Ocenění expozice města na 24. veletrhu Holiday World    

Závěr února patřil po roce opět Holiday World, největšímu veletrhu cestovního ruchu u nás i ve střední Evropě. Kdo si chtěl o předposledním víkendu vychutnat inspirativní cestu po České republice, nebo se vydat na pomyslnou cestu kolem světa, pak nebylo nic snazšího, nežli zavítat do hlavního města.
Obrovská přehlídka více než 800 vystavovatelů ze 46 zemí světa se již tradičně uskutečnila v prostorách Průmyslového paláce na výstavišti v Holešovicích. Při této příležitosti je třeba vyzdvihnout nevšední úspěch, kterého v této obrovské konkurenci  dosáhli Třebováci. Na slavnostním galavečeru převzali od ředitele Společnosti Incheba Expo Praha, Ing. Drahomíra Medvěďa, cenu za 3. místo v kategorii „Nejpůsobivější expozice do 60m čtverečních“. A ocenění to jistě nebylo náhodné, protože město již mnoho let sází na kvalitní ztvárnění expozice, které se pravidelně obměňuje.  Letošní prezentace pochází opět z grafické dílny Michala Horáka a představuje Českou Třebovou jako město kultury, sportu a turistiky, které se dynamický rozvíjí.
Ve výstavním stánku České Třebové jsem zastihl pracovnice Městského úřadu Lenku Boháčkovou a Sabinu Slezákovou, které byly plně zaměstnané podáváním informací o městě. Nutno podotknout, že i ochutnávka vynikajícího světlého ležáku Kohout 11% z českotřebovského pivovaru Faltus, se setkala s velkým ohlasem. Přesto, že byl stánek neustále obležen návštěvníky, využil jsem chvilku a položil Lence Boháčkové pár otázek.
 
Čekali jste letos takový úspěch?
„Ve čtvrtek, u příležitosti zahájení veletrhu, přijel pan starosta města Jaroslav Zedník a byl velmi příjemně překvapen, když se dozvěděl, že třebovská expozice byla vyhodnocena mezi nejlepšími. Z jeho pověření jsme se také s kolegyní zúčastnily slavnostního galavečera, který se konal v Expo aréně a kde jsme převzaly diplom a cenu v podobě křišťálové krychle. Byl to příjemný pocit, přebírat ocenění vedle takových turistických gigantů, jakými byla například Indie. Ocenění se udělovala v kategoriích Nejpůsobivější výstavní expozice do a nad 60m čtverečních a dále ve Ztvárnění katalogů a propagačních materiálů. Večer doprovázel bohatý kulturní program, ve kterém vystoupily taneční soubory z Indonésie, Velikonočního ostrova a Kuby“.
 
Co si myslíš, že rozhodovalo při udělení ocenění městu?
„Myslím si, že kromě perfektního ztvárnění vlastní expozice, to byla i velká předchozí propagace. Příjemným překvapením bylo zjištění, že na úvodní internetovou stránku veletrhu byl mezi nejžhavější aktuality zařazen i portál České Třebové , který po otevření umožňuje okamžitý vstup na stránky města. Podrobnosti k programu by jistě doplnil Jiří Mareš z oddělení informatiky, který se na jeho tvorbě podílel. Pochlubit se můžeme i novými skládankami, které jsou věnovány nedávno vybudovanému geoparku u ZŠ Habrmanova, osobnosti českotřebovského rodáka a sportovce Vladimíra Pácla a dále slavné herečce Zdeňce Baldové, jejíž pamětní deska byla nedávno na jejím rodném domě odhalena. Reediovali jsme i řadu původních propagačních materiálů, které obsahují aktualizované informace a některé z nich i QR kód. Tato nejnovější turistická služba je asi naší největší chloubou. Elektronický průvodce Českou Třebovou se dá ve formě mobilní aplikace stáhnout do chytrých telefonů a každý má tak možnost zdarma získávat nejčerstvější informace o městě“.
 
A co říci závěrem? Mnoho z uvedených propagačních materiálů o městě i informaci o QR kódu získáte také v Informačním centru na městském úřadu .A pokud jste letos s návštěvou veletrhu váhali, tak nezapomeňte, že Holiday World 2016 je již jubilejní, tedy pětadvacátý a jistě přinese milovníkům cestovního ruchu mnoho dalších příjemných překvapení.                    Milan Michalski
Fotografie Mgr. Milan Michalski

 

 
 
Na rozdíl od loňského roku, se tentokrát jednalo o souběh tdvou veletrhů, na něž platila jediná vstupenka. Již zmíněný veletrh Holiday World, Top Gastro a Hotel a Golf Show, to vše obohacené doprovodným programem, ve kterém nechyběly ani besedy a přehlídky filmů s cestovatelskou tematikou, World film a Expediční kamera.