Starosti s bývalým hotelovým domem Českých drah          
Ve výstavní síni Kulturního centra můžeme navštívit výstavu soutěžních návrhů na úpravu Nového náměstí a přilehlých ulic. Některé ze 14 vystavených návrhů jsou velmi zdařilé a občané je oceňují.  Na vernisáži výstavy soutěžních návrhů  současně padaly dotazy na to, kdy a jak bude upraven bývalý  hotelový dům čp. 1906. Někteří dokonce projevovali obavu , že náměstí bude upraveno, ale tento dům zde zůstane ve stavu v jakém je a bude strašit, tedy dělat velkou ostudu a  znehodnotí celé další okolí. Doufejme, že  tak to nedopadne. Nezakrývejme však, že město má s  využitím tohoto objektu velké starosti. Dům byl postaven cca v roce 1980 a vlastně v akci Z, to se projevilo na kvalitě prací. Jde o devitipodlažní objekt, který sloužil jako ubytovna ČD a také k bydlení, i když bytový fond v pravém slova smyslu nešlo. Jeho nájemníci již zde nebydlí,  zajistili si bydlení jinde, dnes to není v České Třebové velký problém. Dům se připravuje na rekonstrukci, existuje již připravená projektová dokumentace. Podoba pláště dobu po rekonstrukci je zřejmá z přiložené fotografie.

Rekonstrukce objektu je připravena, hlavním problémem je financování této akce. 

Dům byl ve vlastnictví ČD. Hrozilo, že objekt zakoupí firma a využije jako ubytovnu pro "toho koho sežene", což by v centru města a na náměstí,  pro které připravujeme náročnou revitalizaci bylo velmi špatně.  Město objekt zakoupilo prostřednictvím městské společnosti TEZA, která si na tuto akci musela vzít 20ti milionový úvěr, další prostředky ve výši 1,5 mil. Kč poskytl městský rozpočet.. Úvěr se nyní splácí, ale z objektu bohužel není žádný užitek.  Při zakoupení byl původní předpoklad, že se na rekonstrukci budou podílet bývalí nájemníci, další prostředky se seženou s pomocí dotačních titulů. V přízemním podlaží mají být nebytové prostory, např. lékařské ordinace. Určitý zájem o pronájem existuje. V dalších podlažích mají být byty. Zatím je ve městě bytů dostatek, developeři žádné nové nechystají. Není velká poptávka. Největší zájem je o malé byty pro seniory s pečovatelskou službou. Dotační titul pro tento účel sice existuje, ale pro tento objekt je není použitelný. Dům má devět podlaží a hasiči  mají své přísné předpisy - dům pro bydlení seniorů může být nejvýše pětipodlažní.   Takže jsme zase na začátku. Hledáme jiný způsob jak realizovat projekt rekonstrukce bytového domu a využít dotaci, rekonstrukce domu může stát např. 40 milionů (i více) a ty v městském rozpočtu nemáme. Starosta města  jednal na Pardubickém kraji, na Ministerstvu pro místní rozvoj. Řešení se hledá. Jaké bude - nikdo neví.   Dobré pro město bude  každé takové řešení, které přinese dotační prostředky, připraví např. startovací byty pro mladé rodiny....  Myslím, že by nevadilo např. využít nějaká podlaží pro firemní administrativu. To se docela dobře podařilo např.v Ústí n.O. s věžákem Elitexu. Jenže taková poptávka v České Třebové prakticky neexistuje.

A to máme nyní na krku ještě revitalizaci dalšího zakoupeného objektu ve Slovanské ulici pro městskou knihovnu. To také nebude jednoduchý (a levný)  oříšek. Zde je pro získání dotací určitá naděje. Tento objekt bývalé Svářečské školy a ÚVARu, později  pak Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera v lednu zakoupila TEZA od Univerzity Pardubice. Nyní je objekt následně převáděn přímo do vlastnictví města Česká Třebová, je připravena studie úprav, kterou posoudí komise městského architekta. (mm)