Českotřebovský deník 44/2015 (26/2)                                    
Ve finále krajské Zimní ligy vybojovali českotřebovští mladí atleti bronz

Zimní krajská atletická soutěž družstev, která probíhala v atletickém tunelu a hale v Pardubicích od prosince 2014 do ledna 2015 v několika kolech, měla své finále předposlední víkend v únoru. Soutěžilo se ve dvou kategoriích mladší žactvo a přípravka. V kategorii atletická přípravka soutěžilo 14 družstev z atletických oddílů Pardubického kraje a Hradce Králové. Do závěrečného finále postoupilo pouze 8 nejlepších družstev.
Tým přípravky ve složení: Sára Serbousková, Markéta Burešová, Anna Vomáčková, Kryštof Vetchý, Andrea Kumpoštová a Jakub Jelínek teprve sbírá první atletické závodní zkušenosti. Přesto jsme do finále postoupili z druhého místa. Děti závodily v 6 disciplínách – 60m, 50m překážek, 600m, hod pěnovým oštěpem, skok do dálky z místa a štafeta. Každý z družstva mohl soutěžit pouze ve třech disciplínách včetně štafety. Bylo to tedy i o taktice kolik závodníků a do jaké disciplíny přihlásit.
Závody provázela velmi příjemná, ale přitom bojovná atmosféra. Při závěrečném nástupu všech účastníků převzaly nejlepší týmy v obou kategoriích medaile, v našem případě bronzové. Nejlepší týmy v obou kategoriích obdržely poháry a také vstupenky na Halové mistrovství Evropy v atletice, které se koná začátkem března v Praze.

 

 

60m

50m přek.

600m

Skok z místa

hod

ŠTAFETA

CELKEM

POŘADÍ

SVITAVY

69

74,5

59,5

52

84

27

366

1

SAK PARDUBICE

62

66

76,5

100

28

31

363,5

2

C TREBOVA

75

92,5

69

88

0

26

350,5

3

H KRALOVE

92,5

87

75,5

37

27

29

348

4

USTI NAD ORLICI

62,5

35

48

56

73

28

302,5

5

POLICKA

27

66

32,5

97

44

25

291,5

6

 
Nové autobusy přinesou pohodlnější cestování nejen vozíčkářům
Pardubice (24. 2. 2015) – Sedm nových komfortních autobusů už jezdí a dalších 25 do konce roku bude na příměstských linkách na Orlickoústecku. Společnost ICOM transport, a. s., nakoupila moderní nízkopodlažní vozy splňující aktuální emisní normu Euro 6. Jsou tak maximálně šetrné k životnímu prostředí i lidem se ztíženou možností pohybu. Jeden z těchto nových autobusů představili zástupci firmy i náměstkovi hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromírovi Duškovi.
„Je to celoevropský trend, aby cestující překonávali co nejmenší množství překážek. Pořízení kvalitních nízkopodlažních autobusů je cesta, jak tyto bariéry odstraňovat. A to se daří. Sám si s přibývajícím věkem stále více všímám, jaký je rozdíl, nastupovat do autobusu nebo vlaku po schodech nebo přímo bez překážek,“ uvedl Jaromír Dušek. „Je správné, aby se prostředky na dopravní výkon používaly také na obnovu vozového parku,“ dodal Dušek.
V příměstské autobusové dopravě znamenají tyto vozy vysoký komfort nejen pro starší či méně pohyblivé cestující. Vozy Mercedes Citaro jsou nízkopodlažní včetně naklápěním k chodníku, jsou tišší a produkují méně škodlivých emisí. Vybaveny jsou klimatizačními jednotkami. Sedm z nových 32 autobusů je navíc o dva metry kratších a lépe se tak hodí na cestujícími méně využívané trasy a užší silnice III. třídy. Také pasivní bezpečnost je u nich na vysoké úrovni, což dokládají například vyztužené bočnice.

 

Poznámka k článku.  Nové autobusy jsou rozhodně přínosem a věřím, že budou dobře využívána právě na těch nejfrekventovanějších trasách, kde je největší pravděpodobnost cestování lidí se ztíženou možností pohybu. Takové autobusy mohou přilákat do autobusů i další cestující. Spoje využívající tato vozidla by mohly být v jízdních řádech označeny,  aby měli cestující přehled o voze, kterým pojedou. Za důležité považuji také nasazení menších autobusů, které budou  velmi vhodné na trasy, které jsou méně vytížené. Dosud se o  potřebě takových vozů jen mluvilo, nyní se dostávají do praxe a mohou zlepšit ekonomiku dopravy. Na zajištění příměstské dopravy  (např. žáků do škol z nejmenších obcí) by bylo důležité zajištění školních  minibusů s příspěvkem ministerstva školství. Na jedné straně chce rušit školy v malých  obcích na druhé straně je třeba zajistit dobré podmínky pro žáky škol i z malých obcí. To nemohou dělat města a obce, ale větší správní celek, tedy u nás např. Pardubický kraj . Zatím se staral  anpř. o zajištění vozidel na regionální železniční tratě, nyní by měly přijít na řadu právě vozidla pro veřejnou dopravu v těch nejméně hustě zalidněných oblastech kraje. tedy právě malé autobusy (minibusy), které by zajišťovaly přednostně např. školní dopravu a případně i víkendovou dopravu na linkách, kdy není třeba na běžných linkách používat velké autobusy.
Nejstarší občankou Letohradu je Lidmila Junková, která  oslavila ve středu 25. února krásné 102. narozeniny. 

