Českotřebovský deník 40/2015 (20/2)                                    
Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky i všechny služby.

Provozní doba v sobotu 21.2. : 9-16 a 17 – 21 hodin.
V neděli 22.2. 9-16 a 17-20 hodin.
Lyžařská škola denně 9-16 hodin.
Situace na svazích: sjezdovka Peklák i sjezdovka Zahrádky 25-50 cm přírodního a technického sněhu.
Pozor!! v pondělí 23.2.2015 provozní doba omezena : 9-15 hodin.
23.2. - veřejné závody "O cenu Pekláku". -večerní závod v obřím slalomu pro všechny příchozí, přijďte si vyzkoušet jízdu v bránách. Více informací na našem webu. Těšíme se na Vás.
 
Holiday world - samostatný stánek má i město Česká Třebová

Od čtvrtka do neděle se na Výstavišti v Praze Holešovicích koná další 24.  ročník Středoevropského veletrhu cestovního ruchu a tradičně se zde ve vstupní výstavní hale můžeme setkat i se stánkem města Česká Třebová. První dva dny byly určeny zejména pro odborníky, sobota a neděle je pak určena pro veřejnost.  Prezentace na prestižním veletrhu cestovního ruchu má ukázat, co všechno je město Česká Třebová schopné nabídnout jednotlivým i organizovaným turistům. Stánek České Třebové není daleko pod stánku Pardubického kraje a města Ústí nad Orlicí. Lze říci, že ve společné expozici kraje by se Česká Třebová jako destinace nejspíše ztratila, samostatná expozice tomu brání. Fotografie později.
 
 Pardubický kraj láká turisty i na plochodrážní motorku 

Na 24. ročníku veletrhu cestovního ruchu Holiday World v areálu výstaviště v pražských Holešovicích se až do neděle představuje také Pardubický kraj a jeho pět turistických oblastí. Návštěvníky tu kromě jiného upoutá i plochodrážní motorka připomínající slavný závod Zlatá přilba v Pardubicích.
„Zástupci našich turistických oblastí tu představují tradiční turistické zajímavosti, jako jsou zámky v Litomyšli a v Pardubicích či Soubor lidových staveb Vysočina, ale i mnoho dalších pěkných lokalit pro výlet či dovolenou. Samostatnou kapitolou jsou turisticky zajímavé akce, které jsou v našem kraji velmi populární,“ říká radní René Živný a pokračuje: „Ze zkušeností víme, že kromě prospektů a odborných doporučení návštěvníky na cestovních veletrzích nejvíce zaujme to, co mohou ochutnat, čeho se mohou dotknout a co mohou ozkoušet. Proto tu máme nejen pardubický perník, ale také třeba plochodrážní motorku JAWA 500.“
Expozice Pardubického kraje se nachází ve Veletržní hale, v těsné blízkosti Průmyslového paláce, a zabírá plochu 49 m2. Čtvrtek a pátek jsou určeny pouze pro odborníky, zbylé dva dny jsou potom přístupné široké veřejnosti.
 
Pokácený svah v Benátkách  pod internátem - lidé jsou zděšeni

Dostal jsem, dotazy, maily i telefonáty na téma nové akce proti stromům v České Třebové. Na soukromém pozemku, jehož majitele lze snadno identifikovat podle výpisu z katastru nemovitostí, vznikla na ještě nedávno "zeleném" svahu velká paseka. Technika Eko Bi nemilosrdně odstranila prakticky všechen porost. Těžká technika zajišťující kácení a odvoz bez svolení a bez informování přejížděla přes soukromý pozemek T. J. Sokol. Díky těžbě se otevřel nový pohled z Benátek na zadní trakt areálu dílen na Skalce, skutečný důvod celé akce se ale není znám. Všechno proběhlo podle práva, podle informace vedoucí odboru životního prostředií  bylo svolení ke kácení získáno ve správním řízení, které se jistě neobešlo bez odborných posudků. Ovšem právo nahlížet do nich mají jen účastníci řízení a tím já nejsem. Stromy nepochybně vlastníkovi vadily a možná že nejen ty, které už nerostou. Třebovští sokolové vlastní další část tohoto svahu podél sokolovny (jde o lesní pozemek) a řeší již druhý rok žádost souseda - firmy KSK - sídlící dole pod svahem o odkoupení  pozemku a porostu. Zatím k dohodě nedošlo, odkoupení není možné realizovat bez stanoviska ústředí Sokola. Jenže nakonec k odkoupení (možná ještě letos) dojde a tak lze očekávat, že do roka budeme mít mýtinu uprostřed města ještě podstatně větší. Alespoň bude širší přehled o městě, otevřou se nové obzory. Jenže mýtus o zeleném  městě bere za své, za zelení budeme muset jezdit do okolí, snad nám tam ještě nějakou dobu vydrží.
Tendence zbavovat se zeleně na malých lesních pozemcích pokračuje. Vzpomeňme před lety pokácení  svahu v Bezděkově, zmizely stromy na svahu nad autobazarem na Špici. Připravuje se revitalizace Nového náměstí. Občané mají podle zapsaných dojmů v návštěvní knize velkou obavu z toho, že v rámci "revitalizace" bude všechna stávající zeleň odstraněna. Doufejme, že i tato část přestavby náměstí bude provedena v souladu s přáním veřejnosti a že kvalitní zeleň zůstane trvalou součástí náměstí, na kterém potřebujeme daleko víc odpočinkovou zónu než prázdný plac pro tržiště. (mm)  (Foto VV)
 
Stromy na svahu nad Třebovkou samozřejmě rostly, dokazuje to fotografie,  z 18/1 2014 (snímek z nové budovy RYDO)

