Českotřebovský deník 34/2015 (14.2.)                                   
Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí: v únoru vystavovali jubilanti, mezi nimi i Třebováci

Mezi jubilanty byl Českotřebovákům známý populární učitel přírodovědných předmětů a mineralog a také vynikající fotograf Milan Michalski a také Alena Vošlajerová. Milan Michalski vystavoval ucelený soubor fotografií významných osobností především z oblasti kumštu. Jubilanrtů  vystavovalo celkem šest, i další jména jsou dobře známá i v České Třebové: Vladimír PLOCEK, Milan MICHALSKI, Alena VOŠLAJEROVÁ, Marie SOUKUPOVÁ, Jiří KŘIKLAVA a Eva KOVÁŘOVÁ.
S pracemi Milana Michalského se budeme moci seznámit i na výstavě  ve Výstavní síni Kulturního centra a to již začátkem března 2015. Jeho letošní životní jubileum si pak připomeneme v dubnu.

Setkání s Jiřím Hetfleišem v ústecké Malé scéně
V Malé scéně v Ústí nad Orlicí se v lednu t.r. uskutečnilo setkání s významnou osobností našeho regionu - Jiřím Hetfleišem, nestárnoucí legendou sportovního dění. Dnes 86 letý sportovní historik, hlasatel, novinář, funkcionář a statistik mimo jiné zavzpomínal jak se díky svému otci k činovnické práci dostal.  Atletika byla vždy jeho nejmilejším odvětvím. Byl například hlasatelem při Mistrovství Evropy v atletice na pražském Strahově a desítky let hlásil také Mistrovství republiky v atletice. Celkem 37 krát moderoval Anketu o nejúspěšnější sportovce okresu Ústí nad Orlicí v roce 2010 byl slavnostně zařazen do síně slávy okresního sportu. V minulém roce vydal knihu Historie sportu v Ústí nad Orlicí v datech a číslech, která mapuje všechny sporty, které se v minulosti v Úsrtí nad Orlicí  provozovaly.  Jiří Hetfleiš se od mládí zabývá atletickou statistikou, sestavuje roční i dlouhodobé tabulky a také rekordní listiny všech věkových kategorií.  Za celoživotní práci byl Jiří Hetfleiš oceněn  v roce 2003 cenou starosty města Ústí nad Orlicí. Jiří Hetfleiš je stále velmi čilý a pracovitý, nechyběl ani na lednovém vyhlášení sportovní ankety o nejlepšího sportovce okresu, které se konalo v českotřebovském Národním domě. Sleduje také sportovní a životní výročí českotřebovských sportovců a dopisuje do Českotřebovského zpravodaje. 
Kdo miluje, daruje krev

Orlickoústecká nemocnice a její Hematologicko-trasfuzní oddělení bylo v pátek 13. února svědkem již devátého ročníku této "valentýnské" akce. Přináším pár záběrů s tím, že pod záštitou senátora Petra Šilara, akci podpořila řada organizací - ať už hasiči, Červený kříž.. atd. Jako hlavního sponzora bych letos vyzdvihl KONZUM a v těsném závěsu za ním Choceňskou mlékárnu ... ;o)
Na páteční valentýnské odběry přišlo celkem 44 dárců, z nichž bohužel jen malá část byli prvodárci. Akci přišel podpořit nejen senátor Petr Šilar, ale také místostarosta města Ústí nad Orlicí Michal Kokula. Akce je  totiž tradičně propagována hlavně ze strany KDU-ČSL. Jde o akci velmi užitečnou, má sloužit hlavně k vyhledávání prvodárců. Letos snad díky chřipkové epidemii byl právě počet prvodárců menší. Fotografie Petr Čada.
 

KLUB ČERVENKA  -   březen 2015  

Ekocentrum Červenka, ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
3. DÍLNA: 4.3. MENŠÍ TAŠKA
Lektorka: Oldřiška Smékalová
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj