Českotřebovský deník 27/2015  (6/2)                                     
Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky. Super podmínky, nádherný přírodní a technický sníh.

Provozní doba 9-16 a 17 – 21 hodin (neděle do 20 hodin).
Lyžařská škola 9-16 hodin.
Situace na svazích dnes ráno: sjezdovka
Peklák i sjezdovka Zahrádky 30-60 cm přírodního a technického sněhu, teplota -7°C.
Běžecké tratě-úprava- stav k 6.2.2015:
Kozlovský kopec – 15 km na klasiku i bruslení
Hory-
standartní tratě 1-4 km – klasicky i bruslenim
15.2. - testování nejnovějších modelů lyží
Elan.
23.2. - veřejné závody "O cenu
Pekláku".Těšíme se na Vás.
 

Jednání finančního výboru na českotřebovské radnici

předznamenalo proces schvalování rozpočtu města  na letošní rok 2015. Rozpočet je již připraven, byl k diskuzi předložen nejen členům finančního výboru, ale i zastupitelům, zodpovězeny dotazy nebo připomínky.  Tato tradice se realizuje na českotřebovské radnici již 12 roků. Rozpočet bude také zveřejněn na úřední desce MěÚ v zákonné době 10 dnů před projednáním, právo dotazovat se, podávat připomínky k rozpočtu mají na veřejném jednání zastupitelstva 23. února všichni občané města. Finanční výbor vyslechl výklad vedoucího finančního odboru Ing. Radoslava Budila a vedoucího odboru rozvoje města a investic Ing. Karla Švercla.  V přijatém usnesení doporučil  rozpočet zastupitelům ke schválení. Doporučil ještě tabulkový rozpočet doplnit o analytickou složku, tedy komentář, který by zdůvodňoval jednotlivé finanční položky po jednotlivých kapitolách a byl vždy prezentován společně s tabulkovým rozpočtem.  Fotografie Luboš Kozel
 
Posílený realizační tým Kohoutů

Novým členem realizačního týmu HC Kohouti Česká Třebová se těsně před čtvrtým utkáním čtvrtfinálové série se Slovanem Moravská Třebová stal trenér Jaromír Jindřich, který naposledy působil jako asistent v prvoligovém Šumperku.
Podrobnosti sdělil klubovému webu předseda českotřebovského hokejového klubu Vladimír Vaněk: „Bylo to moje rozhodnutí. Po slabém výkonu ve třetím utkání v Moravské Třebové bylo jasné, že mužstvo potřebuje dostat nový impulz. Potřebovali jsme tým vyburcovat, abychom o svém postupu do semifinále rozhodli ve čtvrtém utkání, na domácím ledě. Dost dobře si neumím představit, jak bychom v případě domácí prohry a za stavu 2:2 na zápasy bojovali o postup na ledě definitivně probuzeného a především doma velmi silného soupeře. Proto jsem oslovil pana Jindřicha, který o víkendu skončil v Šumperku. Poprvé byl na úterním předzápasovém tréninku, ve středu mužstvo koučoval společně s Tomášem Topolem. Pozorný divák si jistě všiml změn v sestavě, k nimž došlo před utkáním i v jeho průběhu, a na kterých se trenéři domluvili. Bylo to správné rozhodnutí, oba trenéři zůstanou u týmu do konce sezony.“
 
Jarní prázdninová setkání pro rodiče a děti v prostorách školy Na rovině

Dne 19.2.2015 od 15.00 hod. se koná setkání s paní Mgr. Martinou Černou, dlouholetou instruktorku lyžařských škol pro děti. Martina je speciální pedagog a svou praxi rozvíjí všemi směry, aby co nejlépe uchopila dětskou problematiku. Na setkání se můžete dozvědět jak a kdy s dětmi začínat s lyžováním. Jak správně je motivovat, aby neztratili zájem o sport. Jak děti povzbudit v zájmu o nové dovednosti. Jak bezpečně uchopit začínající sportovní aktivity. Cena: 55,-Kč/ 90min.
Následně se bude konat sportovní setkání na kopci Peklovec. Pod vedením Mgr. Martiny Černé 22.2. v 9.00hod. se vydáme s dětmi na sjezd kopce. Po tříhodinovém sportovním maratonu následuje občerstvení v prostorách školy. Vyhodnocení a ocenění sportovních výkonů. Kytara a týmové hry. Jste srdečně zváni. Akci pořádá tým školy Na rovině a občanské sdružení RUKA 8.
S. Petrová
Na Poličsku se jednalo o stavbě nového elektrického vedení

