70 let ZUŠ v České Třebové -
vzpomínky Jindřišky Vaníčkové

ZUŠ v České Třebové letos vzpomene významného výročí v životě školy i města. Uplynulo neuvěřitelných 70 let od založení ,,Městské hudební školy“ v České Třebové, která v září roku 1945 zahájila svoji činnost. Začátky školy nebyly však lehké. Hudební obor měl pouze dvě oddělení – klavírní a houslové, škola neměla vlastní budovu, vyučovalo se na obecní škole, dnes ZŠ Nádražní ulice. Prvními učiteli byli houslisté V. Holoubek, M. Petráš,  St. Vosyka, klavír vyučovala M. Pachová, V. Seidlová a V. Schejbalová.

Změny v životě školy nastaly v r. 1946, kdy na místo prvního ředitele školy nastoupil Jaroslav Vaníček, klavírista, učitel, muzikant. Krátce po svém nástupu na školu se mu podařilo získat nejen učitele pro výuku dechových nástrojů (J. Švenka, D. Keprta, L. Stránského a J.Michálka), ale i mladého talentovaného houslistu Eduarda Vaníčka (synovec ředitele) a klavíristu F. K. Zedínka.

Ed. Vaníček - nastoupil na školu v lednu roku 1951. Vyučoval na českotřebovské hudební škole v České Třebové 43 let. Jako učitel hry na housle vychoval celou řadu svých žáků, absolventů, které připravil na profesionální dráhu. Po celé období jeho působení na škole se aktivně podílel na kulturním životě v našem městě i mimo něj. Dlouhá léta působil jako koncertní mistr v ,,Komorním orchestru J. Kociána v Ústí nad Orlicí“.

F. K. Zedínek - klavírista, učitel, hudební skladatel a dirigent. Na školu nastoupil v roce 1953. Jako dlouholetý pedagog a muzikant vykonal na škole, ale i pro město mnoho záslužné práce. Dnes i přes svůj vysoký věk je stále aktivním muzikantem.

Psal se rok 1958, léta padesátá pomalu končila, novým ředitelem hudební školy v České Třebové se stal Ant. Šimeček.

Ant. Šimeček - zkušený a úspěšný pedagog, houslista, muzikant. Po svém nástupu na školu se ihned zapojil do hudebního života v našem městě a pokračoval i nadále jako muzikant v oblasti kulturního života i v Ústí nad Orlicí. Byl spoluzakladatelem a dirigentem ,,Komorního orchestru J. Kociána v Ústí nad Orlicí“. Třicet let pracoval jako člen poroty ,,Mezinárodní Kociánovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí“. V roce 1975 předal ředitelský post na ZUŠ v České Třebové svému kolegovi Ed. Vaníčkovi a přijal funkci Krajského školního inspektora pro LŠU ve východočeském kraji. Jako Krajský škol. inspektor se zasloužil o zavedení nových vzdělávacích a organizačních forem práce na nově vzniklých LŠU v našem kraji.

60. – 90. léta byla pro LŠU/ZUŠ v České Třebové obdobím úspěšným i tvůrčím. Škola měla stálý, početně silný učitelský sbor. Učitelé všech oborů dosahovali ve své práci velmi dobrých výsledků, v oboru hudebním převyšoval zájem žáků o studium hry na housle a klavír. Krátce vzpomenu jmenovitě těch učitelů, kteří v tomto období na škole působili a podíleli se na dobrých výsledcích práce školy – E. Hrušová, J. Paseková, J. Petrák, R. Fluksa, J Bruna, L. Štark, B. Drtilová – Poukarová, J. Frišová, M. Hamplová, výtvarný obor - St. Víša, L. Neradová, taneční obor – A. Štarmanová, J. Farníková.

Měla jsem i já tu čest pracovat na této škole. Téměř 50 let mého života bylo úzce spjato se životem českotřebovské hudební školy. Byla to léta mého dětství, bezstarostného mládí let studentských, ale i léta mé aktivní učitelské a od roku 1985 ředitelské činnosti na škole. Byla to opět moje ,,hudebka“,  která mi umožnila poznat a setkat se s výbornými lidmi, s mojí učitelkou klavíru M. Pachovou, ale i s dalšími učiteli, kolegy, kamarády, ale i s žáky, se kterými jsem prožila mnoho krásných chvil i zážitků.

Nemohu také nevzpomenout na své bývalé žáky – absolventy, kteří svým talentem a nezměrnou pílí dosáhli mety nejvyšší. Stali se např. profesory hudebních věd, výkonnými orchestrálními hráči ve filharmonii, předních symfonických i komorních orchestrech, pedagogy na ZUŠ, ZŠ ale i školách středních – pedagogických, konzervatořích, gymnáziích (St. Pecháček, J. a M. Řehákovi, J. Němeček, Ed. Vaníček ml., Bl. Poukarová, M. Mimrová, J. Nováková, G. Vorbová – Vraspírová, L. Řeháková, J. Menšík, E. Hrdinová, R. Skřivánková, M. Dočekal, D. Bažantová.

Po mém odchodu do důchodu v roce 1992 na ředitelské místo nastoupil další ředitel ZUŠ  MgA. B. Mimra.

ZUŠ v České Třebové v minulosti měla a stále má i v současnosti výborné učitele i žáky, kteří výsledky své práce presentují na veřejnosti.

Přeji vedení školy a všem učitelům hodně dalších úspěchů pedagogických, muzikantských ale především úspěchů osobních.

Jindřiška Vaníčková