Českotřebovský deník 32/2015  (12/2)                                   

 Dne 12.2.2015 proběhl na Základní škole praktické v České Třebové zápis do 1.ročníku. Zároveň se konalo informační dopoledne pro rodiče předškoláků. ZŠ praktická opět otevírá přípravnou třídu. Zájem rodičů je tradičně velký a malí předškoláčci se zpravidla do školy  těší. Starší děti se dnes věnovaly svým mladším kamarádům a vyrobily pro každého drobný dárek. 

Na děti v přípravné třídě čeká zkušená speciální pedagožka, asistentka a motivující prostředí. Děti mají k dispozici nově vybavenou třídu, interaktivní tabuli, množství didaktických her a hraček. Často  také pobývají venku v naší přírodní tělocvičně a pravidelně se účastní kulturních pořadů pro děti ve městě. Ve spolupráci s DDM Kamarád je pro ně opět  připraven podzimní cyklus her a soutěží. Smyslem naší práce je připravit předškolní děti tak, aby úspěšně zvládly svůj start na vzdělávací dráze.
I.Fikejsová, ředitelka školy
 
Kraj zásadně navýšil granty pro sport a cestovní ruch

Pardubice (12. 2. 2015) – Radní Pardubického kraje dnes projednali granty na podporu sportu a cestovního ruchu. Pro letošní rok jsou zásadně navýšeny částky pro výstavbu a rekonstrukci sportovních zařízení a pro podporu budování infrastruktury cestovního ruchu. Velká část navržených grantů bude muset projít ještě schválením únorového Zastupitelstva.
„Na podporu činnosti sportovních klubů a hendikepovaných sportovců dáváme v souhrnu čtyři miliony korun. Více než dvojnásobně nám ale vzrostla částka na podporu výstavby a rekonstrukce sportovních zařízení, místo loňských 2,5 milionu rozdělujeme letos 5,5 milionu,“ říká radní René Živný a pokračuje: „Díky tomu můžeme pomoci mnohem většímu okruhu žadatelů. Částky od 60 do 180 tisíc korun budou sloužit sportovním klubům většinou na rekonstrukce kluboven, šaten, hřišť, osvětlení, zavlažování a podobně.“
Dvojnásobného zvýšení, ze dvou na čtyři miliony korun, se dočkal také program budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji. „Mezi navrženými granty jsou například příspěvky pro turistický informační systém na dostihovém závodišti či v areálu Toulovcových Maštalí, zabezpečení sjezdovek ve Skiparku Červená Voda a v Čenkovicích kamerami nebo budování dětských hřišť a venkovních tělocvičen na turistických odpočívadlech a trasách. Další příspěvky směřují na rekonstrukci sociálního zařízení pro turisty, na naučné stezky či opravy v autokempech. S pomocí kraje se chystá také renovace Tyršovy rozhledny v Žamberku nebo rozšíření muzea v Proseči, kde bude kromě dýmek také další část muzea věnovaná místnímu odboji a spisovateli Thomasi Mannovi. Ve Velinách připravují výrobu repliky lustru do kostela sv. Mikuláše a ozvučení těchto prostor. Díky novým možnostem i tady můžeme pomoci,“ dodává radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný.

 

Sociálním službám letos rozdělí dotace i granty kraj

Pardubice (12. 2. 2015) – Pro sociální služby bude mít Pardubický kraj zhruba stejné prostředky jako v loňském roce, poprvé je však rozděluje sám. Celkově na tyto účely obdrží od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) 407 milionů korun.  Rada Pardubického kraje dnes schválila návrhy částek na jednotlivé sociální služby, které jsou poskytovány občanům kraje. Konečné rozhodnutí o výši dotací je nyní na zastupitelstvu. Po podpisu smluv by měly organizace obdržet 60 procent schválené dotace do konce března, zbývající část bude vyplacena na začátku července.
„S přechodem financování sociálních služeb z ministerstva na kraj jsme si poradili úspěšně. Chceme už nyní rozdělit jak státní, tak krajské prostředky, tedy jak dotace, tak i granty, aby všichni poskytovatelé od začátku roku věděli, s čím budou hospodařit,“ uvedl krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Pokud ministerstvo dodrží domluvený harmonogram, tak přechod financování na kraje bude pro poskytovatele sociálních služeb pružnější a z hlediska financování rychlejší.
Částky dotací jsou navrženy podle kritérií, s kterými byli poskytovatelé sociálních služeb seznámeni, a jsou do nich zahrnuty i částky na navýšení platů a mezd zaměstnanců sociálních služeb, kteří přímo pečují o klienty. Dotace jsou rozděleny jednotným způsobem bez ohledu na to, jestli je zřizovatelem služby kraj, obec nebo se jedná o neziskovou organizaci.
K těmto dotacím přidá kraj ještě finanční prostředky ze svého rozpočtu, a to formou grantů pro neziskové organizace. Jedná se celkem o 27,2 milionu korun, což je navýšení o více než 4,5 milionu korun proti loňskému roku. „Důvodem, proč kraj zapojuje více prostředků do sociálních služeb, je jednak významný výpadek evropských zdrojů, ale také chce být dobrým příkladem pro obce, které by se měly do systému financování sociálních služeb také zapojit,“ vysvětlil Pavel Šotola a pokračoval: „Financování sociálních služeb je vícezdrojové, a proto je důležité, aby systém fungování sociálních služeb byl propojený a podílely se na něm kromě příspěvků na péči, státního rozpočtu i veřejné prostředky krajů a obcí.“ Letošní rok by tedy měl být pro poskytovatele sociálních služeb i díky navýšení prostředků kraje stabilním.
 
