Nové průkazy OZP (průkaz osoby se zdravotním postižením)
začne Úřad práce ČR  vydávat od 1. 4. 2015  

Držitelé průkazů mimořádných výhod a dočasných průkazů osob se zdravotním postižením (průkaz OZP), které byly vydány dle legislativy účinné do 31. 12. 2013, by si měli zajistit jejich výměnu za nový průkaz OZP v podobě plastové kartičky, a to v době od 1. 4. do 31. 12. 2015.
Zároveň upozorňujeme, že v případě těch držitelů, jejichž průkaz má platnost delší než         do 1. 4. 2015, není nutné, aby na úřad chodili už nyní. Průkazy OZP v nové podobě bude úřad vydávat až po tomto datu.
Všechny vydané průkazy jsou, bez ohledu na změny právních norem, platné po dobu, která je uvedena na jejich zadní straně, nejdéle však do 31. prosince 2015. K tomuto datu skončí platnost všech průkazů. Jejich držitelé už tak nebudou moci, v případě, že si včas nezajistí jejich výměnu, využívat žádné benefity a nároky, které jim z vlastnictví průkazu vyplývají, a to do doby vydání nového dokladu.
Platnost všech průkazů mimořádných výhod tak bude ukončena k 31. 12. 2015, resp. dojde k přechodu z průkazu mimořádných výhod na průkaz OZP. Úřad práce ČR nebude v těchto případech sledovat ukončení platnosti a ani nebude jejich držitele k výměně vyzývat. Držitelé průkazu mimořádných výhod si tedy musí na Úřadě práce ČR zajistit jejich výměnu sami.
Držitelé platného průkazu mimořádných výhod mají nárok na průkaz OZP stejného typu (TP, ZTP, ZTP/P). Nárok na průkaz OZP u těchto osob trvá po dobu, po kterou měly přiznány mimořádné výhody. Pokud však klient nemůže doložit dobu platnosti přiznání mimořádných výhod, nárok na průkaz OZP trvá pouze po dobu platnosti průkazu mimořádných výhod.
Zároveň také držitelé platného průkazu OZP vydaného podle předpisů účinných                    do 31. 12. 2013, mají podle zákona nárok na průkaz OZP. Nárok na takto vydaný průkaz OZP trvá po dobu, na kterou jim ÚP ČR přiznal nárok na předchozí průkaz.
 
Ladislav Kunst Úřad práce ČR – kontaktní pracoviště Česká Třebová