Sportovní aktivity na českotřebovském gymnáziu               

Trochu jiné olympijské hry na Gymnáziu Česká Třebová

Ve čtvrtek 12. února byste marně hledali studenty v učebnách českotřebovského gymnázia, jak si lámají hlavu nad vzorcem hydroxidu vápenatého nebo jak rozebírají surrealistické básně. Tentokrát totiž všichni (učitele nevyjímaje) odhodili učebnice a obuli si pevné boty, brusle nebo „přeskáče“. Jak jsem už v minulé větě naznačila, gymnazisté si podle vlastního uvážení vybrali jednu ze tří sportovních aktivit, které se celé dopoledne věnovali.
První skupina se vydala na cestu z parku Javorka po žluté turistické trase až na Hory. Výlet byl eufemisticky nazván „vycházka“. Nenechte se ovšem mýlit názvem, žáci museli čelit krutému mrazu, odměnou jim ale měl být horký nápoj v restauraci Na Horách. Bohužel, zřejmě kvůli „vysokohorskému“ počasí, hospůdka byla ještě zavřená, a tak vedoucí výpravy vyhlásili vrcholovou prémii k prameni. Po návratu už naštěstí na všechny čekal čaj nebo čokoláda a po zaslouženém odpočinku se mohli vrátit domů.
Druhá část studentů si zvolila návštěvu místního zimního stadionu. Zde se většina věnovala volné jízdě, pár děvčat však zkoušelo i několik odpíchnutých salchowů i dvojitých rittbergerů. Tyto složité prvky se samozřejmě neobešly bez pádu, který neměl vážnějších následků. Skupinka chlapců si také vyčlenila část kluziště pro nácvik hokeje.
Třetí a poslední parta žáků se o půl deváté ráno sešla na sjezdovce Peklák. Kromě sjezdového lyžování a slalomu si oktaváni neodpustili ani několik akrobatických skoků. Tyto skvělé výkony byly dokumentovány fotografkou/učitelkou Milanou Soukupovou. Ještě před odjezdem bylo samozřejmě potřeba doplnit energii, k čemuž skvěle posloužil nedaleký bufet, kde si snad každý objednal čaj nebo párek v rohlíku.
Závěrem bych ráda řekla, že tento den by měl být důkazem toho, že gymnazisté neleží jen v knihách a že se sportu dokážou věnovat téměř na vrcholové úrovni. Nezapomeňme, že už učitel národů Jan Ámos Komenský říkával: „Tělo nechť každodenní své hýbání má.“ A já k tomu dodávám, uvědomme si ale, že i relaxaci potřebuje.  Dominika Kubištová, 8.A
Foto: Milana Soukupová, Daniela Fricová



 
Lyžařský výcvik v Čenkovicích

Naše třída se zúčastnila lyžařského výcviku od 18. do 23. ledna 2015.
Ubytovali jsme se na chatě Větrník v Čenkovicích u hotelu Atlas, kde nám připravovali jídlo. Chata byla rozdělena na dvě části – dívčí a chlapeckou.  Mezi nimi byla společenská místnost a pingpongový stůl, takže jsme si hezky zahráli. Tam se také konal denní rozkaz a vyhlašování slalomu, který jsme jeli poslední den na Třebovské sjezdovce.
Byli jsme rozděleni do tří družstev. První a druhé družstvo jezdilo na Třebovské sjezdovce i na sjezdovce v Červené Vodě. Třetí družstvo jezdilo v čenkovickém údolí.
Lyžovali jsme dopoledne i odpoledne, od devíti do dvanácti a od dvou do čtyř hodin, kdy končila provozní doba všech vleků. Také jsme byli na běžkách (jen ten, kdo chtěl). Podnikli jsme krátkou vyjížďku na Bukovou horu. Při sjezdu do údolí zpět do chaty jsme si užili spoustu legrace.
Myslím, že lyžařský výcvik jsme si všichni užili.  Šárka Doležalová, 2.A
 
 
Lyžařský výcvik v Deštném

Ve dnech 11. až 16. ledna se naše třída 1.C a třída 5.A zúčastnily lyžařského výcviku v Deštném v Orlických horách. Ubytováni jsme byli v krásné a nově zrekonstruované chatě Alba. Po večeři následovala krátká instruktáž o bezpečnosti a rozdělení do družstev. Druhý den ráno nás určená služba vzbudila ke snídani a pak už jsme se netrpělivě chystali na lyžování. Všichni jsme se na svahu bavili a těšili se na nadcházející dny. Ani na chatě nuda určitě nebyla. Každá třída si vždy na večer připravila na zadané téma scénku, která byla následně bodována porotou. Došlo také na bowling a pizzu.
Všichni studenti zlepšili během týdenního pobytu na horách své lyžařské dovednosti. Na závěr byl výcvik vyhodnocen a každá třída zazpívala o kurzu písničku, kterou jsme během celého týdne připravovali.
Počasí bylo po celý týden nádherné. Blížící se odjezd všechny zamrzel, ale máme jistě spoustu zajímavých zážitků a vzpomínek. Těšíme se na další podobné akce.  Studenti 1.C