Českotřebovský deník 4/2015 (6.1.)                                      

Ještě k investici roku 2013  - rekonstrukci úseku Slovanské ulice

Trvala dlouho - více než 6 měsíců a byly pro to i důvody, bylo třeba koordinovat práci  několika firem tzv. síťařů a protože jde o firmy, které město neřídí, tak musel mít investor a také občané velkou trpělivost. O to ví mrzí  to, že se nepodařilo rekonstruovat celý úsek  skutečně až na hranice křižovatky s ulicí Pražskou a dnes proto musí každého mrzet těch pár chybějících metrů hlavně na chodnících, jejichž povrch se diametrálně liší kvalitou od rekonstruovaného úseku opatřeného zámkovou dlažbou. Na jedné straně ulice jde ai o 4 metry a na druhé o cca 6 metrů chodníku.  Škoda. Na uvedené investici se v r. 2013 ušetřily nějaké peníze, díky kterým pak byly provedeny jiné investiční akce. Kolik by asi stálo těch pár metrů zámkové dlažby směrem ke křižovatce s Pražského ulicí?  Jde o úseky na fotografiích. Přitom na druhé straně úseku na křižovatce s ulicí Tylovou byla dlažba chodníku provedena  dokonale. (mm)
 

Pivovarské suvenýry v Národním domě v sobotu 10. ledna dopoledne

V sobotu 10. ledna se v českotřebovském Národním domě uskuteční další setkání sběratelů pivovarských suvenýrů. Potrvá od 8 do 12 hodin. Existuje více než dvacet oborů pivního sběratelství. Sbírají se chmelové známky, čela sudů a samozřejmě sklenice, tácky i víčka.
 
Městská knihovna připravuje na únor

12. února od 19:00 hodin, Velký sál Kulturního centra Česká Třebová
Radek Jaroš: Koruna Himaláje
Přednáška o tom, jak kluk z Vysočiny získá jako první Čech a 15. člověk na světě Korunu Himaláje, tzn., že ho pustí bez použití kyslíkových přístrojů všech 14 osmitisícových vrcholů nejen na svůj vrchol, ale i zpátky domů. Vstupné 150,- Kč, předprodej vstupenek knihovně od 15. ledna.
Informace: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz. Sledujte plakátnice a web knihovny.
 
Z ledního hokeje: posila pro Kohouty

Kádr českotřebovských Kohoutů posílil čtyřiadvacetiletý útočník Ondřej Fousek, který do našeho klubu přichází na přestup z týmu Závodní hokejová Pardubice. Urostlý forvard (187cm, 107 kg) oblékne poprvé dres Kohoutů v úterním střetnutí v Poličce, které začíná v 18.30 hodin. Novým klubovým lékařem se stal MUDr. Jiří Fabián.
 
Další den otevřených dveří na gymnáziu  (26.2.) - najdete ZDE

Krátká biblická zamyšlení v Českotřebovském zpravodaji v roce 2015  

zajišťují českotřebovské církve. Postupně  budou zamřena na následující témata:
Zamyšlení na měsíc Téma  Církev 
Leden  Práce  ČCE 
Únor Manželství a rodina  CB
Březen  Modlitba  CASD 
Duben  Ježíšův příběh  CČSH 
Květen  Krása a kultura  ŘK 
Červen  Život v církvi  ČCE 
Červenec  Příroda a svět  CB 
Srpen  Odpočinek  CASD 
Září  Politika a společnost  CČSH 
Říjen  Přátelství  ŘK 
Listopad  Nemoc, stáří, umírání  ČCE 
Prosinec  Odvaha, radost naděje  CB 
Obce mohou žádat o dotace na Pečovatelské a Vstupní byty,  vhodné i pro Českou Třebovou !  

