Českotřebovský deník 43/2015 (25.2.)                                   

Dětský karneval ve Svinné

7.2.2015 úderem 14 hodiny po roce opět ožila "Školička" ve Svinné hudbou a smíchem i životem. Konal se zde "Dětský karneval"a byl opravdu vydařený. Na 40 dětí, od miminek po školáky, zde předvádělo své masky, tančilo, skotačilo a plnilo různé úkoly.
Bohatým programem se pobavily nejen děti, ale i jejich doprovod. Za to vše si kromě organizátorů zaslouží upřímné poděkování také všichni sponzoři.  Osadní výbor  Svinná.
 
Slavnostní akce "Nejlepší sportovci města Česká Třebová v roce 2014", se uskuteční v úterý dne 3. března 2015 od 15:00 hod. v obřadní síni Městského úřadu v České Třebové.

Kontejnery pro METRANS nemají jezdit přes Kohout a Němčice

Podle informace starosty města Jaroslava Zedníka projednalo vedení společnosti METRANS se všemi dopravci příjezdové trasy k terminálu společnosti METRANS. Využívají trasu  přes "tunely" a dále již pouze silnice I. třídy.  Pro dopravce to je sice delší, ale rozdíl jim je firmou METRANS kompenzován finančně příplatkem 10 Euro. proto by se vozidla s kontejnery již neměly na Kohoutě, ve Zhoři a v Němčicích objevovat, řidiči mají správně používat trasu vedoucí přes Třebovice a kolem Opatova na silnici I/35.  cvelká nespokojenost s  nadbytkem vozidel s kontejnery byla především v Nemčicích. Počet projíždějících kamionů ale nyní postupně klesá, také proto, že si zde zapisují SPZ projíždějících kamionových vozidel a předávají tyto informace Metransu. Pozor jedná se skutečně pouze pro vozy  využívající služeb kontejnerového překladiště, které v poslední době podstatně zvýšili frekvenci vozidel. ostatním kamionům je jízda přes kohout povolena, není zde žádné obecné omezení.  
 
Pardubičtí Mustangové bojují o sledge hokejový titul

Pardubický sledge hokejový klub SHK Mustangové vstoupil do finálových bojů play off české sledge hokejové ligy. O titul bojují poprvé v relativně krátké historii klubu, uspět musí proti favorizovanému Zlínu. Na střídačce mají novou posilu – mezi podporovatele týmu se zařadil náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek.
Bouřlivá divácká kulisa, obrovské sportovní nasazení i tvrdé souboje, takový byl první zápas finálových bojů mezi pardubickými Mustangy a zlínským klubem SHK Lapp. Úvodní buly vhodil náměstek hejtmana Jaromír Dušek a to krátce poté, co předal pardubickému týmu šek na částku 10 tisíc korun. „Sám jsem kdysi hokej hrával a stále mám mezi hokejisty hodně známých. Začínal jsem na rybníku a i proto mám úctu k tomu, že ti, kteří neměli tolik štěstí a nejsou dneska zdraví, mají tolik vůle a odvahy hrát hokej obtížný i pro zdravé sportovce,“ přiznal Jaromír Dušek. „Je to i důvod, proč jsem se rozhodl mančaftu věnovat finanční částku. Je to jen malé přispění k nákladům, které jsou potřeba k tomu, aby klub mohl fungovat a tým vyhrávat.“
Tým SHK Mustangové Pardubice je nejmladším klubem v České republice. Založen byl v roce 2011. První sezonu hráči věnovali jen tréninku, v následujícím roce se už přihlásili do české sledge hokejové ligy. A odstartovali úspěšně, hned v prvním roce působení v lize vybojovali třetí místo. Dnes hraje ligu průběžně šest až osm týmů, své zástupce vysílají i do české reprezentace. Za „nároďák“ hrají i dva pardubičtí hráči – David Motyčka a také kapitán Mustangů Pavel Kubeš. Ten v prvním finálovém zápase play off střídal jen minimálně: „Letos je to poprvé, co se nám podařilo probojovat do finále. Je to ale strašně namáhavé a těžké. Dáváme do toho všechno, ale Zlín je těžký soupeř. Hrají za ně čtyři čeští a čtyři slovenští reprezentanti, hrají na dvě pětky a mohou na rozdíl od nás více střídat. Finanční příspěvek pomůže podle kapitána týmu částečně pokrýt nákup nových sledge saní a obměnu výstroje. „Máme objednané nějaké kanadské saně, pro příští sezonu potřebujeme obměnit hokejky, dresy, rukavice. Každý sponzorský dar proto vítáme,“ prozradil Pavel Kubeš.
Úvodní zápas finálového play off dopadl lépe pro hosty, Zlín porazil domácí Mustangy 2:4. Odveta se odehraje 6. března ve Zlíně.
 Na závěr připomeňme, že oba týmy se střetli v letošní sezóně v ligovém zápase také na českotřebovském zimním stadionu, kde byli v roli "domácích" pardubičtí sledge hokejisté. Českotřebovský stadion jim svědčil a svůj zápas vyhráli.

 

Václav Hudeček – Dvořák gala na festivalu ve Skutči 

V programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč vystoupil houslový virtuos Václav Hudeček již před třemi lety. Na všechny zájemce o koncert, který se konal v   prostorách poutního kostela Na Chlumku v Luži, se tehdy ani nedostalo. Proto se pořadatelé rozhodli pozvat Václav Hudečka znovu, tentokrát do velkého sálu Kulturního klubu Skuteč, kde vystoupí v neděli 26. dubna 2015 s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice.
Dramaturgie koncertu je veskrze zaměřena na dílo Antonína Dvořáka, kterého Václav Hudeček velmi obdivuje. O houslovém koncertu, který je na program rovněž zařazen, v jednom z rozhovorů řekl: „Zbožňuji tento neprávem ve světě opomíjený koncert našeho velkého a milovaného Dvořáka. Hudba je o prožitku. A skladatelé, jako byl Dvořák, do své hudby vepsali prožité vášně, radosti a smutky.“
Vedle zmíněného koncertu pro housle a orchestr návštěvníci uslyší populární Mazurek, slavnou Českou suitu a Pražské valčíky. Dirigentem koncertu bude Petr Louženský.
Václav Hudeček patří mezi houslisty k nejvýraznějším talentům 20. století, a to zdaleka ne jen v českém měřítku. Narodil se v roce 1952 v Rožmitále pod Třemšínem a první housličky dostal už jako pětiletý. Ve dvanácti letech začal studovat na Pražské konzervatoři a v patnácti hrál na dnes už legendárním koncertě v Londýně s Královskou filharmonií. O den později mu jeden z nejslavnějších houslistů 20. století David Oistrach nabídl, aby se stal jeho žákem. Jezdil za ním pak do Moskvy od r. 1970 až do jeho smrti v r. 1974. Václav Hudeček má za sebou tisíce koncertů po celém světě. Vystupoval v těch nejprestižnějších koncertních síních v Evropě, v Americe, v Austrálii i v Asii, na velká zahraniční turné vyjíždí několikrát do roka. Je představitelem ruské houslové školy, která kromě výborné techniky předpokládá ještě navíc hru s citovým zaujetím.