Českotřebovský deník 25/2015  (4.2.)                                   
Nová benzínová pumpa „naproti Lidlu“    

Po přečtení článku ve zpravodaji o nové čerpací stanici PHM v nákupní zóně u Tesca, jsem nabyl dojmu, že benzínka je vedle Tesca. Podle studie na internetu je benzínka postavena v obytné zóně přímo  naproti Lídlu, Na Milíři a je naplánovaná místo rodinného domu se zahradou na parcele 706/4 a 705/12, to s Tescem nemá nic společného. Nás občany bydlící přes ulici v panelovém domě č.581 a 582 zajímá, kdy proběhlo územní rozhodnutí a povolení ke stavbě benzínky.Tato stavba je přímo pod okny našeho domu,je zakreslena vedle plynové kotelny asi 20 metrů. Výjezd je naplánován do ulice Na milíři, kde parkují auta. Tato parkovací místa se mají podle dopravního odboru zrušit. Již dnes tu není kam zaparkovat osobní automobil. V současné době je  velký provoz na hlavní komunikaci. Pokud se postaví benzínová stanice, bude v okolí našeho domu navýšen hluk, výfukové plyny a doprava.  Již nyní je velký problém vyjet autem na hlavní komunikaci. Zákazníci si budou zkracovat cestu, od obchodní zóny Tesco, kolem benzínové pumpy.  Zajímavé je, že jsem prosinci 2014 na internetu, žádnou zmínku o benzínce nenašel. Dne 6. ledna 2015 při dotazu SBD Lidická ulice, na stavebním odboru Městského úřadu, pan vedoucí  nic konkrétného nevěděl, ale jen něco zaslechl.  Co mně nejvíce, ale překvapilo, že 23.1.2015 se na oknech domu, který  má být  zbouraný  objevily studie benzínky s termínem výstavby rok 2015 – 2017. Hlavně nás zajímá bezpečnost  výstavby s vlivem na životní prostředí, jaké je zabezpečení proti výbuchu a ohni. Chodník na této straně, slouží jako jedna z cest dětem do školy, a také ostatním, kteří chodí na nákup a také je přístupem k domům v této ulici. Máme strach, že benzínová pumpa v blízko obchodních center bude střediskem pro nebezpečné individua a obavy o naší bezpečnost. Divíme se, že benzínová pumpa se může postavit v obytné zóně a bez souhlasů sousedících vlastníků domů. Bojíme se toho také, že se nám díky benzínové pumpě znehodnotí cena nemovitosti. Kdo by chtěl bydlet pak koupit byt, když je ani ne 20m od benzínové pumpy. Benzínka by se dala postavit bývalém areálu Perly. Parodoxem je, že jsme několikrát žádali životní odbor o povolení skácení břízy, která nám stíní okna v celém domě, povolení jsme nedostali, ale benzínová pumpa nepotřebuje posouzení vlivu na životní prostředí.  
Podali jsme petici proti výstavbě pumpy, ale všichni víme jak to dopadne. Jen nechápu proč se staví další benzínová pumpa, když v okolí do 10km jich je minimálně 6 a ceny se líší minimálně. Nová benzínová pumpa nebude mít nižší ceny, ceny jsou tady domluvené.
Josef Vaverka

 

V březnu odstartuje již počtvrté maraton s roztroušenou sklerózou


Na tradiční cvičební maraton s roztroušenou sklerózou zve již počtvrté Nadační fond IMPULS. Sportovně-dobročinná akce proběhne od pátku 6. do soboty 7. března 2015 v 10 městech po celé republice. Hlavním účelem je podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou, motivovat je k aktivnímu přístupu k nemoci a upozornit na nezbytnost pravidelného pohybu při její léčbě.

Maraton odstartuje v pátek v 17 hodin v Sokolovně v Průhonicích u Prahy. Až do sobotní 18. hodiny se zde budou střídat v kruhovém tréninku týmy pacientů, jejich přátel a rodinných příslušníků, ale i lékařů, fyzioterapeutů a veřejnosti. K maratoncům v Průhonicích se postupně přidají i další města v Česku a letos nově i ze zahraničí. Všechna města, kde se cvičí, budou postupně propojena pomocí telemostů a symbolicky si předají štafetový kolík.

Organizace Roska Ústí nad Orlicí se připojí v sobotu 7. března 2015 ve 13,00 hodin v tělocvičně GOLEM  GROUP v Letohradě. Po společném úvodním cvičení se účastníci vystřídají  na různých stanovištích s míči, gumami a holemi a zaměří se na  podporu funkcí, které mají pacienti s RS oslabené. Letos poprvé si vyzkouší  i neuropsychologický trénink kognitivních funkcí s využitím počítače.

Zapojit do maratonu se může v podstatě každý. Pravidelný aktivní pohyb je důležitý v životě každého, i zdravého člověka. Cílem této akce je  upozornit na to, že při léčbě roztroušené sklerózy je kromě užívání adekvátních léků pravidelné cvičení naprosto klíčové.

Uspořádat osvětovou akci pro pacienty s roztroušenou sklerózou přišli před čtyřmi lety sami pacienti. Oslovili své lékaře a fyzioterapeuty z MS Centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Nadační fond IMPULS a 24hodinový maraton s RS byl na světě. Myšlenka nadchla i pacienty a lékaře z řady dalších měst a z původních 84 účastníků v roce 2012 si přišlo loni zacvičit již na 630 lidí z celé republiky. Výtěžek překročil 144 tisíc korun a putoval na rehabilitační vybavení do MS center.

Více informací o akci naleznete na www.nfimpuls.cz. Hana Pauková

 
Energetická firma Lumius koupila výrobce plastů Böhm plast-technik

Energetická firma Lumius vstupuje do zcela nového oboru. Společnost koupila českotřebovskou firmu Böhm plast-technik, která vyrábí především plastové díly pro automobilový průmysl. V podniku, jehož roční tržby se pohybují kolem půl miliardy korun, získal Lumius padesátiprocentní podíl.

 Lisovna v závodě Böhm plast-technik

Součástí obchodu je dohoda, že časem ovládne energetická společnost ve firmě Böhm plast-technik sto procent akcií. Hodnotu transakce žádná ze zúčastněných stran neuvedla.  „Budeme firmu rozvíjet, chceme ji dostat o několik levelů výše, než je teď,“ konstatoval ředitel Lumiusu Miloň Vojnar.  Českotřebovskou firmu Böhm plast-technik ovládala od roku 1994 německá společnost Böhm Besitzgesellschaft. Lumius až doposud působil výhradně v energetice. Ryze česká společnost mimo jiné obchoduje v tuzemsku s elektřinou a zemním plynem, prostřednictvím sesterské společnosti také na Slovensku. Aktuálně se snaží výrazněji prosadit na všech trzích regionu střední Evropy. V roce 2012 dosáhly tržby Lumiusu takřka deseti miliard korun.


Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky.
Super podmínky, nádherný přírodní sníh. Místy zasněžujeme.
Provozní doba 9-16 a 17 – 20 hodin.  Lyžařská škola 9-16 hodin.
Situace na svazích: sjezdovka Peklák i sjezdovka Zahrádky 15-50 cm přírodního a technického sněhu, teplota -3°C.

15.2. - testování nejnovějších modelů lyží Elan.
23.2. - veřejné závody "O cenu Pekláku".
                                                                                     Těšíme se na Vás.