Českotřebovský deník 45/2015 (27.2)´                                   
Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky i všechny služby.Sněhu stále dost na dobrou lyžovačku.

Provozní doba od 27.2. do odvolání. : 9-19 hodin.
Lyžařská škola denně 9-16 hodin.
Situace na svazích: sjezdovka Peklák i sjezdovka Zahrádky 15-50 cm technického sněhu.
Máme tu další ročník oblíbené akce „Lyžuj za kilo“. Od 27.2.2015 si na Pekláku zajezdíte dopoledne, odpoledne, nebo večer – vždy jen za 100 Kč. (karta má platnost 3 hodiny od prvního průchodu). Tak neváhejte a dorazte na Peklák – levněji to už nejde.
Pondělí 2.3.2015 - dětské závody na sjezdovce Zahrádky, prezantace od 16ti hodin, závod od 16,30. Těšíme se na Vás.
 
Italské zábavné vaření dnes 27/2 podvečer v ekocentru Podorlicko !

Přijměte srdečné pozvání na "Italské vaření", které se uskuteční zítra 27.2. od 17.00 hodin v Ekocentru Podorlicko.
Můžete ochutnat italské speciality, které bude připravovat neapolský kuchař Sandro i členky (členové) Lingvia Group.
 
Požadujeme odvoz nelegální munice, shodl se hejtman se starosty

Vysoké Mýto (26. 2. 2015) - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal společně s krajským ředitelem Policie České republiky Janem Švejdarem jednání se zástupci obcí v okolí areálu ve Slatině u Vysokého Mýta. V jednacím sále městského úřadu ve Vysokém Mýtě diskutovali o aktuálním dění ve skladu a především o budoucím vývoji. Cílem schůzky bylo zajistit maximální informovanost starostů a vyjasnění si základních problémů. Všichni přítomní se také shodli na nutnosti konání pravidelných setkání.
„Jednání navazuje na schůzku, kterou jsme svolali ihned po nálezu ve Slatině. Chceme si především se starosty ujasnit způsob předávání informací. Starostům jsem také zdůraznil, že budu trvat na úplném vyklizení areálu, tedy kromě objektů, které stavební úřad zkolaudoval,“ uvedl během jednání Martin Netolický. „Musíme si uvědomit, že obdobná situace může nastat kdekoliv a je potřeba si stanovit jasné postupy i do budoucna,“ připomněl Martin Netolický.
V areálu bývalého zemědělského družstva se v uplynulých dnech uskutečnilo několik kontrol, které měly za cíl zjistit, zda je areál způsobilý pro trvalé uložení zbraní a munice. „Dále probíhají domovní prohlídky a prohlídky ostatních prostor. Zároveň je na místě nepřetržitá hlídka policie, která monitoruje pohyb v areálu,“ uvedl krajský ředitel policie Jan Švejdar. Starostové se zajímali především o možnost dalšího odvozu munice a výbušnin. „Dokud nebude areál zabezpečen a zkolaudován pro uložení munice a otázkou je, zda je vůbec možné jej takto upravit, budu trvat na tom, aby uprostřed obce Slatina munice uložena nebyla,“ uvedl Martin Netolický, který se se starosty shodl, že zásadním problémem současného stavu jsou především chybějící zákony. „Pevně doufám, že současná situace napomůže vyjasnění a zpřísnění legislativy, abychom v budoucnu podobné situace řešit nemuseli,“ dodal závěrem Martin Netolický.
 
Jste osobou se zdravotním postižením a hledáte práci?
Zajímá vás problematika zaměstnávání osob se zdravotním postižením?

Pokud alespoň na jednu z těchto otázek odpovíte ano, tak právě pro vás je připravena
Burza práce  pro osoby se zdravotním postižením
Kdy:       pátek 27. 3. 2015      9.00 - 13.00
Kde:      Úřad práce ČR, kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394 - Velký sál v přízemí budovy
Burzy se zúčastní zástupci organizací, které se zabývají problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením - zaměstnavatelé, neziskové organizace, organizace státní správy.
Získáte zde informace o:
-    konkrétních pracovních činnostech,
-    nabízených pracovních místech,
-    pracovních podmínkách,
-    požadovaných kvalifikačních předpokladech atd.
Přehlídku pro Vás pořádá Referát poradenství a dalšího vzdělávání Kontaktního pracoviště v Ústí nad Orlicí.
 
Onkologické centrum usiluje o modernizaci přístrojů 

Pardubice (26. 2. 2015) - Po nedávném úspěšném zařazení Komplexního onkologického centra do národní sítě špičkových zdravotnických zařízení se otevřela možnost čerpat evropské dotace na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení z evropských fondů.
Komplexní onkologické centrum Pardubického kraje tvoří dva spolupracující subjekty, a to Nemocnice Pardubického kraje, a. s., a Multiscan, s.r.o. „Podle předběžných informací žádá Multiscan z Integrovaného operačního programu 140 milionů korun a Nemocnice Pardubického kraje 46 milionů korun. Tím by se podstatně zvýšila kvalita a možnosti péče o pacienty s touto diagnózou v našem kraji,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Rada Pardubického kraje dnes splnila podmínku Evropské unie a deklarovala, že nájem společnosti Multiscan v Pardubické nemocnici nebude vypovězen minimálně po dobu pěti let, tedy do 31. 12. 2020. Společnost Multiscan zde má nájem na dobu neurčitou.

