je to sám Pán Bůh, kdo nám k tomu chce dávat sílu.
Ing. Tomáš Pospíchal, kazatel Církve bratrské v České Třebové
 
 ------------------------------------------------------------
Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová
a České křesťanské akademie, místní skupina Česká Třebová
Vás srdečně zvou na

 

přednášku paní PhDr. Jana Croÿ
„Královéhradečtí biskupové a 350 let diecéze“,
 
která se bude konat v Městském muzeu v České Třebové v úterý 17. února 2015 od 17.00 hodin. Vstupné 20,- Kč.

--------------------------------------------------------

Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová
Příprava snoubenců na manželství
Zveme na setkání snoubenců, která si kladou za cíl zprostředkovat dvojicím celistvý pohled na manželství. Setkání budou probíhat ve vzájemně dohodnutých termínech na Římskokatolické faře v Klácelově ul. č. 1. v České Třebové. Společně se snoubeneckými  páry se účastní setkání i manželský pá
r a kněz. Snoubenci dostávají vždy dopředu tematické otázky, které si promyslí samostatně i ve dvojici, společná setkání jsou příležitostí „doladit“ některé otázky nebo doplnit chybějící informace, či možností porovnat své názory s ostatními dvojicemi. Pozvání platí i pro nepokřtěné.
Délka jednotlivých setkání  je cca 1-2 hodiny. Termíny budou stanoveny dle možností zájemců, první setkání se koná v neděli 22.2. od 15.00 hod. Celková délka „kurzu“ je od února do června r. 2015.
                                                                                                                                                           o. Miloš Kolovratník