XX. ročník recitační soutěže                                                 

 Ve středu 11. 2. 2015 v hudebně školy na Parníku proběhlo jubilejní XX. školní kolo v recitaci. Stejně jako vždycky měli soutěžící ve zcela zaplněné třídě své fanoušky z řad rodičů a kamarádů.
Tato soutěž má na naší škole pevné základy, které už celé roky s láskou a nadšením usilovně buduje paní Kristýna Dostálová, která věnuje práci s malými recitátory  spoustu času.
Letošního kola se v pěti věkových kategoriích zúčastnilo 40 žáků od 1. do 9. ročníku. Podobné množství dětí prošlo všemi 20 ročníky. Za tu dobu je to jistě úctyhodný počet dětí, které dostaly příležitost seznámit se s krásou a možnostmi české prózy a poezie. Zjistily, co to vlastně „obnáší“ pracovat se svou pamětí, svým jazykovým projevem a se svým hlasem. Paní Dostálová celé roky nezištně předává své zkušenosti a svou lásku k literatuře, dává dětem možnost poznat svět i sebe z jiných úhlů. A to není málo.
Mnoho let jí v práci pomáhá i paní Dana Račková, která se snaží udržet nadšení pro literaturu také na 2. stupni, kde už žáci mají i jiné zájmy, takže o to je její práce složitější.
Malé děti se do všeho, i do recitace, vrhají s nadšením a chtějí svým rodičům a kamarádům ukázat, co se naučily. U starších se už  projevuje ostych, vliv kamarádů a jistý „nedostatek“ času. Proto asi ¾ účastníků tvoří žáci 1. stupně, jen někteří vydrží pokračovat i na 2. stupni.
Stejně jako každý rok měla i letos porota složitou práci při rozhodování, kdo z těch dobrých patří k těm nejlepším. Kdo si zaslouží postoupit do okresního kola, kde se reprezentanti naší školy pravidelně umisťují na předních místech. Mnohokrát se potom vítězové okresního kola výborně umístili v krajském kole přehlídky mladých recitátorů. Minimálně 4 žáci se opakovaně probojovali i do celostátní přehlídky, kde naši školu důstojně reprezentovali. Možná i díky paní Dostálové se některé žákyně a někteří žáci pohybují na profesionálních i amatérských divadelních pódiích. Za všechny jmenujme Petru Duspivovou, Veroniku Stasiowskou, Katku Ženkovou, Adama Pávka, Marka Tomeše. Chtěli bychom tímto paní Dostálové za její dlouhodobou svědomitou mravenčí práci poděkovat.
V letošní porotě zasedli proto i naši dřívější recitátoři – Katka Ženková a Ondra Kocourek. Letošním hostem v porotě byla paní Ludmila Rašnerová z městského úřadu.
Těm, kdo nezvítězili, bylo v očích kromě smutku vidět také odhodlání k dalšímu souboji. A tak to má být.
Soutěžící, porota, rodiče, všichni byli spokojeni. Nejvíce asi děti, které si všechny díky obětavým sponzorům odnesly domů hodnotné ceny. MOCKRÁT  DĚKUJEME!!
Úspěšná XX. recitační soutěž je za námi, proto se již teď připravujeme na příští rok.
 
Vítězové v jednotlivých kategoriích

Nejmladší – 0. kategorie nebývá hodnocena, oceněni byli všichni účastníci.

1. kategorie                      2. kategorie                       3. kategorie                            4. kategorie
2. – 3. třídy                      4. – 5. třídy                       6. -. 7. třídy                            8. – 9. třídy

1. T.Gregarová 3.B          A. Zachová 4.B                   D. Slezáková 6.B                 M. Borek 9.A
                                       S.V.Serbousková 5B
2. N. Rejsová   3.A         D. Sládeček 4.A                  M. Ryšavá 7.A                     V. Langer 9.A
                                       J. Průcha 5.A
3. J. Borková    2.B        E. Dvořáková 4.A                A. Limberská 6.B                 K. Pávová  9.A
    E. Herníková 2.B       H. Kočová 5.A