Českotřebovský deník 48/2015 (2.3.)                                     

VELKÝ DĚTSKÝ KARNEVAL ZAPLNIL NÁRODNÍ DŮM

28.2.2015. Toto sobotní odpoledne bylo ve znamení blížícího se předjaří a velký sál Národního domu praskal ve švech. Na velký dětský karneval se dostavilo přes 350 tancechtivých dětí a rodičů. První část byla ve znamení her a velkého zapojení rodičů. Ve druhé se více tancovalo – tanečníci si spolu se Šárkou osvojili Macarenu, základní kroky country tanců a při volné zábavě řádili při písničkách, které byly cool v době mládí jejich rodičů. Netradiční hraná pohádka s interaktivním zapojením téměř všech dětí byla příjemným zpestřením programu, spousta odměn pro všechny účastníky, smíchu a radosti – to byl Velký dětský karneval 2015.
Edita Šabatová
Republiková soutěž elektrikářů - obor silnoproud bude v České Třebové na Skalce

  • Soutěž se uskuteční 3. a 4. března na VOŠ a SŠT  v areálu na Skalce a zúčastní se jej žáci všech středních škol v ČR, kde se obor silnoproud vyučuje s pedagogickým doprovodem. Soutěž má první den praktickou část v areálu dílen a druhý den pak část teoretickou, která proběhne v sále školy na Skalce. Vyhodnocení soutěže a předání hodnotných cen zajištěných díky sponzorům se bude konat 4. března v pravé poledne. Pořadatelé s českotřebovské školy zajistili také zajímavý program pro pedagogický doprov z jednotlivých škol. V úterý se bude konat dopolední exkurze v závodě CZ LOKO, a.s.  Česká Třebová a večer tentýž den proběhne výměna zkušeností s výukou v tomto oboru v pivovaru Faltus.
  •  
    Zábavné italské vaření v ekocentru Podorlicko

    Akce zábavné italské vaření se konala ve Třebové již podruhé. Poprvé loni v pizzerii Na Splavě, letos se organizátoři rozhodli využít azyl v ekocentru Podorlicko .Pozvání do ekocentra Podorlicko tentokrát přijal italský kuchař Sandro žijící v Čechách již dvacet let, který nechal přítomné nahlédnout do tajů své kuchyně a servíroval jim pikantní pokrm Penne arrabiata – „naštvané penne". Přátelské posezení okořeněné nejen chilli papričkami, ale především italským temperamentem vyvrcholilo v zábavné a napínavé soutěžení o italské delikatesy.  (Podle Orlického deníku)

    Hlasujte pro video z dílny českotřebováků  


    Hlasujte o nejlepší představení vědeckého výzkumu nebo předmětu. Do tohoto projektu se zapojil tým Videodorant ve spolupráci s českotřebovským občanským sdružením Bacrie. Jedná se o soutěž, kterou pořádá televize PRIMA ZOOM a nadační fond Neuron. Třebováci se pokouší vyhrát se svým videem o archeologii.


    ·  Projekt: http://zoom.iprima.cz/clanky/cena-neuron-prima-zoom-100-000-kc-pro-nejlepsi-vedecke-video-prihlaste-se
    Hlasovat a shlédnout projekt seskupení Videodorant ve spolupráci s Bacrie o.s. zde:
    http://neuron.zoom.iprima.cz/2015/video/detail/137  zatím je na prvním místě, a hlasovat se dá prý denně. 

    V oblasti osady navíc pravidelně natáčí Česká Televize naučný program pro děti a mládež, který je vysílán na programu ČT D: a ČT 2. v cyklu Záhady Toma Wizarda -  http://decko.ceskatelevize.cz/zahady-toma-wizarda

    Pořad : Oko duše, Záhadný trojhrob, Bojovnice doby kamenné, Pojídači žaludů, Král Marobud, Lovci mamutů, Zlatý poklad Keltů. Probíhají zde také mnohé exkurse škol, ukázek pro veřejnost, jsou časté reportáže v radiích např. Český rozhlas a Radiožurnál a i město Česká Třebová má tento projekt zařazen ve svých reklamních materiálech.

    Případné další projekty videa týmu můžete shlédnout zde: www.videodorant.cz

    Oblíbení galští hrdinové Asterix a Obelix navštíví kino Žamberk!

    Nový animovaný film ASTERIX: SÍDLIŠTĚ BOHŮ uvidíte v kině Žamberk 5., 8. a 15. března od 17 hodin, vždy ve 3D!
    Pro malé fanoušky bude navíc v předsálí kina připraven GALSKÝ FOTOKOUTEK!
    Galská vesnice, poslední ostrov svobody čelící římskému impériu, je opět v ohrožení. Naštěstí však má Asterixe a Obelixe – bojovníky, kteří se nezaleknou ani velkého Julia Caesara a jsou připraveni čelit každému nebezpečí, aby svůj drahý domov zachránili!
    Caesar si totiž na statečné Galy, kteří mu už dlouho pijí krev, vymyslel další lest. Rozhodl se vedle nich postavit sídliště, a ne ledajaké. Nefalšované římské, mramorové! Asterix se svými druhy tak musí vymyslet, jak zachránit své milované lesy, hemžící se chutnými divočáky, před vykácením, a zachovat galskou nezávislost.
    Navštivte žamberské kino, vydejte se na dobrodružství s Asterixem a Obelixem a vyfoťte se v originálních galských kulisách!
    (Avizo  městské organizace FIDIKO Žamberk, které formou tiskových zpráv dostávají všechny média v regionu) .
  •