Pardubice/Borová u Poličky (6. 2. 2015) – K dalšímu jednání se z iniciativy hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického sešli zástupci obce Borová, ale i dalších obcí s představiteli společnosti ČEZ. Tématem bylo plánované vybudování vedení vysokého napětí, jehož část by měla být vedena právě územím obce Borová. Stavba nového vedení je nezbytná pro další rozvoj nejen podnikatelských aktivit, ale také pro výstavbu rodinných domů v oblasti.
„Považuji za správné sejít se v širokém složení, aby bylo možné vysvětlit vzájemné dotazy a připomínky tak, abychom našli dostatečné řešení. Podle informací distributora by mělo být nové vedení vybudováno na stávající trase, proto by zásahy do vlastnických práv měly být velmi malé, a to hlavně při výstavbě podpěrných sloupů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Finance nejsou v současné době problémem, a proto by dle současných předpokladů měla stavba začít v roce 2017 s plánovaným dokončením v roce 2018,“ dodal Martin Netolický.
Obec Borová má proti výstavbě nového vedení vysokého napětí částečné výhrady. „Od počátku jednání jsem chtěl zapojit vedení obce, ale i samotné občany, aby bylo možné co nejvíce komunikovat a včas řešit sporné body. Jsem přesvědčen, že tyto body společně vyřešíme, jelikož toto setkání jistě nebylo poslední. Jednání se účastnili také zástupci dvou dotčených firem v oblasti Poličky. Jak firma Flídr, tak Ravensburger plánují do budoucna rozšíření výroby, což při současné kapacitě distribuční sítě není možné,“ vysvětlil Martin Netolický.
Plánované vedení z Hlinska do Poličky o celkové délce 28 kilometrů vyjde na přibližně 300 milionů korun. Druhá etapa počítá s prodloužením sítě do Svitav, což by mělo vyjít na přibližně 240 milionů. V Poličce bude také v rámci výstavby vybudována rozvodna za 200 milionů.

 

Léčebné lázně Bohdaneč se dynamicky rozvíjejí

Lázně Bohdaneč (5. 2. 2015) – Na prohlídku nově zrekonstruovaných prostor Léčebných lázní Bohdaneč pozval jejich ředitel Jiří Vitík prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka. Jediné léčebné lázně v Pardubickém kraji se specializují na léčbu pohybového ústrojí a procházejí dynamickým rozvojem. Tento měsíc otevřou opravený pavilon Bílý, ve kterém bude domov se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou a demencí. Rekonstrukce budovy z 80. let přišla na 60 milionů korun. „Ve vedení Léčebných lázní Bohdaneč vidím silný tah na branku. Nedávno zatím částečně opravili a zprovoznili Gočárův pavilon, který plánují opravit generálně, teď pavilon Bílý, postavili novou vodárnu a v červnu chystají otevřít ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové i kliniku čínské medicíny. Už teď jsou jedním z mála zařízení, která se soustředí na včasnou rehabilitaci, a to hned po operacích. Na rozdíl od jiných lázní tu nouzi o pacienty rozhodně nemají,“ komentoval dnešní prohlídku Roman Línek. Léčebné lázně Bohdaneč zaměstnávají více než dvě stovky zaměstnanců a plánují další rozvoj. Ke kulturním aktivitám slouží také nově opravená kavárna a kulturní sál, v dubnu se otevře i lázeňská restaurace určená zejména pro návštěvníky města.
 
 Skutečský festival začíná už za měsíc

Pouhý měsíc dělí pořadatele festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč od chvíle, kdy poprvé zazní festivalová znělka a dojde ke slavnostnímu zahájení XII. ročníku.
Hlavní nabídka desítky programových bodů slibuje dvě opery, operetu, balet, koncerty filharmonických těles i vynikajících sólistů. Součástí programu jsou však i hudební pořady pro děti a mládež, stejně jako soutěžní přehlídka dětských pěveckých sborů.
„Přípravy vrcholí a prodej vstupenek běží na plné obrátky. Podle mých posledních informací se největšímu zájmu těší hudební projekt hradecké filharmonie Rolling rock na zimním stadionu a opereta Hraběnka Marica. Osobně si také nenechám ujít koncert Václava Hudečka, operu Libuše a samozřejmě Hoffmannovy povídky, které festival zahájí,“ řekl ve svém vyjádření starosta města Pavel Bezděk.    
Ačkoli je skutečský festival, oproti jiným, ještě relativně velmi mladým, úrovní programu se nemá za co stydět. Svá nejúspěšnější představení zde uvedou např. Divadlo F. X Šaldy z Liberce, Moravské divadlo Olomouc či Severočeské divadlo z Ústí nad Labem. Plzeňské divadlo J. K. Tyla tu, pouhý týden po premiéře ve svém novém divadle, uvede slavnostní operu Libuše. S filharmonickými orchestry vystoupí na pódiu velkého sálu Kulturního klubu Skuteč sólistka Státní opery Praha Anda-Luise Bogza či houslový virtuos Václav Hudeček.  Návštěvníky dále lákají taková jména jako Alfred Strejček, Štěpán Rak či Saša Rašilov.
Přestože je Skuteč, co do velikosti, až třetím městem okresu Chrudim, stala se novým kulturním centrem nejen pro blízké své okolí. Moderní a komfortní prostředí i příznivá cena vstupenek – to jsou atributy lákající návštěvníky z celého Pardubického kraje a v případě festivalu i z krajů okolních. Uvedený festival klasické hudby začíná v neděli 8. března operou Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky. (Článek pro inspiraci...)