Českotřebovský deník 24/2015 (3.2.)                                    
NOVINKA – MUZEJNÍ SOBOTY

Počínaje datem 7. února 2015 bude pro návštěvníky muzea vždy k aktuální výstavě připraven doprovodný program, díky kterému se návštěvníci formou tvůrčích dílen seznámí s prezentovaným tématem.  

 

Program je určen zejména rodinám s dětmi a dále všem zájemcům o  netradiční muzejní zážitky. Probíhat bude po dobu trvání aktuální výstavy vždy v sobotu od 15 do 16 hodin (s výjimkou letních prázdnin).
 
V rámci doprovodného programu k výstavě Svět Stanislava Víši si návštěvníci budou moci  pomocí některé z představených výtvarných technik dotvořit obrázek podle Víšovy předlohy, který potom následně porovnají s originálem prezentovaným na výstavě. A třeba zjistí, že se na svět dívají podobnýma očima jako Stanislav Víša.  
 
Registrace předem není nutná. Cena programu je zahrnuta v ceně vstupného do muzea (popř. na výstavu).

Během výstavy Svět Stanislava Víši proběhne program pro veřejnost ve dnech 7., 14., 21. a 28. února 2015 od 15 hodin.




Rychlé řešení je v Brněnci nezbytné

Pardubice/Brněnec (3. 2. 2015) – Akutní hrozbu znečištění chceme řešit co nejdříve. Na tom se v úterý shodl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Přímo v areálu bývalé společnosti Vitka v Brněnci prodiskutovali jeho další osud, ale především řešení hrozby znečištění chemikáliemi, které se v areálu nacházejí.
„V prvé řadě chceme nejdříve řešit odvoz a likvidaci jednotlivých barelů a látek, které jsou na povrchu viditelné. V dlouhodobějším horizontu bude nutné zajistit celý areál a jeho následnou sanaci. Rozpadlé tovární budovy jsou volně přístupné všem, což může být nebezpečné například také pro děti. V případě celkového zabezpečení a sanace se pak bavíme o řádech desítek a možná až stovek milionů korun,“ uvedl Martin Netolický. „Je smutné vidět, jak areál, kde bylo v minulosti zaměstnáno až 1500 lidí, dlouhodobě chátrá.“ dodal Martin Netolický.
Ministr životního prostředí Richard Brabec si společně s hejtmanem a starostou obce prošel celý areál. „Hrozící akutní riziko chceme řešit co nejdříve. Do konce příštího týdne navrhneme projekt, ve kterém doporučíme právní, technické i cenové řešení neodkladného zajištění všech rizikových chemikálií. S panem hejtmanem se následně domluvíme na možném společném financování ze zdrojů našeho resortu a kraje,“ uvedl ministr Brabec. „Je nezbytné, aby se k tomuto problému postavil čelem také vlastník, ale vzhledem k tomu, že společnost je v likvidaci a nekomunikuje, tak by bylo dobré uvažovat i o trestněprávní odpovědnosti,“ doplnil Martin Netolický.

 

 
Kraj pomohl vybudovat výslechové místnosti pro děti

Chrudim a Ústí nad Orlicí (3. 2. 2015) - Pardubický kraj předal Krajskému ředitelství Policie České republiky Pardubického kraje k užívání další dvě speciální výslechové místnosti, určené k výslechům dětí – obětí nebo svědků trestné činnosti a k výslechům dospělých obětí a svědků závažné trestné činnosti, a to v Chrudimi a v Ústí nad Orlicí. Na celkových nákladech 1,7 milionu korun se podílely Pardubický kraj, krajská policie a Ministerstvo vnitra.
První dvě výslechové místnosti byly ve spolupráci Pardubického kraje a Krajského ředitelství Policie ČR vybudovány v roce 2012 v Pardubicích a Svitavách. Již první rok využívání těchto speciálních místností potvrdil smysluplnost jejich zřízení, proto se Pardubický kraj rozhodl podpořit vybudování dalších takových místností pro Územní odbor Policie ČR v Chrudimi a Ústí nad Orlicí.
„Již samotný fakt, že se dítě či dospělý stane obětí nebo svědkem závažného trestného činu, je velmi traumatizující, díky výslechovým místnostem se nám podařilo vytvořit bezpečné prostředí, ve kterém je pod vedením vyškoleného odborníka výslech méně stresující,“ uvedl krajský radní pro sociální věci radní Pavel Šotola.
Speciálních výslechové místnosti v Pardubicích a Svitavách použila policie od jejich zprovoznění v roce 2013 do konce loňského roku pro 384 případů, z toho se 70 týkalo výslechů dětí a nezletilých. Přínos těchto místností oceňuje i Jan Švejdar, ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Pardubického kraje: „Jsem velmi rád, že v rámci velmi dobré spolupráce s Pardubickým krajem a díky podpoře Ministerstva vnitra České republiky jsou tyto speciální místnosti vybudovány nyní také v Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Podařilo se nám tak na všech územních odborech našeho kraje vytvořit prostory, které jsou primárně určené pro tyto účely.“
Novinka Portálu o bydlení – stránky věnované bydlení seniorů

