Českotřebovský deník 37/2015 (17.2.)                                   
AKCE POŘÁDANÉ V BŘEZNU 2015 ZO ČSOP PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ
V EKOCENTRU PODORLICKO  

PŘEDNÁŠKA  „Švýcarsko - cestovatelské tipy, aneb co zde rozhodně nevynechat“.
Středa 11.3.2015 od 18,00
Zkušenosti Lenky Čížové z četných cest po Švýcarsku. Povídání o nejkrásnějších místech Švýcarska, které bude doplněno fotografiemi velikánů, ledovců i měst, která stojí za to vidět.
Vstupné dobrovolné.
 
 PŘEDNÁŠKA  „ Žáby sem, žáby tam  aneb záchranný transfer obojživelníků “.
Čtvrtek 19.3.2015 od 18,00
Přednáška o tahu obojživelníků doplněná školením pro zájemce o pomoc při záchranném transferu u přívratských rybníků.
Vstupné dobrovolné.
 
Přednáška Evy Motyčkové: Energie života.
Nabídka Vesmíru v roce 2015.

Sjednocení rodové energie. Řešení  konkrétní situace energiemi. Harmonizace čaker.  Proběhne řízená meditace. 10.3.2015 od 17.30h, Národní dům, Česká Třebová, vstupné 80Kč. www.kresli.eu

Dění v MŠ a ZŠ Třebovice


Návrat do školních lavic po vánočních prázdninách zpříjemnilo dětem vědomí, že začíná plavecký kurz, kterého se účastní všechny ročníky včetně předškoláků. V současné době je kurz zhruba za svou polovinou. Děti se na něj vždy těší a jsou pyšné na své plavecké pokroky. Dalším kurzem, kterého se některé děti účastnily, bylo lyžování na Pekláku. Počasí nám letos přálo, proto se mohly uskutečnit všechny naplánované lekce.
Dne 19. ledna 2015 proběhl zápis dětí do prvního ročníku, z kterého si budoucí školáci odnesli výrobky od starších žáků naší školy. Všichni uspěli, a tak od září posílí naše řady.
Jak bývá tradičně zvykem, tak i letos jsme si připravili kulturní vystoupení pro místní seniory – pásmo básniček, písniček, divadelních scének a tanečků.
Dne 2. února 2015 proběhl "Den první pomoci". Do školy přijel školitel z Českého červeného kříže z Ústí nad Orlicí, který dětem prezentoval úkony zachraňující život s názornými ukázkami přiměřené věku dětí. Stejné školení odpoledne absolvovali i všichni zaměstnanci školy.
V celoročním projektu "Zelený ostrov" proběhla jeho druhá část, ve které byla nastíněna skutečná událost ostrova Krakatau – výbuch sopky. Za pomoci Coca-Coly a bonbonu Mentos došlo k rychlé chemické reakci, která napodobila již zmíněný výbuch sopky.
Nejočekávanější akcí tohoto období bylo noční spaní ve škole. Po ukončení vyučování děti zůstaly ve školní družině a po následné vycházce byl čas postarat se o jídlo. Menší děti uvařily k večeři bramborový guláš a k němu upekly domácí housky. Starší děvčata pomohla místním seniorkám, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme, upéct koláčky, na kterých jsme si všichni při páteční svačině pochutnali. Po jídle děti zhlédly v tělocvičně animovaný film a po jeho skončení se vydaly hledat poklad. Po jeho nalezení se děti uložily a šly spát.
Druhý den dopoledne proběhly výtvarné dílny a vyvrcholením dne byl karnevalový rej masek v místní tělocvičně. Tam si děti zvolily tři nejkrásnější masky a pedagogové dále vybrali dva nejlepší tanečníky. Všech pět dětí bylo odměněno plyšovou hračkou. Svůj karneval měla i "Sluníčka" – nejmladší školkové děti – která se nočního spaní neúčastnily.
Všechny akce se vydařily a těšíme se na další.
http://zakladniskolatrebovice.rajce.idnes.cz/                      Za MŠ a ZŠ Třebovice I. Píšová
 
Veřejné zakázky mohou zohlednit i společenskou odpovědnost 

Pardubice (17. 2. 2015) – Pardubický kraj připravil v průběhu února pro starosty měst a obcí ve všech okresních městech semináře o společensky odpovědném zadávání veřejných zakázek. Na konkrétních příkladech dobré praxe se seznamují s tím, jaký efekt mají takové zakázky v různých místech republiky. Po Pardubicích a Svitavách zavítají semináře ještě 24. února do Ústí nad Orlicí a 26. února do Chrudimi.
 „Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek znamená zohlednění nejenom finančního, ale také například sociálního a ekologického aspektu, kdy zadavatel věnuje pozornost nejen ceně, ale rovněž sociální přidané hodnotě,“ říká radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Například město Most si odhlasovalo povinnost všech firem hlásících se do veřejných zakázek zaměstnat na projektech města deset procent dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Výsledně se tak podařilo dostat mnoho lidí přes praxi ve firmě pracující na zakázce až na otevřený trh práce.
„Podle mého názoru je u nás nedostatečně využívaná pracovní rehabilitace pro lidí, kteří nikdy nepracovali,“ uvedla například Terezie Mertlíková, která je ředitelkou obecně prospěšné společnosti Trutnovská zeleň. Mezi takové patří například odchovanci dětských domovů, lidé po výkonu trestu, závislí, bezdomovci, dlouhodobě nezaměstnaní a další. „Oni nemají motivaci a my je to nemůžeme učit v práci, kde musíme vykazovat ekonomické výsledky, proto bychom uvítali nějaký předstupeň sociálního podniku pro tento typ lidí,“ dodala.
V praxi se ukazuje, že pro města a obce není jednoduché najít sociální podnik. Ten musí mít promyšlenou náplň činnosti a dobrý a udržitelný byznysplán, který počítá s tím, že po počátečním dotovaném rozjezdu se podnik osamostatní. S takovým plánem přišla například v Pardubicích Iva Pohanková, která založila restauraci zdravé výživy Pohanka. Pronajala si prostory na hlavní pardubické tepně, třídě Míru, zaměstnala lidi s postižením a dlouhodobě nezaměstnané a začala nabízet chutné a zdravé obědy v samoobslužné jídelně. Je o ně velký zájem a jídelna se pomalu finančně osamostatňuje.
Právě na podporu vzniku a rozvoje stávajících sociálních podniků připravuje Pardubický kraj nový grant, který budou moci zájemci o tento druh podnikání využít již v letošním roce.
Vláda České republiky připravuje zákon o sociálním podnikání, který by měl platit od 1. ledna příštího roku. „Ale už s novelou zákona o veřejných zakázkách mizí diktát nejnižších cen a města a obce mohou při posuzování nabídek vyhodnotit i to, zda firmy využívají potenciál z regionu, jaké to bude mít environmentální dopady a jakou společenskou hodnotu, třeba i v prevenci kriminality. Je totiž známým faktem, že nejen ten, kdo si hraje, ale také ten, kdo pracuje, nezlobí,“ upozornil Pavel Šotola.