OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2014       


Volby v roce  2014


Evropské

Ing. Jiří Vencl - jediný  Třebovák na kandidátkách do Evropského parlamentuí

Senátní

V našem obvodu se  senátní volby nekonaly. Třebovák Prof. Ing. Václav Cempírek (TOP09) ale kandidoval do senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou. Zde se však neprobojoval do druhého kola voleb.

Komunální

Osobnosti s nejvyšší důvěrou  voličů:  Jaroslav Zedník - počtvrté obhájil pozici starosty města, 2725 hlasů, Dobromil Keprt 2425, Josef Menšík 2023, Martin Netolický 1977 ( další úspěšní z 6 registrovaných kandidátek)

Volební strany s největší důvěrou voličů: 

1. Nestraníci + TOP09 9 mandátů, Koalice pro Českou Třebovou 7 mandátů, ČSSD 6 mandátů....   

Výsledné řešení:

Dohodou Nestraníků a ČSSD byla Koalice pro ČT vyloučena z možnosti podílet se na vedení města a práci rady města.

 

Návštěvy roku:


Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (prosinec)

Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Leoš Heger...    14. 4. 2014, Výkonný výbor TOP09 v Národním domě

Ministr kultury Daniel Herman  2. října 2014 - beseda - Koalice pro ČT)

Senátoři Petr Šilar a Radko Martínek  (několikrát, často a opakovaně)

Poslanec Mgr. Jiří Junek (KDU-ČSL) - několikrát  v roce např. na akcích a besedách Koalice pro Českou Třebovou)

 

Investice roku


Rekonstrukce úseku Nádražní ulice mezi Riegrovou ulicí a Starým náměstím

Výměna sedadel ve velkém sále KC dokončila projekt digitalizace kina.

Rekonstrukce povrchu lesního úseku silnice do Skuhrova.

Úprava a rekonstrukce zeleně na majetku města - zajištěna finančně dotací EU, oper. program ŽP

 

Překvapení roku


Rozhodnutí  Pardubického kraje o výstavbě velké tělocvičny na Skalce se zázemím  i pro diváky za 48 mil. Kč. z rozpočtu Pardubického kraje

 

Novorozeně roku: 


Nové depo České pošty v Semanínské ulici 

(omezilo provoz poštovních vozidel  u nádraží, zajistilo budoucnost poštovního uzlu ČT)

Nové prodejní místo společnosti Regiojet v žel. stanici Č.-Třebová

Sportovní tým Iscarex - junior - nastartoval v úspěšném klubu péči o mládež

Kavárna CFE 59 v Nádražní ulici zahájila 26. října

 

 Firma roku  


CZ Loko - úspěchy na veletrzích v Ostravě, v Berlíně...

Firma IMS-Drašnar, s.r.o. oceněna v jako 2. nejlepší Firma roku 2013 v Pardubickém kraji, navíc získala druhé místo i v celostátní soutěži rodinná firma roku, pořádanou Asociací malých a středních firem. Připravuje další rozvoj. 

Firma Techcentrum, s.r.o. oslavila 20 let existence, trvale zlepšuje nabídku,  trvale oživuje centrum města, v r. 2014 došlo k rozšíření obchodu o prostory prodejny Ferárek. Nabídku Techcentra s obdivem oceňují  i mnozí návštěvníci odjinud.

 

Událost roku


Stabat mater A. Dvořáka v kostele sv. Jakuba za účasti 140 hudebníků a zpěváků  10.5. 2014)

KOJK (MgA. B. Mimra), Bendl (Mgr. Josef Menšík), sbory z Pardubic a Hradce Králové)

Cyklus vyprodaných přednášek a besed o zdravém životním stylu a zdraví v Malé scéně pořádaná ve spolupráci firmy Geodézie Č. Třebová (M. Kadlec) a RC ROSA

Cyklus seminářů pro pamětníky  (MM Č. Třebová, lektor Martin Šebela)

Mykologické dny Česká Třebová Ekocentrum Podorlicko (12. ročník) říjen

54. Jabkancová pouť - opět vynikající

 

Ceny města  Kohout 2013


Jaroslav Fiurášek (kuželky),

Mládežnický volejbal T.J. Sokol II. 

