Českotřebovský deník 30/2015 (10.2.)                                  

Klub dívek a žen s Turnerovým syndromem si Vás dovoluje pozvat 16. 5. 2015 od 19:30 hod na divadelní představení „MILOVAT K SMRTI – malý muzikál o velké Edith Piaf“. Hrají: Světlana Nálepková, Martin Sochor, Juraj Bernáth.  Akce se koná v zámecké jízdárně, Litomyšl. Předprodej vstupenek v Informačním centru Litomyšl, tel. 461 612 161.

Testování lyží Elan

Dne  15.2.2015  od 9 do 16 hodin proběhne na našem svahu již tradiční testování lyží Elan. K vyzkoušení bude spousta typů nejnovějších modelů (dámských i pánských).  Přijďte si vyzkoušet třeba zde objevíte vaše příští lyže. Více o lyžích Elan se dozvíte zde. Testování Vám přináší firma Sport Bárt Ústí nad Orlicí
Svatého Valentýna opět můžete oslavit darováním krve

Oslavit svatého Valentýna darováním nejcennější životní tekutiny. Každý zájemce starší 18 let má i v letošním roce tuto možnost hned na třech pracovištích Nemocnice Pardubického kraje. Akce zaměřené na nábor nových dárců krve se v předvečer svátku zamilovaných budou konat v Pardubické, Orlickoústecké a Svitavské nemocnici.
„Jsem rád, že v dnešní společnosti je stále mnoho lidí ochotných dělat něco užitečného a smysluplného. Při akcích ke svátku svatého Valentýna se to každoročně ukazuje. Je potěšitelné vidět, že jde zejména o mladou generaci. Věřím, že i letos se jich najde opět hodně. Velmi bych si přál, aby ve svém úsilí a snaze pomoci druhým vytrvali a aby se z nich stali pravidelní dárci krve,“ prohlásil první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Akce „Kdo miluje, daruje krev“ na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice se uskuteční v pátek 13. února od 7.00 do 10.00 hodin. Ve stejný den se bude konat Valentýnské darování krve na hematologicko-transfuzním oddělení Svitavské nemocnice, příjem dárců bude od 6.30 do 9.30 hodin. Valentýnské odběry krve na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice mají dvoudenní podobu, budou probíhat ve čtvrtek 12. února a v pátek 13. února vždy od 7.00 do 11.00 hodin.
 
Orlickoústecká nemocnice
Akce „Kdo miluje, daruje krev“ na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice má dlouholetou tradici. Letos se uskuteční již podeváté.
„Na Orlickoústecku máme skvělé dárce, ochotné kdykoliv přijít bezplatně darovat krev. Jsem na ně hrdý. Smyslem této akce je upozornit na nezbytnost transfuzí v současné medicíně a především přesvědčit o smyslu bezplatného dárcovství mladou generaci, aby nám neutíkala z nemocnic, kde je potřebujeme, do komerčních odběrových center. Za rok nás čeká již jubilejní 10. ročník Valentýnského darování krve a jsem rád, že se před několika lety k nám připojila také Pardubická nemocnice. Byla to předzvěst spolupráce, kterou nyní budeme plně rozvíjet v rámci Nemocnice Pardubického kraje,“ uvedl ředitel a primář hematologickotransfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček.
Valentýnské Odběry krve v Orlickoústecké nemocnici se tradičně konají pod záštitou senátora Petra Šilara. „Dárcovská akce ´Kdo miluje, daruje krev´ patří mezi ty aktivity, které rád už několik let podporuji. Mladší generaci nabídne prostor k tomu, aby pochopila a také na vlastní kůži pocítila, že je přirozené nejenom brát, ale i dávat. Být tady jeden pro druhého,“ řekl senátor Šilar, který se akce v Orlickoústecké nemocnici pravidelně účastní.
Prvodárci v Ústí nad Orlicí budou již tradičně obdarováni drobnými upomínkovými předměty z dílen Domova pod hradem Žampach. Na občerstvení se letos podílí Choceňská mlékárna, která dárcům krve nabídne své jogurty, a koláče doveze obchodní družstvo Konzum.
 
Kdo může darovat krev
Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti, opakovaní dárci i legitimaci dárce krve. Všechna potřebná vyšetření budou provedena zdarma bezprostředně před odběrem.
24 hodin před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, na kterou člověk není zvyklý. Na druhou stranu se nedoporučuje dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.
 
Letohrad: Dohled nad kamerami má vedle městské policie i státní
Na služebně  Policie ČR v Letohradě bude letos zřízeno další dohledové pracoviště  městského kamerového systému. Doposud sledovala záběry z kamer pouze městská policie. Snahou města bude i rozšíření kamerového systému v letech 2015 - 2018 ve spolupráci s podnikatelským prostředím vždy o dvě kamery ročně. Představení projektu pro podnikatele proběhne na radnici ve středu 25. 2. 2015. „V lokalitách, které jsou nyní monitorovány kamerovým systémem, znatelně ubylo některých nešvarů, které bylo v minulosti velmi obtížné potírat, dokazovat a případně i sankcionovat. Jedná se především o veřejný pořádek, dodržování obecně závazných vyhlášek, nařízení města a pravidel občanského soužití. Jednou z hlavních výhod kamerového dohlížecího systému je nepřetržitý provoz. Nevyžaduje stálou obsluhu operátora a v případě potřeby lze  záznam z kterékoliv denní i noční doby zkopírovat a analyzovat.  Většina těchto událostí by byla bez záznamu neřešitelná, nebo přinejmenším velmi obtížně řešitelná,“ poukazuje starosta Petr Fiala na přínos kamerového systému.  
 
