Českotřebovský deník 31/2015  (11.2.)                                  
Bravo Komorní filharmonie Pardubice!

Ve středu 11. února se ve velkém sále Kulturního centra konala mimořádná kulturní událost - koncert Komorní filharmonie Pardubice, kterým bylo zahájeno letošní Pardubické hudební jaro. Koncert, který zahájil starosta města Jaroslav Zedník a dramatuzrg festivalu  byl věnován poctě Ing. Jana Pernera a letošnímu 170. výročí zprovoznění železnice Olomouc - Česká Třebová - Praha.  Tomuto tématu byla také přizpůsobena dramaturgie koncertu, který sám dirigent Jan Kučera  uvedl jako koncert pro železnici a železničáře. V I. polovině koncertu vystoupili sólisté - bratři Petr a Josef Špačkovi (Violoncello a housle) a předvedli opravdu  vynikající interpretační výkon. Josef Špaček je nyní nejmladším koncertním mistrem České filharmonie. Železniční tématika přednesených skladeb zůstala i po přestávce, kdy se dramaturg filharmonie zaměřil na hudbu filmovou. Je pro naše město ctí, že právě zahajovací koncert letošního Pardubického jara se uskutečnil právě v České Třebové, další koncerty v Pardubicích a Chrudimi mají stejný program.
Dramaturgie festivalu výrazně obohatí kulturní život města a regionu, představí špičkové domácí i zahraniční umělce a soubory z České republiky, Slovenska, Japonska, Německa a Francie. Připomene též významná výročí a události: tři sta třicet let od narození géniů barokní hudby Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela a dvě stě padesát let od narození českého kantora a skladatele Jakuba Jana Ryby. Slavnostním zahajovacím koncertem festivalu si připomeneme událost zásadního významu pro rozvoj Pardubic i širšího regionu: zahájení železniční dopravy v roce 1845 a rok narození i úmrtí železničního stavitele Jana Pernera (1815 – 1845).
 
Středa 11. února 2015 v 19 hodin – Velký sál KC v České Třebové
Čtvrtek 12. února 2015 v 19 hodin – Sukova síň Domu hudby v Pardubicích
Pátek 13. února 2015 v 19:30 hodin – Velký sál Muzea v Chrudimi
 
Slavnostní zahajovací koncert festivalu Pardubické hudební jaro 2015
Komorní filharmonie Pardubice   Josef Špaček – housle, Petr Špaček – violoncello   Jan Kučera – dirigent
Koncert je věnován zahájení železniční dopravy a památce železničního stavitele Jana Pernera (1815 – 1845).
Na programu: A. Dvořák, E. Strauss, J. Ježek, J. Beneš, Z. Liška, L. Fišer a další

Koncert byl zajímavý, spíše populární, představilo se nám těleso s vynikajícím interpretačním obsazením. Škoda tedy všech volných míst v sále. Nicméně externí koncert Pardubického hudebního jara se konal v České Třebové poprvé a na programových listech festivalu se můžeme přesvědčit, že byl doplněn do festivalového programu tak trochu na poslední chvili a na některých tiskovinách festivalu ani není uveden. Je to ovšem výzva pro další léta - bude-li taková možnost rádi opět Komorní filharmonii Pardubice v České Třebové přivítáme.


Slavnostní otevření modernizovaného a rozšířeného oddělení psychiatrie ve Svitavské nemocnici  

se uskuteční v pondělí 16. února v 9 hodin.  Předání stavby do užívání  se zúčastní  
-       Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
-       Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje
-       Ludmila Navrátilová, Zdenek Křišťál a Pavel Šotola, radní Pardubického kraje
-       Vladimír Ninger, náměstek generálního ředitele, Nemocnice Pk
-       Pavel Kunčák, ředitel Svitavské nemocnice
-       Martin Hollý, předseda psychiatrické společnosti ČLS JEP
-       Zdeňka Kovářová, primářka Oddělení psychiatrie a psychoterapie Svitavské nemocnice

 

Slavnostní vyhlášení soutěže Podnikatel roku Pardubického kraje

se uskuteční 25.února od 14 hodin se v sále Jana Kašpara v Pardubicích.
 
SAUNA V Ústí nad Orlicí, V Lukách 135 je od 11. 2. 2015 MIMO POVOZ Z DŮVODU TECHNICKÉ HAVÁRIE 

Uvedení do provozu předpokládáme v pondělí 16. 2. 2015. Prosíme sledujte www.bazenusti.cz, www.facebook.com/tepvos nebo volejte pro další informace tel. 777 673 365.