Rodačka z Verměřovic, která bydlí již 12 let u dcery v Letohradě na Orlici, oslavila životní jubileum mezi nejbližšími. Návštěva starosty Petra Fialy ji moc potěšila. Radost udělala jubilantce kytice růží, protože tyto květy patří k jejím oblíbeným. Těší se dobrému zdraví a jediné, co ji výrazněji trápí, je sluch a také nohy jí neslouží, jak by si představovala.   
Při prohlížení starých fotografií společně se starostou zavzpomínala na své dětství, rodiče i sourozence.  „U rodokmenu rodiny Dolečkových jsme dokonce zjistili, že nás pojí vzdálené příbuzenské vztahy,“ podělil se o zajímavost starosta Fiala. „Musím říci, že optimismus paní Junkové je opravdu nakažlivý a to je skvělé,“ dodal. 

 

Podnikatel roku  2014 Pardubnický kraj je z Dolní Dobrouče

Vladimír Velebný, majitel společnosti holding Contipro zvítězil v soutěži EY Podnikatel roku 2014 Pardubického kraje, kterou organizuje společnost EY za podpory Martina Netolického, hejtmana Pardubického kraje. Vladimír Velebný porotu okouzlil celým svým podnikatelským příběhem. Jako vědec-podnikatel začínal před pětadvaceti lety doslova na zelené louce a nyní jeho kyselina hyaluronová dobývá svět. O možnost pracovat ve výzkumu Contipra v Dolní Dobrouči žádají odborníci ze všech světadílů. K tomu Vladimír Velebný významně podporuje vzdělávání dětí a mládeže, např. prostřednictvím programu FYBICH (Fyzika, Biologie, Chemie) nebo Institutu Contipro. Posledním vítězem regionálního kola v Pardubickém kraji se stal v roce 2011 Miroslav Pavlas, předseda představenstva KOVOLIS HEDVIKOV a.s. 
Získání trofeje pro vítěze soutěže EY Podnikatel roku Pardubického kraje Vladimír Velebný okomentoval: „Mé pocity jsou fantastické. Toto ocenění jsem nečekal. Chtěl bych poděkovat své rodině, spolupracovníkům a všem ostatním.“
 
V pátek 27.2. v 17.00
Italské vaření
v ekocentru Podorlicko

Italské vaření II. v Ekocentru Podorlicko
má oficiální začátek v17.00.
Je to ukázka italské kuchyně,
kterou předvede zkušený italský kuchař.
To ovšem není zdaleka všechno....
Takže Arrivederci venerdì!
 
