Informace z Kulturního centra Česká Třebová                   
Hudební festival Antonína Bennewitze

Hudební festival Antonína Bennewitze patří již neodmyslitelně k jaru v České Třebové, nebude tomu jinak ani letos. Sedmnáctý ročník bude zahájen koncertem Komorního orchestru Jaroslava Kociana 11/4 2015 a uzavřen bude externím koncertem pěveckého sboru Bendl 16/5 2015. Bendl vystoupí v Přívratu společně s pěveckým sborem Ještěd z Liberce.
Program letošního ročníku zaznamená drobnou změnu, kterou je navýšení počtu pořadů na pět. Vzhledem k tomu, že program se začal shodou nešťastných náhod sestavovat až v lednu, nebyla všechna vystoupení zatím potvrzena, proto nemohu vše přislíbit na 100%, nicméně jisté je například to, že 25/4 2015 v České Třebové vystoupí Tichá opera Praha s naprosto unikátním představením Joseph Haydn: Život na Měsíci. Sci-fi známe z literatury a filmu, Haydn se na tento žánr vrhl ale už v roce 1777. Libreto napsal známý italský komediální dramatik Carlo Goldoni. Tato jednoaktovka vypráví o jedinci, který je společností neustále klamán a manipulován. Tichá opera se v hudebně-dramatické tragikomedii rozhodla vytvořit novou žánrovou poetiku a zaměřit se na náročnější práci stylizovaného operního herectví a pantomimy s prvky fyzického divadla. Konkrétně využívá princip cantomimy, který spočívá v tom, že umělec zároveň zpívá a hraje pantomimu. Tento náročný žánr je u nás zcela neznámý a dosud nepoužitý. Představení se opírá i o velmi silnou stylistickou, scénografickou a kostýmovou stránku. Režie, mimografie, scénografie a dramaturgie se ujal Českotřebovák Radim Vizváry!
Před definitivním potvrzením je potom další výjimečné představení – Národní divadlo Brno by k nám mělo zavítat s jednou ze svých největších a nejslavnějších oper, s Mozartovým Donem Giovanni!  V těchto dnech technici Národního divadla zkoumají možnosti našeho sálu, protože pro tento zájezd budou muset zmenšit kulisy a operu upravit tak, aby se k nám vešla. Je to zcela výjimečná událost, kterou by si nikdo z milovníků hudby neměl nechat ujít. Don Giovanni je v programu zařazen na 2/5 2015.
No a posledním bodem programu potom bude vystoupení Filharmonie Hradec Králové, konkrétní program momentálně vyjednáváme, stejně jako datum jejich vystoupení v České Třebové. Rozhodně tedy je nač se těšit, všechny čtenáře srdečně zvu!
 
Kinematograf bratří Čadíků

V těchto dnech hledáme ideální termín, kdy na Staré náměstí do České Třebové zavítá na šest dnů Kinematograf bratří Čadíků. Projekce pod širým nebem by měly proběhnout o prázdninách, a nebo v červnu 2015!
 
Nové logo a vizuál Kulturního centra

Slíbil jsem, že do konce března či v dubnu Kulturní centrum představí svůj nový web. Ten vzniká společně s celým novým grafickým vizuálem, který bychom rádi použili již na Hudební festival Antonína Bennewitze. Změna to bude výrazná, nicméně nikoli snad vybočující, snažíme se vše přiblížit např. grafice Městského muzea, tedy kultivovanému designu, který není křiklavý. Však uvidíte sami.
 
Galerie významných osobností města Česká Třebová
I Kulturní centrum se připojilo k připomenutí významné divadelní a filmové herečky Zdeňky Baldové – její portrét se stal prvním příspěvkem do Galerie významných osobností, kterou bychom rádi postupně rozšiřovali. Portrét Zdeňky Baldové visí v Kulturním centru, nicméně Galerie se objeví také v Malé scéně. Návštěvníci našich akcí si tak v obou budovách budou moci připomenout význačné rodáky, na které máme proč být hrdí.
 
 Mgr. Josef Kopecký