Vzpomínka na pana Antonína Šimečka                                

V těchto dnech v České Třebové a v Ústí nad Orlicí vzpomínáme na pana ředitele Šimečka (ředitele hudební školy v České Třebové), vynikajícího českého muzikanta a talentovaného organizátora, doslova renesančního člověka.
Na přelomu 70. a 80. let minulého století jsem měl velkou čest, že jsem s ním pracoval v okresní kulturní komisi, která v těch letech řešila mimo kulturní otázky i problémy ochrany přírody.
Pan ředitel Šimeček (jak mu i skalní komunisté s úctou říkali) byl nejen mimořádně schopný muzikant a organizátor, dokázal každý problém analyzovat a vždy našel nebo se přiklonil k tomu nejlepšímu řešení. Jeho hudební všestrannost byla obrovská. Nepodceňoval žádný hudební žánr. Měl velkou starost, aby v našem okrese více kapel či orchestrů zahrálo kvalitně naši hymnu. Bojoval za to, aby se knihovny a muzea modernizovala. V té době se to dokonce v některých městech povedlo, ne však v České Třebové. Největší město okresu zůstávalo i nadále s nejmenší knihovnou a muzejním provizoriem. Tam, kde se tehdejší úřady důsledně staraly, tam se i něco málo prosadilo. Vzpomínám si, když jsme s p. ředitelem přicházeli do kulturní komise, tak všichni členové vykřikovali: „ A jé, Třebováci – to zase budou žádat peníze na městské muzeum.“ To se dařilo jen sporadicky a malými finančními částkami. Z dnešního krásného městského muzea by měl jistě velkou radost.
Na konci 70.let jsme jako ochranáři ( v té době dobrovolní státní restaurátoři ochrany přírody) usilovali o řešení divokých skládek komunálního odpadu. Počet těchto skládek v lesích a na různých místech geometricky vzrůstal. Komise rozhodla za důrazné podpory ředitele Šimečka zpracovat okresní studii skládek komunálního odpadu na hydrologicky nejvhodnějších lokalitách. Studie byla zpracována za podstatné odborné spolupráce vynikajícího hydrologa Dr. Šedy. Při rozhodování, která skládka jako první „za státní“ peníze bude v našem okrese realizována, p. ředitel Šimeček výrazně podpořil náš návrh, aby to byly Třebovice. Stavba této skládky byla započata v 80. letech, dostavěna a do řádného provozu byla předána až v počátku 90. let.
I tato krátká vzpomínka na pana Antonína Šimečka má doložit šíři jeho zájmu nejen o hudební kulturu, ale i o kulturu našeho života a dokonce i kulturu naší krajiny.          Ing. Miroslav Dostálek