Kraj chce být připravený na změny v péči o ohrožené děti

Pardubice (26. 2. 2014) – V aule gymnázia v Mozartově ulici se setkali odborníci na sociální služby a péči o ohrožené děti a mládež. Přibližně stovka účastníků konference diskutovala o současných trendech i prvních praktických zkušenostech s přerodem pobytových zařízení na centra se širokým spektrem služeb.
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje v této oblasti už na letošní rok návrh nového zákona. Ten reaguje na dlouholetou kritiku České republiky ze strany Výboru pro práva dítěte OSN. Pardubický kraj chce být jako jeden z prvních připravený na nové podmínky.
„V rámci právě zahájeného projektu máme 14 měsíců na to se společně s odborníky poradit, jak se naše zařízení vyrovnají s klesajícím zájmem o pobytové služby a co dalšího budou moci rodinám a ohroženým dětem nabídnout,“ řekl na úvod 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval:  „Máme možnost a prostředky měnit věci k lepšímu i u tak křehké záležitosti, jako pomoc dětem a věřím, že toho smysluplně využijeme.“ Předpokládaná hodnota projektu je 8,2 milionu korun a spolufinancují ho Evropský hospodářský prostor a Pardubický kraj.
V Pardubickém kraji je celkem osm pobytových zařízení pro děti a mládež (dětské domovy a kojenecké ústavy), která se budou podílet na přípravě své přeměny a za pomoci odborníků zpracují své transformační plány. Měla by se připravit na situaci, kdy by počet pobytových klientů klesl až na polovinu současných kapacit. Už nyní je na 74 procentech.
 „Naším cílem není jen sepisovat plány, ale zajistit takový systém služeb, díky kterému ohrožené děti v životě obstojí. Velký rozvoj očekáváme v oblasti terénních a ambulantních sociálních služeb, kdy s určitou pomocí mohou děti zůstat ve své původní rodině. Na druhém místě je náhradní rodinná péče u pěstounů a až nakonec pobyt v zařízení komunitního typu,“ uvedl radní pro sociální oblast Pavel Šotola.
Potřebu malého dítěte najít své ukotvení a připoutání v omezeném okruhu lidí zdůraznil ředitel Poradny pro rodinu Pardubického kraje Roman Miletín: „Dítě se musí připoutat, aby se jednou mohlo odloučit a osamostatnit. A vzorce, které v raném dětství vznikají, ovlivní celý jeho další život.“
Jedním z odborných garantů projektu bude například ředitelka Domova Dědina z Opočna Alena Gojsová. Ta jako první začala s transformací pobytových sociálních služeb v České republice a její zkušenosti jsou inspirací pro mnoho dalších poskytovatelů. „V Pardubickém kraji máte velkou vůli na straně osvíceného zřizovatele a můžete být v této oblasti příkladem ostatním,“ řekla Alena Gojsová zástupcům domovů a ústavů v našem kraji.
Příklady nových trendů v péči o ohrožené děti představili ředitelé Dětského centra Veská a Dětského domova v Holicích. „Zaměřili jsme se například na společné pobyty jednoho nebo obou rodičů s dítětem, kteří jsou v obtížné životní situaci. Množí se i psychiatrické diagnózy maminek, kterým pomáháme s péčí o dítě,“ popsala možnosti nových služeb Markéta Tauberová z Veské. V Holicích se před pár lety dětský domov modernizoval na rodinné byty. „Čtyři rodinné skupiny mají své rozpočty, snaží se šetřit na energiích, o víkendech společně vaří a nakupují, pomáhají s provozem domácnosti,“ objasnil Ondřej Výborný. Jeho slova přišli na konferenci potvrdit i dva mladí lidé z holického domova. „Režim se hodně změnil, sourozenci bydlí společně, skupiny mají mnohem větší kompetence,“ svěřila se Blanka, která je v domově už 18 let a nyní studuje vysokou školu v Praze. Je samostatná, kromě školy pracuje a má v Praze přítele. V tom je ale mezi ostatními spíš výjimkou. „Jako hlavní problém vidím nedostatek podpory a pomoci mladým lidem po odchodu z dětského domova nebo pěstounské péče,“ konstatovala.
Projekt Transformace péče o ohrožené děti a mládež je spolufinancovaný z fondů Evropského hospodářského prostoru 2009 - 2014 v rámci programu je CZ04 – Ohrožené děti a mládež, 20 % nákladů nese Pardubický kraj. Na základě veřejné zakázky zpracuje potřebné analýzy Institut projektového řízení a. s. a zbývající aktivity zajistí Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s.
 
Projekt Energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost 

Projekt energetické Unie je jednou z priorit dnešní Evropy, neboť v sobě zahrnuje nalezení souladu mezi bezpečností energetických dodávek, jejich efektivitou a cenou i strategickými cíli typu ochrany klimatu.
"Z českého pohledu vítám důraz na zlepšení spolupráce v regionu střední Evropy s cílem urychlit plnou integraci střední Evropy do širšího evropského energetického trhu a tím zlepšit jeho likviditu a odolnost", uvádí k tomu europoslanec L. Niedermayer, který působí ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).
Vzhledem k vysoké závislosti Evropy na dovozech v oblasti energií je logické uznání důležitosti jaderné energie, která se odráží v závazku Komise pokračovat v podpoře výzkumu a vývoje v oblasti jaderné energetiky.
Z návrhu Komise bohužel není patrné, jaké konkrétní evropské řešení si Komise pro vznik Energetické unie představuje.  Bez toho však projekt Energetické unie zůstane na půli cesty a bude postrádat potřebnou efektivitu. Komise do svých plánů na vznik Energetické unie bohužel nezahrnula myšlenku společných nákupů energií a to lze označit za nevyužitou příležitost.
"Diskuse o Energetické unii je na začátku a doufám, že se brzy zhmotní v konkrétní kroky. Oceňuji ale již nyní její komplexnost, tedy hledání souladu mezi bezpečností, efektivitou a odpovědností za využívání zdrojů a ochranu klimatu. Věřím, že i díky bezprecedentnímu rozvoji technologií je nyní snadnější než kdykoliv dříve dosáhnout všech vytyčených cílů", uzavírá europoslanec Niedermayer.
Jeho kolegyně z KDU-ČSL, Michaela Šojdrová, si myslí, že Energetická unie je nezbytností a velkou příležitostí pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a její nezávislosti na vnějších dodavatelích. „Pokud se projekt bude dařit realizovat, mělo by to mít dopad i pro koncové spotřebitele v podobě snižování cen za energie“, dodává k tomu Šojdrová.
L. Niedermayer (TOP09) , tel. 602 235 001