  • Kožená galanterie U MEDARDA
  • Nové náměstí 1749 Česká Třebová
  • - Prodáváme obuv zn. RIEKER - v měsíci březnu pokračuje sleva na zimní obuv
  • - Dále nabízíme - kabelky, peněženky, opasky, deštníky, kufry, pánské tašky
  • - Punčochové zboží - zn. Evona, Elite, Daren, Mona, ponožky zn. VOX....
  • - Přijímáme deštníky do opravy
  • - Umělé květiny, truhlíky a dárkové předměty
     
    Taneční škola Knířovi informuje – březen 2015

    Blíží se jaro a my jsme pro Vás připravili několik tanečních kurzů.
    Jarní taneční pro mládež začínáme již 2. 3. 2015
    21. 3. 2015 zahajujeme taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé
    19. 3. 2015 začíná kurz salsy pro jednotlivce i páry.
    Těšíme se na Vás. Zúčastnit se můžete i jednotlivých lekcí.
    Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.

  • VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH SPORTOVCŮ OKRESU V NÁRODNÍM DOMĚ MĚLO VELKÝ OHLAS

    Vyhlášení ankety se 19. ledna se konalo v českotřebovském Národním domě již podruhé. Anketa byla vyhlášena ůletos již po 46. a je tedy nejstarší takovou regionální anketou v České republice. Pořadatelem bylo Orlické sportovní sdružení, produkční agentura Sport Action, město Česká Třebová a Orlický deník.  V minulosti již tuto anketu vyhráli také sportovci z České Třebové. V roce 1969 to byla Hana Felcmanová - lyžování, 1973 Petr  Bucháček - cyklistika, v r. 19785 Petr Šolar -  vzpírání, 1983 Pavel Mikulecký - kulturistika 1985 František Karlík - lyžování a v roce 1996 Miroslav Krsek - duatlon.  Letošním vítězem byl Robert Krupička z Ústí nad Orlicí. Z českotřebovských sportovců letos byla na prvním místě ve své žákovské kategorii hodnocena Justýna Bouchalová (radiový orientační běh), která vynikajícímu moderátorovi večera Radku Šilhanovi vyprávěla o svém loňském působení na Mistrovství světa v Kazachstánu.
     
    POSLECHNI SI:

    Církev adventistů sedmého dne v České Třebové srdečně zve na další moderovaný večer se zajímavými osobnostmi z cyklu „POSLECHNI SI...“
    Tentokrát budete svědky zpovědi bývalé zpěvačky a tanečnice Evy Větrovské – Pylnerové. (Spolupracovala i s Karlem Gottem.)
    KDY: sobota 14. března 2015 v 16:00
    KDE: sborový dům CASD, Smetanova ul. Česká Třebová
     
    Sportovní program na březen

    7.března         FK Česká Třebová - Trutnov /fotbalová divize od 14,30 hodin
    7.března         15.ročník „Hledání Stromoucha" pěší turistika od 8 až do 50 km v Ústí nad Orlicí -
                            start průběžný od 7 hodin od pivnice u Skoby
    21 .března       FK Česká Třebová -Náchod - fotbalová divize od 15 hodin
    28.března       44. zahájení jarní turistické sezóny v okrese - koná se v Lanškrouně
                           pěšky 2O km nebo na kole 30 km. Zahájení v 10 hodin Dělnický dům
     
    Drobnosti

    Letošní 42.běh do vrchu na Andrlův Chlum vyhráli u mužů Pavel Hrdina z AK Perná
    a v ženách Michaela Stránská z České Třebové. Startovalo 138 atletů a atletek
    V kategorii mužů nad 40 let byl druhý Martin Vacek, muže nad 50 let vyhrál Aleš Stránský (oba Isacrex)
     
    Pozměněné složení Českého saxofonového kvarteta na lednovém koncertě

  • Tenorsaxofonista Otakar Martinovský z hlavní sestavy Českého saxofonového kvarteta se  koncertu uspořádaného 15. ledna v českotřebovské Malé scéně nemohl zúčastnit, byl však uvedený na programu koncertu. Zajistil si ovšem vynikajícího zástupce Jana Hrdličku, člena hudby Hradní stráže. Jan Hrdlička na koncert do České Třebové přijel velmi rád, má k našemu městu vřelý, vlastně rodinný  vztah. Jeho matka rozená Rybková, je dcerou Rudolfa Rybky, kterého zná starší generace jako vynikajícího hudebníka. Otec Ing. Jan Hrdlička pochází až z Českých Budějovic a dříve vyučoval na zdejší Střední průmyslové škole železniční. Jeho kolegy byli v té době Ing. Chrtek, Ing. Lána, Ing. Klacl nebo Jiří Keprt. Věra Hrdličková byla v této době (přes svůj mladý věk 20 let) vedoucí jeslí v bývalé Špeldově vile  ve Václavské ulici poblíž Nového náměstí. Aby rodina získala byt, tak se přestěhovala do Uničova a později do Přerova. Mladý Jan Hrdlička se svojí sestrou Věrou velice často Českou Třebovou navštěvovali a trávili zde veškeré prázdniny. Odtud pramení vřelý vztah tenorsaxofonisty Jana Hrdličky k České Třebové, který byl velmi zřejmý i na lednovém koncertu, atmosféru vynikajícího koncertu Českého saxofonového kvarteta v Malé scéně opravdu okořenil právě tenorsaxofonista Jan Hrdlička. (V článku o lednovém koncertu bylo v ČtZ 2/2015 jeho jméno zaměněno za původně nominovaného Otakara Martinovského).  Publikum nechtělo muzikanty ani pustit zpátky na vlak, museli se vykoupit dvěma přídavky.