„Sportuj s námi‘‘ – 1.ročník O Třebovskou mašinku      


Otevřených závodů pro nejmenší děti je v naší oblasti hrozně málo, musíme přejíždět do Středočeského nebo Jihomoravského kraje a proto jsme si řekli, že zrealizujeme vlastní závody.

Je důležité právě  děti, které s plaváním začínají , u tohoto sportu udržet a motivovat do budoucnosti. A proč právě mašinka? V dubnu pořádáme pro žactvo a dospělé  již 29.ročník  Ceny Třebovské Lokomotivy, a jelikož je tato akce zaměřena na malé děti, tak jsme z lokomotivy udělali mašinku.  A navíc se nám podařilo zařadit tento závod do akce ČUS „ Sportuj s námi ´´

 

Paní Eva Hromádková  z České unie sportu napsala:

Obrovským úspěchem, rozzářenýma dětskýma očima a spoustou gratulací skončil první ročník plaveckých závodů O Třebovskou mašinku, který se uskutečnil v sobotu 17. ledna v České Třebové. Pořadatelský plavecký oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová připravil závody pro děti od šesti do osmi let, kterých se ve zdejším krytém bazénu hemžila celá stovka.

„Dorazily děti z osmi plaveckých oddílů, nejen místních, ale i z Brna, Pardubic nebo Trutnova. A měly opravdu širokou fanouškovskou základnu v podobě trenérů a rodičů, kteří zejména při závěrečných štafetách fandili jako o život. Dnešní akce byla opravdu vynikající,“ pochvalovala si Renata Eisenvortová, vedoucí trenér pořádajícího oddílu plavání TJ Lokomotiva Česká Třebová a autorka myšlenky závodů O Třebovskou mašinku. V krytém plaveckém bazénu v České Třebové, který nabízí šest drah o délce 25 metrů, se děti utkaly hned v několika závodech. Připraveny byly tratě na 25  a 50 metrů znak,  prsa,  motýlek a volný způsob. Vrcholem pak byly dva štafetové závody na 6 x 25 metrů volným způsobem a 8 x 25 metrů volným způsobem.

 

„Po skončení akce za námi chodili trenéři ze všech zúčastněných oddílů a říkali, že přesně takhle by měly vypadat závody pro malé plavce. A to mě hrozně potěšilo. Naším cílem bylo, aby si děti hlavně pořádně zaplavaly. Pro spoustu z nich to byly úplně první závody, takže jsme chtěli, aby si to hlavně užily a zvykly si na závodní atmosféru,“ vysvětluje Renata Eisenvortová.

K dobré náladě a celkově pohodové atmosféře přispěli rozhodčí i rodiče třebovských dětí. Maminky připravily pro trenéry a rozhodčí vynikající občerstvení, zatímco tatínkové spolu se staršími plavci  z pořadatelského oddílu pomáhali s přípravou bazénu na jednotlivé závody. Všechny děti v závěru akce obdržely diplomy za účast, nejlepší trojice z každého závodu získala i medaili a věcnou cenu.  A vítězové štafet si mohli ještě pochutnat na vynikajícím dortu. Pro děti byl velkým zážitkem i účast sportovního hosta, juniorské mistryně Evropy v triatlonu Jany Jirouškové, která vítězům předala ceny. Nabitý program bohužel neumožnil účast bikerovi Jaroslavu Kulhavému, jednomu z patronů projektu ČUS SPORTUJ S NÁMI, který však organizátorům popřál z Malorky  hodně štěstí alespoň na dálku.

„Jsme šťastni, že akce O Třebovskou mašinku měla takový ohlas. Pro mnohé trenéry to prý byly jedny z nejkrásnějších plaveckých závodů pro děti a  za rok přijedou se svými svěřenci určitě znovu. A to je nejlepší reference, jakou jsme mohli dostat. Takže v našich aktivitách hodláme pokračovat a připravit pro malé děti další skvělé závody.  A to nám také  dává do budoucna velkou motivaci,“ věří  organizátoři této skvělé akce.