Státní fond rozvoje bydlení oficiálně představil nový informační projekt věnovaný problematice seniorského bydlení. Jedná se o rozšíření webového Portálu o bydlení, který SFRB provozuje od loňského roku a který je dostupný na adrese www.portalobydleni.cz 
Populace stárne a Česku hrozí, že už za pouhých dvacet let se polovina z celkového počtu obyvatel stane zcela závislou na práci lidí v produktivním věku. A nejen to: řešit se bude muset i další problém a tím je seniorské bydlení. 
S vědomím těchto souvislostí, chceme prostřednictvím Portálu o bydlení pomoci seniorům orientovat se v mnohdy nejasných a komplikovaných otázkách souvisejících s jejich bydlením. Nikoli druhořadým cílem je snižovat hladinu stresových situací, do nichž se dostávají nejen senioři, ale logicky i jejich blízcí příbuzní. Právě oni by měli být další cílovou skupinou, na niž se chce Portál o bydlení na svých seniorských stránkách zaměřit. „Naší ambicí je získat zájem i třetí skupiny čtenářů, a to jsou lidé věkové kategorie 50+, neboť pouze včasné řešení otázek spojených s bydlením může výrazně zvýšit kvalitu seniorské části našeho života,“ dodává ředitelka SFRB Eva Helclová.   
Stránky věnované seniorskému bydlení si kladou za cíl přinášet přehledně zpracované a praktické rady ve formě článků a poraden. Zapadají tak do kontextu Portálu o bydlení, informační platformy zajišťované SFRB. Čtenáři na něm nalezenou podrobné zprávy z oblasti bydlení, které mají za úkol pomoci s řešením jejich situace. „Jsme si dobře vědomi, že kromě finančních nástrojů podpory, což jsou v případě SFRB nízkoúročené úvěry, je potřeba věnovat úsilí a energii i informační podpoře. Přejeme si, aby se seniorské stránky, jako i celý Portál o bydlení, staly užitečnými pomocníky v každodenním životě našich občanů,“ vysvětluje Eva Helclová.   
SFRB chce v budoucnosti Portál o bydlení dále rozvíjet. Ředitelka Helclová nevylučuje možnost rozšířit webové stránky například o sekci věnované bydlení mladých lidí. „Samozřejmě bude záležet na ohlasech našich čtenářů, které nás, doufejme, nasměrují, kudy se máme ubírat. Budeme proto velmi vděčni za vaše postřehy a komentáře,“ uzavírá Eva Helclová.
Stránky „Senioři a bydlení“ naleznete na adrese www.portalobydleni.cz
 
Festival ve Skutči proběhne pod záštitou Rady Pardubického kraje

Stejně jako dva hudební skladatelé – Václav Jan Tomášek a Vítězslav Novák figurují na seznamu významných osobností Pardubického kraje, je festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč od roku 2014 v dokumentu Tvář Pardubického kraje zapsán v seznamu nejvýznamnějších událostí. Ocitl se tak ve společnosti Smetanovy Litomyšle, Zlaté přilby nebo např. právě probíhajícího Grand Festivalu Smíchu.
Pardubický kraj podporuje festival, který stojí na špičce kulturně společenského dění Skutečska a širokého okolí, takřka od samotného začátku. Růst jeho umělecké kvality ocenil v loňském roce i 1. náměstek hejtmana Ing. Roman Línek. „Od prvního ročníku v roce 2003 se festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč vypracoval k profesionalitě a vysoké dramaturgické úrovni,“ řekl.
Nad dvanáctým ročníkem, který bude zahájen 8. Března 2015 operou J. Offenbacha Hoffmannovy povídky, převzala záštitu Rada Pardubického kraje. Slavnostního zahájení se také někteří radní osobně zúčastní. „Je vynikající, že taková skvělá kulturní nabídka se nesoustředí jen do velkých měst kraje, ale díky hudebním tradicím tohoto regionu se dostává i do menších míst a nalézá tu nadšené publikum,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
Letošní ročník opět nabídne setkání s dvěma operními inscenacemi, s klasickým baletem, operetou, představí se v něm dvě přední filharmonická tělesa i řada vynikajících sólistů.