Českotřebovský deník 36/2015 (16.2.)                                   
Volební hromada Spolku Gymnázia Česká Třebová

Ve čtvrtek 12. února 2015 se konala v budově gymnázia tradiční valná hromada Spolku gymnázia.
Za přítomnosti 17 členů byla schválena zpráva o činnosti Spolku a zpráva o hospodaření za uplynulé období. Byla provedena volba nového předsednictva na následující dvouleté období, novým členem se stala Mgr. Daniela Fricová, členka pedagogického sboru školy. Ta nahradila kolegyni Sedláčkovou, která z osobních důvodů již v práci nebude pokračovat. Byla zvolena revizní komise, která má obdobné složení jako v minulých dvou letech. Přítomní členové odsouhlasili zprávu o hospodaření za rok 2014 a rozpočet na rok současný. V letošním roce se bude Spolek finančně podílet na některých akcích vyplývajících z plánu práce gymnázia. Předpokládáme opětovné konání tradičního Společenského večera. Díky vstřícnému přístupu některých místních firem se nadějně jeví snížení rozpočtového schodku z uplynulých let.
V souladu se stanovami chceme i nadále podporovat školní aktivity a oceňovat mimořádné úspěchy našich žáků. Jakékoliv finanční příspěvky Spolku, i drobné finanční dary, mohou ve svém úhrnu zásadním způsobem pomoci při podpoře různých studentských aktivit. Případným dárcům předem děkujeme a uvádíme náš účet: Spolek Gymnázia Česká Třebová, číslo účtu 1321915329/0800
Podrobná zpráva z valné hromady včetně rozpočtu Spolku gymnázia a další informace jsou uvedeny na webových stránkách školy http://www.gymnct.cz/spolek.html
Za předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová  Petr Poldauf

SAUNA v Ústí nad Orlicí, V Lukách 135 je od 16. 2. 2015 
OPĚT V PROVOZU – Porucha je odstraněna.

Nová plastika  či pamětní deska Zdeňky Baldové -
mimořádná výtvarná hodnota.

Velká účast veřejnosti na slavnostním odhalení nové pamětní desky na budově hasičské zbrojnice a další publicita vyvolává pozitivní ohlasy ve veřejnosti. Pro návštěvníky našeho města jsme přímo v centru a jeho památkové zóně připravili další zajímavost, které si můžeme všimnout třeba při cestě  z náměstí do pivovaru Faltus. Mimořádné řešení pamětní desky jako by vyvozovalo otázku, kdo že je autorem plastiky nebo busty Zdenky Baldové a jak se k této práci dostal.  Je to nyní v jihočeské Volyni působící sochař Lukáš Černý, dříve působící v nedaleké Litomyšli na tamní restaurátorské škole. Česká Třebová si vyhlédla tohoto sochaře již v roce 2008 pro zhotovení plastiky na rodném domě Františka Matouše Klácela čp. 66 v Hýblově ulici a také se za toto řešení umístěné naproti kalvárii u kostela sv. Jakuba jistě nemusí ani autor, ani město Česká Třebová stydět.
Na budově hasičské zbojnice čp. 129 je plastika umístěna ve výšce 5 metrů, na poměrně hodně členěné fasádě, proto autor hledal několik řešení. Původní záměr na reliéf nakonec vyřadil a připravil bustu stylizovanou do symbolického filmového pásu umístěnou v úzkém prostoru mezi okny v I. poschodí budovy. Je to řešení velmi šťastné, plastika nezanikne. Větší potíže byly s textem, bylo třeba krátce a výstižně napsat o koho se jedná. Problém je v tom, že Zdeňka Baldová se přímo v této budově nenarodila, není to tedy její rodný dům (hasičská zbrojnice zde byla postavena až v r. 1904 jako přízemní budova a teprve v r. 1947 pak přestavěna podle plánu architekta Duchoslava (nákladem 165 tis. Kč) do současné podoby). Zdena Baldová se také narodila s jiným příjmením. Tyto potíže byly myslím také vyřešeny velmi dobře.
Ještě k umístění na budově hasičské zbrojnice.  Ta má dnes stejné čp. 29 jako dům, který stával v těchto místech do konce 19. století. Stará chalupa čp. 29 má doloženého prvního majitele Jana Weinlicha a to koncem 17. století. V roce 1766 ji získal Antonín Brzezina a právě před 130 lety, kdy se zde narodila Zdeňka Baldová (Balašová) získal chalupu Josef Suchomel. Po 4 letech pak přešla do majetku obce, která dům získala pro zdejší sbor dobrovolných hasičů a zřídila zde cvičiště a sklad materiálu,  o deset let později pak dvoupatrové leziště a nakonec zde postavili v r. 1904 hasičskou zbrojnici.
Na budově Hasičské zbrojnice jsou nyní vlastně pamětní desky dvě. Druhá kovová deska, připomínající Josefa Bonaventuru Hubálka, ve své době velmi uznávaného hasičského praktika a teoretika a funkcionáře, sem byla přemístěna z jeho rodného domu v Moravské ulici, jehož majitelé si umístění desky na svém domě nepřál. Deska J. B. Hubálka by potřebovala zajistit určitou základní údržbu, při odhalování nové plastiky jí do reprezentativního vzhledu mnoho chybělo.... (mm)
 
