ZÁCHRANNÝ TRANSFER OBOJŽIVELNÍKŮ U PŘÍVRATSKÝCH RYBNÍKŮ.

Oblast přívratských  rybníků je v jarním období důležitým centrem rozmnožování obojživelníků, zejména žab. Množstvím obojživelníků je to ojedinělé místo v rámci Pardubického kraje.
 Většina žab přežívá zimu na souši, kde jsou zahrabané v půdě nebo jsou ve skalních dutinách okolních lesů a luk. S jarním oteplením se probouzejí ze stavu strnulosti a vydávají se hledat partnery pro páření a vhodnou vodní plochu, kde samice vypouštějí vajíčka. Žáby se pohybují po zimě pomaleji, než v létě a mnohdy si již cestou sameček najde partnerku  a  aby mu neunikla, vleze jí na záda a přidržuje se patním hrbolem Taková dvojice je pak obzvláště pomalu pohyblivá. Obojživelníci cestou k přívratským rybníkům musí překonat silnici a tady jsou často přejeti auty.  
Od roku 2003 byli dobrovolní ochránci přírody v České Třebové upozorňováni občany Přívratu a Řetové na velké množství přejetých žab.  V roce 2004 byla situace sledována odborníky ze státní ochrany přírody. Hledaly se možnosti, jak úhynu žab zabránit. Byl učiněn pokus o uzavření jedné trasy silnice (přes les) zátarasem, byla zkoumána možnost vybudování podlezů pod vozovkou. Jako jediné možné řešení nakonec bylo nakonec označeno stavění dočasných plastových  zábran a záchranný transfer. Celková délka zábran je 1400m. Žáby, které se na tah k rybníkům vydávají v noci, narazí na plastovou zábranu, pohybují se podél ní, až spadnou do zakopané sběrné nádoby. Brzy ráno dobrovolníci obcházejí sběrné nádoby a uvízlé obojživelníky přemístí do kbelíků. V kbelících jsou pak žáby přeneseny k rybníku. Od roku 2004 transfer zajišťují dobrovolníci pod koordinací ZO ČSOP Podorlicko. Před vypuštěním do vody, ochránci přírody spočítají obojživelníky sebrané v jednotlivých úsecích a určí nalezené druhy. Každoročně se jedná zhruba o 7000 ks  obojživelníků, kteří jsou přeneseni v průběhů tří až pěti týdnů. Celkem zde bylo nalezeno 9 různých druhů. Nejvzácnější jsou nálezy blatnice skvrnité, která v České republice kriticky ohroženým druhem a u přívratských rybníků je nacházena opakovaně v počtech kolem 70 jedinců. Nejčastěji nalézanými druhy jsou při záchranném transferu ropucha obecná a čolek obecný.   V Čechách jsou podle zákona chráněné všechny druhy s výjimkou skokana hnědého.  
 Na jaře 2014 se nepodařilo z technických a finančních důvodů výstavbu zábran včas zajistit, proto nebyl záchranný transfer realizován.  Aby se situace letos neopakovala, konala se od podzimu 2014 jednání zástupců ZO ČSOP Podorlicko s odborníky, se zástupci obcí Řetová, Přívrat a Česká Třebová. Cílem jednání bylo zajištění záchranného transferu v roce 2015. Budeme rádi, když se do transferu opět zapojí jako pomocníci obyvatelé České Třebové, protože bez dobrovolníků  to nejde.
Prosíme zájemce, z řad veřejnosti, kteří jsou ochotni se do záchranného přenosu obojživelníků zapojit, aby se přihlásili na email freoni@atlas.cz nebo a zúčastnili se ve čtvrtek 19.3.2015  v 18,00 v ekocentru  Podorlicko přednášky a proškolení.
Aktuální  informace naleznete  na www.csop-podorlicko.org  nebo na tel. 725734871
 
PaedDr. Hana Grundová, předsedkyně základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko, Česká Třebová