 


Kraj chce být připravený na změny v péči o ohrožené děti

Pardubice (26. 2. 2014) – V aule gymnázia v Mozartově ulici se setkali odborníci na sociální služby a péči o ohrožené děti a mládež. Přibližně stovka účastníků konference diskutovala o současných trendech i prvních praktických zkušenostech s přerodem pobytových zařízení na centra se širokým spektrem služeb.
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje v této oblasti už na letošní rok návrh nového zákona. Ten reaguje na dlouholetou kritiku České republiky ze strany Výboru pro práva dítěte OSN. Pardubický kraj chce být jako jeden z prvních připravený na nové podmínky.
„V rámci právě zahájeného projektu máme 14 měsíců na to se společně s odborníky poradit, jak se naše zařízení vyrovnají s klesajícím zájmem o pobytové služby a co dalšího budou moci rodinám a ohroženým dětem nabídnout,“ řekl na úvod 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval:  „Máme možnost a prostředky měnit věci k lepšímu i u tak křehké záležitosti, jako pomoc dětem a věřím, že toho smysluplně využijeme.“ Předpokládaná hodnota projektu je 8,2 milionu korun a spolufinancují ho Evropský hospodářský prostor a Pardubický kraj.
V Pardubickém kraji je celkem osm pobytových zařízení pro děti a mládež (dětské domovy a kojenecké ústavy), která se budou podílet na přípravě své přeměny a za pomoci odborníků zpracují své transformační plány. Měla by se připravit na situaci, kdy by počet pobytových klientů klesl až na polovinu současných kapacit. Už nyní je na 74 procentech.
 „Naším cílem není jen sepisovat plány, ale zajistit takový systém služeb, díky kterému ohrožené děti v životě obstojí. Velký rozvoj očekáváme v oblasti terénních a ambulantních sociálních služeb, kdy s určitou pomocí mohou děti zůstat ve své původní rodině. Na druhém místě je náhradní rodinná péče u pěstounů a až nakonec pobyt v zařízení komunitního typu,“ uvedl radní pro sociální oblast Pavel Šotola.
Potřebu malého dítěte najít své ukotvení a připoutání v omezeném okruhu lidí zdůraznil ředitel Poradny pro rodinu Pardubického kraje Roman Miletín: „Dítě se musí připoutat, aby se jednou mohlo odloučit a osamostatnit. A vzorce, které v raném dětství vznikají, ovlivní celý jeho další život.“
Jedním z odborných garantů projektu bude například ředitelka Domova Dědina z Opočna Alena Gojsová. Ta jako první začala s transformací pobytových sociálních služeb v České republice a její zkušenosti jsou inspirací pro mnoho dalších poskytovatelů. „V Pardubickém kraji máte velkou vůli na straně osvíceného zřizovatele a můžete být v této oblasti příkladem ostatním,“ řekla Alena Gojsová zástupcům domovů a ústavů v našem kraji.
Příklady nových trendů v péči o ohrožené děti představili ředitelé Dětského centra Veská a Dětského domova v Holicích. „Zaměřili jsme se například na společné pobyty jednoho nebo obou rodičů s dítětem, kteří jsou v obtížné životní situaci. Množí se i psychiatrické diagnózy maminek, kterým pomáháme s péčí o dítě,“ popsala možnosti nových služeb Markéta Tauberová z Veské. V Holicích se před pár lety dětský domov modernizoval na rodinné byty. „Čtyři rodinné skupiny mají své rozpočty, snaží se šetřit na energiích, o víkendech společně vaří a nakupují, pomáhají s provozem domácnosti,“ objasnil Ondřej Výborný. Jeho slova přišli na konferenci potvrdit i dva mladí lidé z holického domova. „Režim se hodně změnil, sourozenci bydlí společně, skupiny mají mnohem větší kompetence,“ svěřila se Blanka, která je v domově už 18 let a nyní studuje vysokou školu v Praze. Je samostatná, kromě školy pracuje a má v Praze přítele. V tom je ale mezi ostatními spíš výjimkou. „Jako hlavní problém vidím nedostatek podpory a pomoci mladým lidem po odchodu z dětského domova nebo pěstounské péče,“ konstatovala.

Projekt Transformace péče o ohrožené děti a mládež je spolufinancovaný z fondů Evropského hospodářského prostoru 2009 - 2014 v rámci programu je CZ04 – Ohrožené děti a mládež, 20 % nákladů nese Pardubický kraj. Na základě veřejné zakázky zpracuje potřebné analýzy Institut projektového řízení a. s. a zbývající aktivity zajistí Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s.