Vítězný návrh na úpravu Nového náměstí                           


ZDŮVODNĚNÍ CELKOVÉHO ŘEŠENÍ ÚZEMÍ

ŠIRŠÍ VZTAHY, STÁVAJÍCÍ STAV
Řešená plocha Nového náměstí se nachází v blízkosti centrální části města Česká Třebová nedaleko od historického centra, jehož střed tvoří Staré náměstí. Staré náměstí a řešené Nové náměstí, vystavěné na přelomu 60. a 70. let 20. století, propojuje ulice Na Splavě. Řešené náměstí je umístěno v mírně svažitém terénu a má rozměry 145m x 65m. Jeho plocha činí 9700 m2. Podélná osa náměstí je orientována severozápadním směrem. Náměstí je obklopeno vyšší bytovou výstavbou kombinovanou s obchodním parterem v přízemní části a jeho obvod lemuje obousměrná komunikace, která se v jeho jihozápadní části zúžuje v komunikaci jednosměrnou. Náměstí působí v současnosti značně roztříštěným dojmem. V ploše náměstí je nyní umístěno několik vzrostlých listnatých stromů a několik jehličnanů. Dále se zde nachází vodní prvek v podobě obdelníkové vodní plochy a nahodile umístěné květinové záhony.
Parkování je v současnosti umístěno podél obvodu náměstí. Zároveň je poměrně velká část parkovacích stání umístěna i v blízkosti jeho centrální části v samostatném ´zálivu´. Současná kapacita parkovacích stání v prostoru náměstí je 68 + 2 stání pro invalidy.
Vzhledem k značnému množství nahodile rozmístěné zeleně a parkování v centrální části chybí v prostoru náměstí větší dlážděná multifunkční plocha. Náměstí působí spíše dojmem průchozího prostoru než místa, které by vyzývalo k setkávání a umožňovalo uspořádání veřejných akcí rozličného charakteru. Není mnoho důvodů, proč by zde měl návštěvník setrvávat.
Cílem našeho návrhu je ´probudit´ Nové náměstí a vytvořit z něj společensko kulturní centrum nové části města Česká Třebová. 
         
ZÁKLADNÍ PRINCIPY NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ

Racionalizace prostorového uspořádání náměstí
Podélné strany náměstí jsou pevně vymezeny symetricky umístěnou bytovou zástavbou.
Severozápadní strana náměstí je lemována dvoupatrovým obchodním domem ´Trávník´, jehož rekonstrukce je plánována v blízké budoucnosti. Vzhledem k dominantnímu symetrickému postavení bytových domů podél náměstí navrhujeme tuto osu symetrie převést i do vlastní plochy náměstí. Díky symetrickému uspořádání náměstí dojde k odstranění dojmu roztříštěnosti a náměstí bude působit kompaktním, harmonickým dojmem v návaznosti na sousedící zástavbu.
Náměstí navrhujeme rozdělit do dvou základních zón s odlišnými funkcemi. V centru náměstí navrhujeme velkou dlážděnou multifunkční plochu, která bude sloužit ke konání akcí nejrůznějšího charakteru – trhy, koncerty, performace atd. V jihozápadní části této centrální plochy bude vzhledem ke svažitosti terénu umístěno několik výškových stupňů, které budou zároveň tvořit místo k posezení s výhledem na akce konající se v prostoru náměstí.
Podél centrální plochy budou po obou stranách symetricky umístěny mlatové plochy se vzrostlými listnatými stromy. V těchto plochách budou umístěny herní prvky v podobě soch, které budou lákat do prostoru náměstí nejmladší návštěvníky. Dále se zde nachází lavičky, které nabízí k posezení ve stínu.
Nově navržené náměstí bude nabízet vyžití pro všechny generace během všech ročních období. Stane se tak živým ohniskem nové části města vytvářející moderní protiváhu historickému jádru.
 
Návrh dopravního řešení
Zachováváme komunikaci lemující obvod náměstí. Komunikace zůstane obousměrná, pouze podél jihozápadní části bude jednosměrná. Většina parkovacích stání bude koncentrována před stávající objekt obchodního domu. Celková navrhovaná kapacita parkovacích stání je 54 + 5 stání pro invalidy. V přilehlých ulicích Habrmanova
a Pražského je navrženo navýšení kapacity parkovacích stání. Komunikace v západní části náměstí jsou navrženy jako zklidněné ve shodné výškové úrovni s chodníky se smíšeným provozem chodců a automobilů.
           
Zeleň a mobiliář
V ploše náměstí je v současnosti umístěno několik vzrostlých listnatých stromů a několik jehličnanů. Umístění stávajících stromů působí náhodným, neuspořádaným dojmem. Vzhledem k této skutečnosti a dále k faktu, že žádný ze stromů není chráněný, navrhujeme  stromy v centrální ploše náměstí odstranit za účelem racionalizace půdorysu náměstí a vytvoření většího dlážděného prostoru umožňující lepší využití řešeného prostoru. Vzrostlé listnaté stromy umístěné v krajových částech náměstí zachováváme. Tyto stromy budou umístěny v nově navržené mlatové ploše a budou doplněny několika novými listnatými stromy.
Návrh dále počítá s umístěním nových stromů po obvodě náměstí, čímž dojde ke zpevnění celkového tvaru náměstí. Nové stromy budou vysázeny po obvodě náměstí v pravidelných úsecích a jejich umístění bude vycházet z návrhu dopravního řešení.
 
Vodní prvky
V prostoru náměstí symetricky umisťujeme dvě velké obdelníkové fontány s pravidelně umístěnými vodotrysky. Tyto fontány navazují na kaskádovitě pojaté vodní prvky v horní části náměstí. Vodní prvky působí uklidňujícím dojmem a zvyšují atraktivitu řešeného prostoru.
V prostoru vzrostlých stromů lemujících náměstí navrhujeme umístit pítka, která budou sloužit k osvěžení
v horkých letních dnech.
 
SCÉNÁŘ VYUŽITÍ ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ V PRŮBĚHU CELÉHO ROKU

Do centra náměstí navrhujeme umístit velkou dlážděnou plochu, která bude umožňovat multifunkční využití během celého roku. V tomto prostoru bude možno umístit např. dočasnou stavbu kavárny, pódium pro konání koncertů, trhy – a to jak v letních, tak v zimních měsících. Návrh náměstí také počítá s využitím pro nejmladší návštěvníky – v mlatových úsecích v krajích náměstí budou umístěny herní prvky v podobě soch. Umístění herních prvků pro děti je navrženo i z důvodu převažujícího charakteru sousedící zástavby, kde funkčně převažuje bydlení.
 
ODHAD INVESTIČNÍCH NÁKLADŮ

Investiční náklady potřebné na rekonstrukci Nového náměstí v České Třebové, včetně rekonstrukce ulice Na Splavě, byly předběžně odhadnuty na 39,2 mil. Kč včetně DPH.