Vzpomínka a poděkování Ing. Tomáši Kozlovi                    

Dnešní doba, jako ostatně každá doba, prahne po kladných vzorech, po obětavých a nezištných lidech. Takový byl náš kolega, přítel a kamarád Tomáš Kozel, který nás, bohužel, minulý měsíc navždy opustil.   
Tomáš Kozel přišel do našeho města ze středních Čech, kde se narodil, vyrostl a vystudoval. V České Třebové se v roce 1967 v závodě ÚZCHV zřizovala státní zkušebna a byla mu zde nabídnuta zajímavá práce. Přistěhoval se do České Třebové se svojí rodinou a zakotvil zde na celý život.
 V našem regionu se mohla naplno rozvinout jeho celoživotní láska k přírodě, především k rybařině. Organizace Českého rybářského svazu měla v té době již sedmdesátiletou tradici a hospodařila na řece Třebovce, jejích přítocích a chovných rybnících. Tomášovo zapálení pro péči o přírodu a jeho odborné znalosti ho brzy vynesly do čela místní rybářské organizace. V roce 1974 se stal jejím předsedou a v této funkci setrval 32 let. V době jeho působení se organizace rozrostla více než dvojnásobně. Tomáš byl jedním z nadšenců, kteří koncem 80.let vybudovali rybník Pařezák, který je dodnes oblíbeným místem pro seberealizaci místních i přespolních rybářů. Ale jednou z největších zálib pro něho byl umělý odchov lososovitých ryb v rybářské líhni v Javorce. Tomáš úspěšně navázal na tradici svých předchůdců a tuto činnost dovedl až na takovou úroveň, že třebovská líheň byla vyhledávaným zdrojem zkušeností i dnešními nejznámějšími producenty těchto ryb. Nezůstalo jen při zálibě, Tomáš dokázal vychovat i další generaci líhňařů, kteří dnes v této činnosti pokračují.
„Tiché bláznovství“ nebylo jeho jedinou vášní. Na první místo byla postavena jeho rodina, dcerky také učil milovat přírodu, i když štafetu rybáře převzal až vnuk. Tomáš byl také úspěšným včelařem, pěstoval kaktusy, citrusy a věnoval se jejich roubování. S manželkou ohýbali záda na zahrádce, i zde byli úspěšní.
Pracovitost, obětavost, nezištnost - to jsou vlastnosti, které charakterizují Tomáše Kozla opravdu výstižně. Když se k nim přidá ještě pozitivní energie, které měl i na rozdávání, vyplývá z nich slovo Kamarád.
Kamaráde, chybíš nám, budeme vzpomínat. Českotřebovští rybáři.