Opereta je nehynoucím žánrem

Letošní ročník festivalu nabízí jeden z nejlákavějších operetních titulů, a to Hraběnku Maricu Emnericha Kálmána. Představení, které je na programu 22. března 2015, je téměř vyprodáno. Navzdory tomu, že děj operety bývá obvykle jednoduchý a zápletky naivní, jde o obtížný žánr spojující hudbu s tancem a mluveným slovem. Umělci zabývající se operetním uměním tedy musí být všestranně nadaní.  Za duchovního otce operety bývá označován Jacques Offenbach. Jeho jménu na programu skutečského festivalu také figuruje, avšak jako autora zahajovací opery Hoffamnovy povídky. Prvním českým hudebníkem, který se zabýval myšlenkou zkomponovat operetu, byl Bedřich Smetana. Málo se ví, že jeho Prodaná nevěsta měla premiéru jako opereta a operní podobu získala až později.Dílo Emmericha Kálmána se na repertoár Severočeského divadla Ústí n. L. vrátilo po sedmi letech. Jako režiséra si přizvalo Zbyňka Brabce, zkušeného dramaturga, tenoristu a operního popularizátora. Ten oslovil výbornou choreografku Petr Parvoničovou, která rovněž odvedla skvělou práci.„Hraběnka Marica, jedna z nejslavnějších operet světa, příběh lásky plný veselých zápletek, okouzlí temperamentem i skvělým ohnivým čardášem. Hraběnku zpívá půvabná Tereza Mátlová, hraběte Tassila Endrödy Wittenburga vynikající tenorista Jaroslav Kovacs. Ústí tak nabízí představení plné melodických písní v režii Zbyňka Brabce, s nápaditou scénou Pavla Krejčího a s kostýmy renomovaného Josefa Jelínka. To vše potěší oko i ucho diváka," říká Alena Vaicová, mluvčí ústeckého divadla. V titulní úloze hostuje známá pražská operní a muzikálová diva Tereza Mátlová, jež Maricu opatřila okouzlujícím zjevem a velmi solidním pěveckým i hereckým výkonem. Momentálně patří k velmi vytíženým zpěvačkám, v Praze zpívá mj. v seriálové produkci Fantoma Opery a v Ústí Verdiho Violettu.  Zájem o vstupenky svědčí o tom, že i v dnešní době má opereta značné množství obdivovatelů a věrných diváků. Hraběnka Marica, která bývá nazývána maďarskou národní operetou, žádného z nich nezklame.
 
Kraj připravuje cvičení k výskytu vysoce nakažlivé choroby

Hlavní letošní cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) začal podle usnesení Bezpečnostní rady Pardubického kraje projednávat přípravný tým koordinovaný 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem. Tématem cvičení bude podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.
„Dohodli jsme se, že cvičit budeme v polovině května, tentokrát na pardubickém letišti. Po příletu pravidelné linky ze zahraničí se podle scénáře u některých pasažérů objeví příznaky vysoce nakažlivé nemoci, což spustí činnost složek IZS,“ informoval Roman Línek.
Vedle složek zdravotnické záchranné služby, hygienické stanice, hasičů a policie bude na cvičení spolupracovat i armáda prostřednictvím svého specializovaného zařízení v Těchoníně, kde jsou připravena lůžka na karanténu a při naplněnosti nemocnice na Bulovce i na izolaci pacientů.
Pardubický kraj připravuje ve spolupráci se složkami IZS pravidelná krizová cvičení. V minulosti byla zaměřena například na řešení povodní, výpadek dodávky elektrického proudu, teroristické útoky na skupiny osob, záchranu z lanovky a na další případy.
Dění kolem ministryně Válkové nabývá rozměrů nedůstojné frašky.

Dění kolem ministryně spravedlnosti Válkové se zvrhává v nedůstojnou frašku. Veřejnost má právo vědět, jak to s paní ministryní je, zda zůstává ve funkci, rezignuje, nebo bude odvolána. Vystupování a výroky předsedy hnutí ANO Babiše svědčí o lehkovážnosti, s jakou k resortu spravedlnosti přistupuje.
S příchodem ministryně Válkové jsem spojoval určité naděje, ale po roce jejího působení ve mně převládá spíše zklamání. Během svého působení na ministerstvu spravedlnosti bohužel nic neprosadila a návrhy, které přinášela, vyvolávaly ve veřejnosti a odborných kruzích nesouhlas. Jako příklad je možno uvést nový zákon o státním zastupitelství, který bohužel přinášel pro mě nepřijatelné posílení vlivu politiků (ministra spravedlnosti) na státní zastupitelství.
Nedomnívám se, že by její avizovaný nástupce Robert Pelikán byl lepším řešením. Jako první náměstek ministryně Válkové je spolupodepsán pod tím, co se v rezortu za poslední dobu dělo a v jakém stavu rezort je.  Za silně znepokojivé považuji jeho legislativní iniciativy, které by do českého právního řádu vnesly nejistotu a chaos. Jako konkrétní příklad uvádím záměr zvýšit základní kapitál společností s ručeným omezením z 1 koruny na 200 tisíc korun nejenom boří to, co jsem jako ministr spravedlnosti prosadil, ale je v příkrém rozporu s celoevropským trendem, který je ve znamení usnadnění zakládání obchodních společností a podpory podnikání. Jeho vidina novelizace nového občanského zákoníku by znamenala destabilizaci právního řádu v situaci, kdy nový občanský zákoník platí teprve krátce a jeho přijetí stálo spoustu odborného i politického úsilí.
Europoslanec Jiří Pospíšil, tel. 602 479 736