Šachisté hlásí: Leden a únor bez velkých úspěchů              

Krajský přebor I. třídy nám přinesl za soupeře Vysoké Mýto B a Litomyšl. Zápas proti Mýtu skončil remízou o kterou se hlavně svým vítězstvím zasloužili Václav Grundman a Karel Pelcl. Bod je důležitý, ale pokud by jsme využili všechny šance, zápas jsme měli možnost i vyhrát.
Obě naše družstva v 7. kole měla za soupeře Litomyšl a oba zápasy skončily vítězstvím Litomyšle 5 : 3. Tento výsledek nás mrzí, protože jak v KPI tak i v KPII soupeři v průběžné tabulce byli umístěni za námi. Družstvo B má v 6. kole na triku tgaké vysokou porážku s týmem Ústí nad Orlicí.
Áčko ještě v 8. kole 15. února bojovalo neúspěšně o body v Zaječicích. Porážka 5 : 3 nás však odsunula v tabulce na 8. místo. Družstvo B je desáté. Obě družstva tak i nadále bojují o udržení v soutěži.
 
Zajímavě dopadla 3. kvalifikace přeborů mládeže do 14. let v Poličce

Pořadí: 1. Rudolf Jůn, 2. Adam Švanda, 3. Daniel Zeman, 4. Jan Jiroušek, 5. Erik Žejdlík. Hráči na 1. 2. a 4. místě ale ještě hrají kategorii o dva roky nižší a tady svým starším kamarádům pěkně vypálili rybník.
 
Řešení pozic z předchozího únorového čísla Čt. zpravodaje: (horní řada diagramů)

Levý diagram rozhodne pěkná oběť kvality po které následuje několik dvojích ůderů: 1. Vhd1 Jxd3 2. Dxd3 Se7 3. Dxh7 Vf8 4. Dxh5 a6 5. Jd6+  Sxd6 6. exd6 Kd7 7. Sh6 a černý se vzdal. 
V prostřední pozici má bílý za úkol se ubránit: Dosáhne toho po 1. f8D Vxf8 2 Vxf8 b1D 3. Va1+ Kb2 4. Vb8+ Kc2 5. Vxb1 remis. Jedná se o jeden z motivů ve věžových koncovkách.
V pravém diagramu se hezky pracuje s „vidličkou“, 1. Db2+ Kh6 2. g4 Jh4 3. g5+ Kh5 4. Jf6+ . (první) a 5. Jxd7 (druhá). Takto se hrálo v partii, Fritz začíná tahem g4 se stejnými motivy.
Úkol pro tento měsíc:

V dalších příkladech ponecháme na tahu bílého. Pozice jsou opět vybrány z krajského přeboru I. třídy.