Nová psychiatrie ve Svitavách je připravena na přívětivou péči

Svitavy (16. 2. 2015) – Pardubický kraj letos zprovozní dvě významné stavby v oblasti zdravotnictví. Zatímco Multioborový pavilon v Pardubicích se otevře za několik týdnů, modernizace a dostavba psychiatrického oddělení ve Svitavách je hotová. Stavbu a vybavení v celkové hodnotě přes 109 milionů korun předali dnes hejtman Martin Netolický a 1. náměstek Roman Línek spolu se zástupci stavebních firem do užívání Nemocnici Pardubického kraje.
„Investovat do výstavby ve Svitavské nemocnici a právě do psychiatrického oddělení bylo strategické rozhodnutí kraje. Potřebovali jsme zvýšit kapacitu v tomto oboru, která byla nedostatečná právě ve východní části našeho regionu,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Česká republika je v posledních desetiletích kritizována mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. Modernizace a dostavba tohoto oddělení je naší dílčí odpovědí na tuto výzvu. Podmínky původní psychiatrie ve Svitavské nemocnici byly naprosto nevyhovující a je dobře, že se tato situace rekonstrukcí radikálně mění. Navíc se chystáme předložit i novou krajskou koncepci psychiatrické péče,“ dodal 1. náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za zdravotnictví.
Pro psychiatrické oddělení je nyní připravena modernizovaná historická budova bývalého kláštera Redemptoristů a navazující nová moderní přístavba. Oproti minulosti tu bude o 30 lůžek více. „Zvlášť je umístěna otevřená lůžková část pro 30 pacientů a vedle toho tu nyní máme také uzavřené oddělení pro 25 lidí. K tomu jsou tu k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance,“ informoval ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
Máme podmínky pro moderní péči
„Významným posunem je pro nás zejména vybudování zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny,“ zdůraznila primářka psychiatrického oddělení Zdeňka Kovářová. Kromě toho zde bude i denní stacionář, kam mohou pacienti docházet nebo dojíždět jako třeba do zaměstnání, a přitom spát v domácím prostředí. „Cílem je komplexní psychiatrická péče zahrnující krizovou intervenci, léčbu ústavní, ambulantní, i formou stacionáře a psychoterapeutických skupin,“ dodala primářka.
Důraz na zachování důstojnosti nemocných
Psychiatrické oddělení Svitavské nemocnice nyní pacientům nabídne nejen moderní prostředí, ale i péči. „Při léčení klademe důraz na zachování důstojnosti nemocných. Snažíme se získat jejich důvěru a motivujeme je k podílení se na vlastní léčbě. Respektujeme odlišnosti a zvyklosti pacientů a vedeme je k toleranci mezi sebou navzájem,“ řekla primářka a pokračovala: „Snažíme se o to, aby z našeho přístupu bylo patrné, že je pro nás pacientův problém důležitý a snažíme se ho také s ním společně řešit.“
Na léčbě a řešení problémů pacientů se však nepodílejí pouze psychiatři. „Je zde velmi dobrá spolupráce mezi lékařským a nelékařským personálem, psychology, lékaři a sestrami somatických oborů, se sociální pracovnicí, nutriční terapeutkou, se sestrou pro ošetřování chronických ran a defektů nebo diabetickou sestrou. Tuto spolupráci, nekonfliktní vztahy personálu a klidné a pohodové prostředí považujeme za nutný předpoklad k úspěšné léčbě našich pacientů,“ uvedla primářka Kovářová. 
Historie se neztrácí v dotyku s modernou
Architekti Jaromír Homolka a Michal Franěk se museli vypořádat se skloubením moderních technologií a klasickou podobou historické budovy. Jejich přístup dokumentuje například podoba nových oken v budově bývalého kláštera. Volnější ruku pak měli v části, která je zcela nová a odráží historickou červenou budovu ve svých oknech a plášti. Obě křídla spolu sousedí a vytvářejí příjemné venkovní atrium, které zvláště v teplejších měsících nabídne pěkný pohled na zahradní zeleň i potřebný odpočinek.
 
Fakta:
Celková cena včetně DPH:                        109 669 418 Kč
Cena za stavbu včetně DPH:                       99 410 181 Kč
Předpokládaná dotace EU:                         86 000 000 Kč
 
Stavbu provedlo sdružení firem: Energie – stavební a báňská a.s., Kladno PRIMA spol. s r.o., Hradec Králové