Z návštěvy prezidenta republiky v Pardubickém kraji      

2. den návštěvy: prezident poděkoval výsadkářům a pokračoval návštěvou Chrudimi a Hlinska

Pardubický kraj - Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Pardubickém kraji dnes pokračuje v chrudimském okrese. Dopoledne se delegace v doprovodu hejtmana Martina Netolického vydala nejprve za elitními výsadkáři do Chrudimi a poté pokračovala setkáním se zastupiteli a občany města. Odpoledne navštívil prezident Hlinsko. Výsadkáři 43. praporu prezidentovi předvedli nejen špičkovou výzbroj, ale také ukázku boje na krátkou vzdálenost. „Bohužel jsem nedávno musel ocenit čtyři z pěti veteránů z Afghánistánu in memoriam,“ povzdechl si prezident a pokračoval s nabídkou: „Pokud budou mít veteráni zájem, mohli by po skončení v zahraničních misích pracovat v Hradní stráži.“  Dále vojákům poděkoval a popřál, aby se ze svých misí vraceli beze ztrát a aby pomohli České republice v boji proti terorismu. „Jsem přesvědčen, že budoucností armády jsou drony,“ upozornil Miloš Zeman a připomněl, že se musíme bránit tisíce kilometrů daleko, tam, kde jsou základny teroristů, a tím předejít jejich útokům. „Říkám tomu předsunutá hlídka a jsem rád, že jsem jako první prezident mohl navštívit vojáky přímo v Afghánistánu,“ dodal na závěr setkání. 

V Chrudimi se hovořilo o obchvatu i o hotelu  Na Městském úřadu v Chrudimi přivítal prezidenta starosta Petr Řezníček. Zastupitele města nejprve oslovil hejtman Martin Netolický „Chtěl bych vás ujistit o tom, že Chrudimská nemocnice má své místo v krajském zdravotnictví a bude fungovat  tak, jako doposud. S novým vedením města jsme se dohodli mimo jiné na opravě ulice Dašická,“  vybral dvě aktuální záležitosti ve správě Pardubického kraje hejtman.

Prezident starostu a zastupitele pozdravil originálně: „Zajeďte si do Pelhřimova, abyste se zapsali do knihy rekordů," narážel na dlouhou dobu trvání volby nové rady a starosty města. Staronový starosta Chrudimi Petr Řezníček seznámil prezidenta s tím, že letos skončí část stavby obchvatu města a Chrudim by potřebovala, aby jeho stavba pokračovala dál. Až potom by si významně oddechlo nejen toto město, ale i nedaleké Slatiňany. Druhý problém se podle starosty váže k hotelu Bohemia, jehož další opravu brzdí vyšetřování problémů s dotacemi. Starosta mimo jiné požádal prezidenta při jeho zahraničních cestách  o pomoc s oslovením dalších zájemců do chrudimské průmyslové zóny, kde jsou zatím jen tři firmy. Řeč přišla například i na takzvanou medlešickou spojku, která by urychlila železniční spojení z Pardubic do Chrudimi. „Pro Pardubický kraj je rychlé spojení mezi Jaroměří a Chrudimí pomocí medlešické spojky, stejně jako dokončení celého obchvatu města, prioritou,“ prohlásil hejtman Martin Netolický. O těchto tématech se hovořilo i na besedě s občany v zaplněném sále Chrudimské besedy. Tam přišli jak podporovatelé prezidenta se zelenými kartami, tak i občané v červeném protestním oblečení.

Pijete mléko, ptali se prezidenta v mlékárně.  V Mlékárně Hlinsko přivítal prezidenta generální ředitel Jiří Tvrdík otázkou: „Pijete mléko? Chutná vám? Lze najít na hradě české potraviny?“ Prezident odpověděl bonmotem: „Na hradě se pije pouze moravské víno, ale pokud pošlete kanceláři výhodnou nabídku, můžeme se dohodnout.“ Potvrdil, že o hlinecké mlékárně se mluví dobře. „Dozvěděl jsem se, že jako jedna z mála mlékáren děláte máslo z mléka. Za to bych vám chtěl poděkovat. Na Hlinecku je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v Pardubickém kraji, patří vám proto poděkování za investice, které do mlékárny směřujete.“