Martin Šebela - literatura faktu  (Z minulosti Bezděkova I. a II.)

Prof. RNDr. Pavel Kovář, Praha, knihy Radost z chůze

Ceny starosty Radovan Schwarz, F.K. Zedínek)

 

Počin pro budoucnost:


Dokončení  nového strategického plánu města

Založení webu "www.napadypro ceskoutrebovou.cz" - založila Koalice pro Českou Třebovou v době předvolební kampaně, ovšem projekt dále pokračuje a měl by být trvale zdrojem podnětů pro práci orgánů města. Umožňuje přímou komunikaci s občany a nastoluje věcná témata.

 

Kulturní počin roku


Podzimní doteky (Taneční škola ČT, listopad ),

Kytice (DS Hýbl, duben)

Kočár do Vídně (Triárius, duben)

Recital Chantal Poulin 14/10 v Malé scéně, vynikající pořad KPH

16. ročník HFAB, Dětská opera (Čert a Káči) Komorní filharmonie Pardubice + Hugo Ticciati (GB), Bendl + Alou vivat (Přívrat),  Stabat mater A. Dvořáka (KOJK + Bendl + sbory z Pardubic a Hradce Králové)

10. ročník Mezinárodního varhanního festivalu  Zdeňka Pololáníka. (dvojnásobná zahraniční účast Carlos  Arturo Parra a Ruth Forsbach)

Výtvarná Svinná - 8. ročník letního open air nejen výtvarného  festivalu  (12.7.)

Prémie Miroslava Ivanova  Třebovákovi Antonínu Škachovi  (květen), veletrh české knihy Praha  za knihu o Jaromíru Štanclovi - "Fenomén ploché dráhy" v září Antonín Škach vydal další publikaci "Sekáček se zlatou přilbou - Antonín Kasper starší"

Třebovský zápisník - nově vydaná publikace Blanky Kostřicové - první autorské čtení v ČT se konalo 13/10

Literáti na trati -  Autorské čtení nové publikace kolektivu 18 píšících železničářčů, na které se posílel také Třebovák Pavel Stejskal

Regionální  cena Egona Ervína Kische a Petra Jilemnického za literaturu faktu za rok 2013 převzal Martin Šebela  v letohradě 23.9. za publikaci  Z minulosti Bezděkova a okolí II.

 

Počin v oblasti školství:  


Vznik nestátní alternativní ZŠ Na rovině v České Třebové vyučující podle pedagogiky Montesori, zatím jako pobočka ZŠ Na rovině Chrudim.

Radovan Schwarz (Gy ČT) úspěšný student českotřebovského gymnázia (bydlí v Dlouhé Třebové) dosáhl dalších vynikajících úspěchů a získal další ocenění, za důležité je třeba považovat také udělení Ceny starosty města.

Další úspěšnou studentkou gymnázia byla Kateřina Chudá (úspěšná účast na International Scientific and Engineering Fair v Los Angeles, (výběr 20 z ČR).Gymnázium  mělo další úspěšný rok - získalo dostatek studentů, motivace studovat je vysoká.  

Gymnázium opět nastudovalo studentské divadlo, uspořádalo úspěšný Majáles.