Plány na modernizaci onkologického centra v Pardubické nemocnici

Pardubice (12. 2. 2015) – Rada Pardubického kraje schválila na svém dnešním zasedání záměr projektu na modernizaci přístrojového vybavení Komplexního onkologického centra v Pardubické nemocnici. Dále Rada chválila dohodu o společném postupu mezi Nemocnicí Pardubického kraje, a. s., a společností Multiscan, s. r. o.
„Mezi základní cíle spolupráce obou subjektů patří především získávání investičních prostředků z evropských fondů na modernizaci onkologické péče v Komplexním onkologickém centru,“ uvedl po jednání hejtman Martin Netolický. „V rámci dohody je ujasněno také rozdělení dotace s tím, že společnost Nemocnice Pardubického kraje bude čerpat částku ve výši 20 milionů korun, a společnost Multiscan ve výši 120 milionů,“ upřesnil Martin Netolický.
Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo 19. výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu v oblasti služeb veřejného zdraví, která se týká modernizace a obnovy přístrojového vybavení. Tato výzva je zaměřena na dosažení standardů vybavenosti pracovišť specializované onkologické péče pro dospělé. Projekt v rámci této výzvy bude jako jeden ze subjektů Komplexního onkologického centra předkládat Nemocnice Pardubického kraje, a. s.
 
Sportovní gymnázium se dočká rekonstrukce sauny i šaten

Pardubice (12. 2. 2015) – Rekonstrukce rehabilitačních prostor se dočkají žáci Sportovního gymnázia. Rada Pardubického kraje dnes schválila investiční záměr stavby. Navazuje tak na rekonstrukci sociálního zařízení tělocvičny, kterou kraj dokončil letos v lednu.
„Připravena je kompletní rekonstrukce rehabilitačních prostor v suterénu školy. Předpokládané náklady jsou 7,5 milionu korun. Je nutné zejména vyměnit stávající rozvody vody, odpadů a elektroinstalace včetně osvětlení, položit nové obklady a dlažbu včetně instalace nové sanitární techniky. Zároveň je třeba vyřešit nově systém odvětrávání uzavřených prostor, které nemají okenní výplně, pouze světlík,“ upřesnil rozsah investice hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Právě jsme dokončili rekonstrukci místností sociálního zařízení, umývárny a šatny v budově tělocvičny a umývárny při malé tělocvičně v hlavní budově školy za 2,8 milionu korun,“ doplnil hejtman.
Rekonstrukce rehabilitačních prostor je plánována na květen až červen 2015. Tyto místnosti tvoří chodba, šatna, prostor sauny a ochlazovacího bazénu, na který navazuje místnost odpočívárny. Kromě nového řešení výměny a úpravy vzduchu jsou v plánu i dispoziční úpravy – především zvýšení kapacity sprch, přesun šaten do vedlejších prostor a zvětšení jejich kapacity pro celoškolní potřeby. V prostorách regenerace navíc přibude parní lázeň a Kneippův chodník. Studenti se dočkají i nových šatních skříněk a lavic. Protože se rehabilitační prostory nacházejí v suterénu objektu, je nutné provést v rámci rekonstrukce také odvlhčení zdiva.

SAUNA V Ústí nad Orlicí, V Lukách 135 je od 11. 2. 2015 MIMO POVOZ Z DŮVODU TECHNICKÉ HAVÁRIE

Uvedení do provozu předpokládáme v pondělí 16. 2. 2015. Prosíme sledujte www.bazenusti.cz, www.facebook.com/tepvos nebo volejte pro další informace tel. 777 673 365.
Děkujeme za pochopení. Pracovníci úseku Rekreační služby