-
V
Mateřské škole U Stadionu v České Třebové tento týden servírují ke
svačině třeba kváskový chléb nebo salát s cizrnou, k obědu pak vepřové
žebírko, pohankové rizoto s králičím masem či zeleninové placičky s
kefírem. Před dvaceti lety vypadalo tamní menu jinak - jednoduše -
smažený květák, vepřové v mrkvi, chleba namazaný na několik způsobů.
Srovnání se dá udělat díky obsáhlému almanachu českého školního
stravování, který vyšel loni.... Najdeme zde také řadu fotografií
srovnávajících podmínky pro práci v desítkách mateřských škol v celé
republice, také U stadionu v České Třebové nebo také v bývalé MŠ
Podbranská.
- "Ve školce vaří opravdu velmi zdravě a
přitom chutně, děti jsou spokojené a rodiče samozřejmě také......
nevěřila bych, že děti budou jíst cizrnovou pomazánku, salát z červené
řepy a podobné speciality.....ale ony jedí, jen se to zkrátka musí umět
připravit," říká Lenka Bezděková. "Pro nás rodiče školka pořádá
různé odpolední akce a to vždy kuchařky připraví nějaké speciality na
ochutnání, aby i rodiče mohli ochutnat, jak se jejich děti stravují. A
jsou to věci opravdu výborné. Oceňujeme, že se ve školce o zdravou
výživu zajímají a neberou stravování dětí jako nutnou součást provozu,"
dodává paní Bezděková. Zdravého způsobu stravování v této školce si
nedávno všiml také deník Hospodářské noviny ve své tištěné i
elektronické verzi a dává školku za vzor.
- Chtěl jsem se o všem přesvědčit na vlastní oči. Při neohlášené
návštěvě ve školce jsem získal další zajímavé informace, které stojí za
zaznamenání. Jak jsem při rozhovoru s ředitelkou školy Ludmilou.
Pechancovou zjistil, tak zdaleka nejde jen o stravování, ale celkovou
výchovu ke zdravému životnímu stylu. V tomto smyslu je upraven i školní
vzdělávací program. Školka pravidelně spolupracuje s Ekocentrem Paleta,
získala certifikát Ekologická škola II. stupně a během let se z ní stala
dokonce i ukázková školka, kam jezdí na exkurzi ředitelky mateřských
škol z celého Pardubického kraje .
-
"Kuchařky, vedoucí stravování a
4 učitelky
MŠ U Stadionu prošly
vzdělávacím
programem "Zdraví na talíři"- cesta ke zdravějšímu školnímu
stravování již v roce 2013. Zde se ukázalo, že
90%
toho, co bylo obsahem kurzu je již zahrnuto v denní praxi naší
jídelny. Školení, které probíhá v ekocentru Oucmanice zahrnuje
pravidelně i exkurze (např. biofarma Sasov u Jihlavy a také do
vzorových školek. Dříve se jezdilo do Chrudimi, nyní jezdí do naší
školní jídelny,"
říká ředitelka školy Ludmila Pechancová
-
Ještě se ptám, odkud získává školka kvalitní potraviny či
biopotraviny. "Tak zmíněný kváskový chléb nám vozí pekař z
Radiměře (pokud vím, tak má za cíl otevřít ve Třebové prodejnu),
kupujeme bylinkové čaje, mošty, čerstvé máslo – ne Floru, Ramu, maso
kupujeme v ZD Sloupnice a ve Vračovicích. Vaříme ze základních
potravin a na jídelníčku najdete množství zeleniny a ovoce. Poděkování
patří kuchařkám, které neúnavně vymýšlí stále nové recepty a úpravy
potravin, aby byla strava pro děti rozmanitá, chutná a pěkná pro oči.
Využíváme služby dealerů zdravé výživy, kteří se také účastní
odpoledních akcí pro rodiče. Bílé pečivo zařazujeme do jídelníčku
spíše výjimečně," dodává ředitelka školy.
-
Právě se vše připravovalo k vydávání oběda. Na jídelníčku byla
zeleninová polévka s kuskusem a špagety s kuřecím masem a brokolicí se
sýrovou omáčkou a jablečný mošt. Uvádím několik fotografií.... Dobrou
chuť! (mm)
-
-
-
-
-
-
-
Několik "českotřebovských" stránek z almanachu českého školního
stravování 2014
|