Za významnou Investici do vzdělání je nutné uvést realizaci projektu "Přírodovědné pokusy ve škole"  v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - zvyšování kvality vzdělávání v Pardubickém kraji. Partnerem projektu byla ZS Nádražní ulice. Projekt byl financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Termín realizace IV./2013  -  XII./2014

 

Ztráta  v oblasti školství


 DFJP opustila  svou dříve získanou  budovu ve Slovanské ulici 452 a po nedohodě s Městem Česká Třebová ji prodala v dražbě. Dislokované pracoviště DFJP Z Č. Třebové úplně nezmizelo, ovšem z prostor o ploše 1000 m2 nyní využívá jen několik pronajatých kanceláří v I. poschodí budovy ČSOB  v Nádražní ulici umožňujících pokračovat ve spolupráci především se společností CZ LOKO, a.s. a dalším železničními subjekty v našem městě.  Výuka studentů DFJP zde již od školního roku 2014/2015 neprobíhá.

Budova gymnázia přešla koncem roku 2014 z majetku města do správy Pardubického kraje.  Je to však ztráta spíše účetní, měla by naopak znamenat stabilizaci gymnázia v krajské síti středních škol i další rozvoj.

 

Patálie roku 2014


Piáno na nádraží - nejdříve povoleno, po krátké době a petici malého počtu občanů  rada města svůj souhlas rychle odvolala. Piano se přestěhovalo na Hory, v srpnu se konal (povolený)  "Hudební pochod za piánem" na Hory. Iniciátor akce: Martin Saifrt.

Dopravní nehoda dvou nákladních vlaků  8.7. 2014 na Parníku (AWT vers. Cargo, dlouho nebyly následky odstraněny)

 

Jubilanti roku:


50 let JUDr Ladislav Hostýnek

55 let Josef Bárta  (gen. ředitel CZ LOKO, a.s.)  Ing. Jan Lustyk (gen ředitel Rieter CZ, s.r.o.) Pavel Stejskal, Ing. Jan Morávek, Ing. Jan Carba, Mgr. Hana Frühaufová, Ladislav Vraspír

60 let Prof. Ing. Václav Cempírek,Ph.D.,  Josef Kyncl, Pavel Jasanský,

65 let Jan Šimůnek, PhDr. Petr Poldauf

70 let Vladislav Zoubek,  Miloš Němec, Zdeněk Bittl, Ing. Jaroslav Vaňák, RNDr. Vlastimil Hýbl

75 let Antonín Baldík

80 let Jindřiška Vaníčková, Josef Petrák

85 let Vladimír Hampl, Jaroslav Doležal (Zhoř), RNDr, PhMr. Schrommová Jana, MUDr. Libor Blodík, Ing. Tesař Miloslav, Josef Schwarzbach, Jan Luzar

90 let Anastázie Pelclová, Jaroslav Dědourek (Rybník),

91 let Ing. Miloš Lána, Marta Martinková

95 let Vojtěška Vohralíková

100 let Vincencie Abrahámová

101 let, Anna Vydrová,

102 let Ing. Jaromír Barták. 

Také uplynulo 50 let od otevření vjezdového nádraží v ČT, 90 let organizovaného lyžování v ČT, 20 let dětského pěveckého sboru Kajetánek, 20 let hudební skupiny MADAM ...20 let od založení firmy Techcentrum. Nakladatelství Paseka, které v ČT zřizuje knihkupectví, oslavilo 25 let. "Znovuobjevený" třebovský emigrant, "lyžařsjký génius"  Vladimír Pácl měl v r. 2014 dvě jubilea: 90 let od narození a 10 let od úmrtí.

 

Odchody roku:


MgA. Bohuslav Mimra ředitel ZUŠ odešel z funkce po 23 letech práce a působ;ení v našem městě vyhlášení konkurzu na jeho místo zřizovatelem, Městem Česká Třebová

doc. Mgr. František Preisler odešel ke konci roku 2014 z funkce ředitele Kulturního centra po 14 letech práce (na základě výzvy vedení města)

Ing. Jiří Vencl odešel z funkce předsedy MO KDU-ČSL (přes úspěšný výsledek v komunálních volbách)

 

Ztráty roku: 


Jiří Musílek (72 let) , MUDr. Libor Blodík (85), Ing. Jaroslav Ploc (83), Anastázie Pelclová (90),  Dobromil Keprt (93) Vojtěška Vohralíková (95) , Jindřiška Skřivánková (89)  Věra Salivarová (81) MUDr. Radomír Lána (60) - Třebovák žijící v Ústí n.O. Ztrátou  roku  je  také zrušení výuky ve zdejším Dislokované pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera po 20 letech působení v našem městě . Po cca ročním působení byla zrušena prodejní Galerie Aimar na Novém náměstí, přestože měla zajímavou i poměrně levnou nabídku.