Je to velká šance také pro Českou Třebovou, která by tyto dotační prostředky potřebovala na rekonstrukci bývalého hotelového domu na Novém náměstí.  jeho rekonstrukce zatím stále nebyla zahájena. i když koupě domu za poměrně hodně peněz (cca 22 mil. Kč) od ČD proběhla již v roce 2013. Na koupi si TEZA musela vzít úvěr, který splácí a zatím nemá z užívání domu jakékoliv příjmy. Část prostředků poskytlo město  jako vklad do kmenového jmění své obchodní společnosti.   Původní záměr byl ten, že byty v domě se rekonstruují a následně prodají tak, že se zase peníze pro TEZU vrátí a úvěr tím i splatí.  Bývalí nájemníci domu si našli  byty jinde a tak se v projektu vedle nebytových prostor v přízemí počítalo jak s většími byty pro jejich prodej, tak i se sekcí malých bytů startovacích nebo s pečovatelskou službou  o které je stále velký zájem. Státní dotaci lze však nyní získat s dobrou pravděpodobností jen na domy s pečovatelskou službou a právě nyní v I. Q. roku 2015 se taková možnost otevírá:
Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o dotaci ze státního rozpočtu z prostředků podprogramu Podpora výstavby podporovaných bytů. O nevratnou investiční dotaci na vznik Pečovatelských a Vstupních bytů mohou žádat obce, fyzické osoby podnikající a právnické osoby. „V případě výstavby bytů je dotace poskytována ve výši max. 600 tis. Kč na jeden upravitelný byt (pečovatelský a vstupní) a max. 550 tis. Kč na parametry upravitelnosti nesplňující vstupní byt. Vstupní byt může vzniknout také koupí nebo vydražením. V takovém případě je možné získat 80% pořizovacích nákladů, nejvýše však 400 tis. Kč na jeden byt. Výše dotace pro žadatele celkem je nařízením „de minimis“ omezena na 200 tisíc euro, tedy cca 5,5 mil. Kč. Za tuto částku se rekonstruuje jen část bytů, Pro přepracování projektu má v domě vzniknout až 74 takových bytů, v přízemní a další by potřebné společné prostory, pro služby např. také jídelna podobná takové, která je v tzv. "žluťáku"
Na MMR ale vzniká také nový dotační titul "Komunitní dům seniorů", zkráceně Kodus. Kodus je bytový dům, který může obsahovat pouze podporované upravitelné byty, nebytové prostory sloužící k zabezpečení funkcí bytového domu a povinně též sdílené prostory, mající za účel podporu komunitního způsobu života seniorů. Předpokládaný termín výzvy k předkládání žádostí o dotaci na výstavbu Komunitních domů seniorů je konec prvního čtvrtletí roku 2015. Výše podpory je nejvýše 650 tis. Kč na jeden byt a je poskytována v režimu Služby obecného hospodářského zájmu (SGEI) „de minimis“, který omezuje výši dotace částkou 500 tis. euro na jednoho žadatele a 3 roky. Pokud by měl být na "hotelák" použit tento dotační titul, pak by byla celková dotace omezena částkou  cca 13,5 mil. Kč a i to zas pro takový dům není mnoho. Další prostředky by snad bylo možné čerpat od MŽP na zateplení pláště budovy,  podmínky ale neznám.  Zdroj: SMO ČR, MMR ČR (www.mmr.cz)
Z této informace  bohužel vyplývá, že financování rekonstrukce domu čp. 1906 na Novém náměstí bude finančně náročná akce, dotace vše nevyřeší....
Pro zájemce o dotace bude ministerstvo pořádat semináře, které se budou konat ve dnech 14. ledna 2015 a 21. ledna 2015 v malém sále Městské knihovny v Praze od 10 hodin. Podrobné informace o Pečovatelských bytech, Vstupních bytech a také Komunitních domech seniorů jsou zveřejněny ve znění podprogramu Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2015.
 
Další možný zdroj finančních prostředků?  Nová výzva 74 milionů na podporu bydlení

  • Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo 8.12. 2014 výzvu na předkládání žádostí o dotaci z programu Podpora bydlení. V celkem třech podprogramech lze žádat o prostředky na regeneraci panelových sídlišť, výstavbu technické infrastruktury a opravu domovních olověných rozvodů.  Žádosti lze předkládat od 8. 12. 2014. „Výzva bude otevřena až do šestnáctého února.
  • Platí nová celostátní vyhláška MŽP o rozsahu a způsobu odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů.

    Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal finální znění vyhlášky „o rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů“. Vyhláška úspěšně prošla připomínkováním v mezirezortním řízení i v Legislativní radě vlády a dnes zamíří k vydání ve Sbírce zákonů. Plné znění vyhlášky (PDF, 99 kB) 
    Jak ministr Brabec slíbil, MŽP zároveň připravilo obcím vzor obecní vyhlášky o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů i nakládání se stavebním odpadem, kterou projednalo s Ministerstvem vnitra. Návrh usnadní obcím nejenom práci na obecní vyhlášce, ale také zrychlí proces jejího schvalování. Jeho znění najdete zde:
    Vzor obecně závazné vyhlášky (PDF, 126 kB)  Srovnáním můžeme posoudit, že českotřebovská vyhláška o likvidaci komunálních odpadů vyhovuje a nebude ji třeba z tohoto důvodu měnit.
    „Povinnost třídit kovy a bioodpad od roku 2015 zavedla novela zákona o odpadech, která prošla Sněmovnou v září letošního roku. Sněmovna tak reagovala mimo jiné na varování MŽP před možnými sankcemi Evropské komise, které ČR hrozí při neplnění závazků vyplývajících z evropských směrnic. Patří mezi ně povinnost všech členských států třídit kovy od roku 2015 a snížit ukládání biologicky rozložitelných odpadů na skládky o 50 respektive 65 % v letech 2013 respektive 2020, oproti výchozímu stavu v roce 1995,“ upozorňuje ministr Brabec.
    „Jak kovy, tak bioodpad patří mezi hodnotné suroviny. Do letošního roku končily na skládkách spolu s obsahem kontejnerů na směsný komunální odpad. Čím méně těchto vytříděných odpadů skončí v černých popelnicích, tím méně budou obce platit za ukládání odpadů na skládky. Bioodpad i kovy je pak možné zpeněžit různými způsoby. Proto není důvod, aby v důsledku zavedení třídění těchto komodit starostové zvyšovali občanům poplatky za svoz odpadu,“ upozorňuje ministr Brabec.
    V letech 2007 až 2014 vyčerpaly obce 14 miliard korun z evropských fondů na zkvalitnění systému třídění a sběru odpadů. V ČR vznikly tisíce zařízení jako sběrné dvory, třídírny odpadů, bioplynové stanice nebo kompostárny. V novém operačním programu je pro ně připraveno přes 6 miliard korun.
    Hejtman jednal o dovybavení sportovní haly a jídelny na „Dašáku“

    Pardubice (6. 1. 2014) - Na návštěvu Gymnázia Dašická v Pardubicích se dnes vydal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. S vedením školy jednal o dvou hlavních problémech – palubovce ve sportovní hale a vybavení stravovacího provozu školy. Prohlédl si ale také nové laboratoře pro chemii, biologii a fyziku, které byly pořízeny z projektu Pardubického kraje na podporu technického a přírodovědného vzdělávání.
    Zástupci školy s hejtmanem řešili průběh dodatečného vybavení sportovní haly, kde se v posledních měsících objevil závažný problém s kvalitou palubovky. „Aby se tu mohly hrát i nejvyšší sportovní soutěže, musí palubovka odpovídat určitým standardům. Pokud to nezpůsobí problémy s čerpáním evropské dotace na tento projekt, zvažujeme nyní, zda místo drahé opravy nepřistoupíme ke kompletní výměně palubovky,“ uvedl po návštěvě hejtman Netolický.
    Jeho další zastávkou byl stravovací provoz. Ten by měl po více než 40 letech získat nový nábytek. „Je trochu paradoxní, že ve zcela nové jídelně jsou stále původní židle z roku 1977. Věřím, že díky novým stolům a židlím zlepšíme zázemí stravování studentů a učitelů,“ komentoval situaci hejtman. Zdejší jídelna vaří denně přes tisícovku obědů, na které sem chodí i zájemci z dalších škol či firem.