Českotřebovský deník 2/2015 (2.1)                                       

Společné volejbalové plavání.

V pondělí 15. 12. 2014 volejbalový oddíl Sokol Geodézie Česká Třebová uspořádal společné plavání všech kategorii volejbalového oddílu od těch nejmenších (4-5 roků) po ligové ženy. Malé školní děti a předškoláky mohli bezplatně doprovodit rodiče. I přes předvánoční nachlazení, které postihlo mnoho dětí, se nás sešlo cca 80 dětí s rodiči. Cílem této akce bylo stmelit děti jednotlivých kategorii volejbalového oddílu a pak regenerovat dětský organismus. Každá kategorie dětí musela povinně odplavat určitý počet bazénů. Byla to první akce tohoto druhu, která byla trenéry a samotnými dětmi vyhodnocena jako zdařilá, a proto ji budeme  jednou v měsíci opakovat až do měsíce května.                                    Za trenéry volejbalového oddílu Michal Kadlec

 



NOVOROČNÍ VÝSTUP
NA ANDRLŮV CHLUM

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádal ve čtvrtek 1. ledna 2015 šestnáctý ročník NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM. Pořadatelé milovníky přírody očekávali pod rozhlednou „Stříbrnou krasavicí“ od 11 do 18 hodin. Pamětní diplom získali pěšáci, cyklisté, j i mototuristé. Na patnácti předchozích ročnících se prezentovalo celkem 15 125 milovníků zimní přírody. Kolik turistů přišli či přijelo letos se dozvíme  co nejdříve. Jako každý rok se pořadatelé zapojili  do Veřejné sbírky Klubu českých turistů na podporu aktivit pro zdravotně handicapované  spoluobčany, za jedenáct roků se vybrala částka 36 406 korun. Akce probíhá za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí.      MR
 
Přebytkový rozpočet na rok 2015 bude posílen o dalších 315 milionů

Pardubice (29. 12. 2014) – Ke schválenému přebytkovému rozpočtu na rok 2015 přidá Pardubický kraj zůstatky z roku 2014 a k tomu dalších 315 milionů ze zvýšeného inkasa daní.  Tato částka je tvořena především zlepšeným výnosem sdílené daně z přidané hodnoty a příjmovými daněmi.
„Řádný rozpočet pro příští rok jsme nastavili jako přebytkový. Prioritou jsou nadále investice do zanedbané dopravní infrastruktury, ale také do zdravotnictví a školství. Velmi mne potěšilo, že se podařilo nad očekávání naplnit příjmovou stránku rozpočtu 2014 a překročit rozpočtový rámec o 315 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Velká část těchto peněz bude určena k navýšení investic v kraji,“ dodal Martin Netolický.
Tyto peníze a úspory z roku 2014 budou projednány radou kraje na návrh hejtmana zodpovědného za finance a předloženy zastupitelstvu ke schválení na únorovém zasedání. Ani v roce 2015 nepočítá kraj se zvyšováním provozních výdajů. Jedinou výjimkou zůstávají výdaje spojené se státem schváleným navýšením platů ve veřejné správě. „Držím politiku konzervativního odhadu daňových příjmů na příslušný kalendářní rok. Díky tomu, že po celý rok sledujeme vývoj těchto příjmu, ale přitom zbrkle neupravujeme rozpočet, dochází  již opakovaně k překročení inkasa daní, které můžeme poté využít na nové projekty, na které by jinak nezbyly peníze,“ sdělil závěrem Martin Netolický.