 

Hasičský počin v roce 2013:


Nový hasičský automobil CAS 20-S2R Tatra Terrno pro SDH Česká Třebová - město

 

Ostuda roku


Pokles v krajském hodnocení Město pro byznys na poslední 15. místo v Pardubickém kraji

V hodnocení týdeníku Ekonom "Město pro byznys" klesla Česká Třebová během  roku o další dva stupně na 13. místo (z 15) v Pardubickém kraji a až na 174. místo v rámci ČR (z 205 hodnocených).

 

Sportovní počin roku


Otevření Fitcentra MAJA v Podbranské ulici 2194 (leden 2014),

Velká cena České Třebové v Judu mládeže (leden) ,

FAKRO streetball cup - memoriál M .J. Husa ve sportovním areálu gymnázia rozšířen o soutěž žen

Velká cena České Třebové v cyklomaratonu (červen)

O Třebovského  stěnoleza (3. ročník - červen) , horolezecký klub.

20. ročník Běhu Javorkou (Iscarex) svědčí o systematické práci ČTBK Iscarex

Zahájení turistické sezóny v Pardubickém kraji (30.březen  v Národním domě) za účastí více než 100. lidí. Naproti tomu se letošního 38. ročníku Putování za třebovským kohoutem zúčastnilo nejméně účastníků všech ročníků (pro mimořádně špatné počasí po oba dny)

Báječně ženy v běhu - "mistrovství světa" v letním krosu na Horách - červenec

Týden sportu 2014 - poprvé se soutěže přestěhovaly z kurtů na Skále do areálu v Rybníku

 

Úspěšní sportovci


Úspěšné sportovní kolektivy  

TJ SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II  oddíl volejbalu
Úspěšné kolektivy dospělých

FK ČT - postup do divize   

HOKEJBAL Lokomotiva ČT  I.NHbL

Žactvo

JUSTÝNA BOUCHALOVÁ (15 let) rádiový orientační běh – TJ Loko Česká Třebová
JAKUB HERMAN (11 let)  judo – Česká Třebová
ELIŠKA ŠTICHAUEROVÁ (13 let)  plavání – LOKO Č. Třebová
ANTONÍN KOBZA (14 let)  judo – Česká Třebová, Vítek Škrkoň
Dorost a junioři 

MICHAELA STRÁNSKÁ (17 let) běh – Iscarex Č. Lea Jahanidesová - Olympiáda v SOČI

JAN DOSTÁL - dráhař   (Praha)

Veteráni

MARTIN VACEK (45 let)  běh – Iscarex Č. Třebová

MILOSLAVA KEPRTOVÁ (66 let) běh – Iscarex Č. Třebová

HANA BRUSENBAUCHOVÁ (69 let)  tenis – TK Česká Třebová
Aleš Stránský  Iscarex    

Dospělí

Jana Jiroušková duatlon, triatlon

Monika Simonová - amatérská cyklistika

Trenéři a cvičitelé

BOHUSLAV ŠTUSÁK (68) Judo Česká Třebová
JAROSLAV RYBKA (50 let)  tenis – TK Česká Třebová

Poznámka: Určitě jsem na něco zapomněl, je to snaha o sumář z podkladů uvedených v Čt. zpravodaji. Mohl jsem něco přehlédnout, nenajít, prosím o doplnění....  děkuji za poslání připomínek. Milan Mikolecký