Prezident pochválil Betlém a řešil nezaměstnanost.  V Hlinsku se prezident Miloš Zeman setkal se zastupiteli na Městském úřadu a s občany ve zcela zaplněném Multifunkčním centru. Vyznal se z lásky k tomuto regionu, kam do nedaleké osady Svatá Kateřina jezdil na chalupu: „Vzpomínám hlavně na hlinecký Betlém, který vám mohou všichni závidět. Ale co je to platné, když máte vysokou nezaměstnanost,“ uvedl prezident s tím, že je potřeba grantových programů a rozumných zahraničních investic. Otázkou podle něj také je, zda je možná revitalizace společnosti ETA Hlinsko. Hejtman Martin Netolický v této souvislosti připomněl, že Pardubický kraj zřídil grant na podporu problémových regionů a jedním z nich je i Hlinecko: „Jsme připraveni přispět na projekt především na rozvoj zaměstnanosti.“

Hejtman slíbil silnici do Kameniček „Zadali jsme si analýzu brownfieldů, které bychom využili pro průmyslovou zónu a příchod investorů,“ informoval prezidenta starosta města Hlinska Miroslav Krčil. „Také nás trápí absence odborných učilišť, zbylo nám pouze gymnázium. Rádi bychom vrátili střední školství do města,“ připomněl další z problémů starosta. To, že středoškoláci přes týden tráví volný čas v jiných městech, se negativně projevuje například i na činnosti sportovních oddílů. Na to reagoval hejtman Martin Netolický: „Nepřipustím zánik žádné další školy v kraji, přitom rozumím situaci zde v Hlinsku. Ale současný normativní systém financování je neúprosný,“ řekl s tím, že také potřebuje vědět, co pro změnu stavu udělá město. „Chtěl bych se vám omluvit za komplikace, které způsobila rekonstrukce silnice Hlinsko – Dřeveš. Vím, že Pardubický kraj má obrovský dluh v silniční infrastruktuře na Hlinecku. Letos ale budeme dál pokračovat v modernizaci této komunikace směrem na obec Silnice a především chceme zahájit rekonstrukci silnice z Hlinska do Kameniček,“ sdělil dobrou zprávu Hlinečanům hejtman.

 

1. den návštěvy - Krajský úřad Pardubického kraje. Fotografie Luboš Kozel

12.1.: Prezident besedoval s občany v Přelouči a v Třemošnici otevřel novou výrobní halu

Pardubice – Z Pardubic pokračovala v pondělí prezidentská návštěva v Pardubickém kraji do Přelouče. „Při plánování návštěv prezidenta záměrně vybíráme místa, kde tento nejvyšší představitel státu ještě nebyl. V tomto případě nás k tomu vedl velký rozvoj tohoto města a místních soukromých firem jako jsou Kiekert nebo SVOS. Pardubický kraj byl v loňském roce mediální skupinou Financial Times vyhlášen krajem budoucnosti v oblasti zahraničních investic, a to platí i pro Přelouč,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Poprvé v historii města uvítala prezidenta v budově Městského úřadu Přelouč starostka Irena Burešová, která je ve funkci již páté volební období. Prezident Miloš Zeman se sešel se zastupiteli města, se kterými hovořil zejména o své podpoře splavnění Labe z Přelouče do Pardubic. V sále Občanské záložny v Přelouči se prezident za doprovodu hejtmana Martina Netolického a starostky Ireny Burešové setkal s občany. Těm odpovídal například na dotazy o zákonu o referendu nebo rozdělení společnosti. „Jen ten, kdo nemá žádný názor, společnost nerozděluje,“ řekl prezident Zeman.

Region za Železnými horami je jako historická část chrudimského okresu významnou součástí Pardubického kraje. To chtěl hejtman Martin Netolický podtrhnout pozváním prezidenta do významné strojírenské firmy DAKO-CZ Třemošnice: „Vážím si této společnosti, která patří mezi největší exportéry v našem regionu a neustále se rozvíjí. Pardubický kraj má v Třemošnici střední školu a s touto firmou jsme se dohodli na zavedení některých prvků duálního vzdělávání a na podpoře technických oborů. Navíc chceme v letošním roce investovat do opravy dvou mostů, která usnadní dopravní situaci v této části kraje,“ prohlásil hejtman Netolický s tím, že mostky mají nyní sníženou nosnost a nákladní vozy je musí objíždět zbytečně dlouhou trasou. „Tyto opravy pomohou dopravní obslužnosti také firmě DAKO-CZ,“ dodal hejtman.

Prezident Miloš Zeman podle svých slov velmi rád stříhá pásky. „Každá přestřižená páska znamená novou investici, která přináší nové pracovní příležitosti i vyšší konkurenceschopnost,“ vysvětlil Miloš Zeman. Příležitost k tomu měl při otevření nové expediční haly podniku v hodnotě 18 milionů korun, která vznikla za investiční pobídky státu během uplynulých tří měsíců.