Českotřebovský deník 50/2015 (4.3.)                                     
Ročenka 2015 se doručuje  

Na četné dotazy občanů mohu odpovědět pozitivně: pokud jste ročenku ještě nedostali, tak se už doručuje, stojí za přečtení a uschování....
Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky, sněhu stále dost na dobrou lyžovačku.

Provozní doba 9-19 hodin. Lyžařská škola 9-16 hodin.
Situace na svazích : sjezdovka Peklák i sjezdovka Zahrádky 10-50 cm technického sněhu.
Na Pekláku jezdíte dopoledne, odpoledne, nebo večer – vždy jen za 100 Kč. (karta má platnost 3 hodiny od prvního průchodu). Tak neváhejte a dorazte na Peklák – levněji to už nejde.

 
Na VOŠ a SŠT na Skalce skončila dvoudenní soutěž elektrikářů - obor silnoproud 

Do České Třebové přijeli soutěžit z 11 středních škol a učilišť elektrikářského zaměření z celých Čech a Moravy.  Soutěž měla praktickou i teoretickou část , obě části byly hodnoceny dohromady, práci posuzovala odborná porota. Hostitelská škola VOŠ a SŠT Česká Třebová si v soutěži nevedla špatně a v ostré konkurenci se v soutěži jednotlivců umístili dva zástupci školy "na bedně".  Byli Martin Voleský na třetím  Marcel Johanides na druhém místě, když zvítězil  zástupce SPŠ Hradec Králové Michal Procházka. Dobré umístění dosáhl soutěžní tým českotřebovské školy i v soutěži týmů, kde byl hodnocen na druhém místě, opět za vítěznou SPŠ z Hradce Králové. podle hodnocení soutěžní poroty měla soutěž vysokou úroveň. nejlepší jednotlivci postoupili  do celostátního kola soutěže České ručičky, které se bude konat v Brně.  Porota velmi ocenila organizátorskou práci  pořádající českotřebovské školy a ocenila podmínky, které měli soutěžící pro svou práci.  Soutěž měla také dobré sponzorské zázemí, takže z prázdnou neodjížděla z České Třebové ani jedna soutěžící škola.
Praktická část soutěže probíhala v úterý 3. března v objektu školních dílen, teoretická ve středu v sále školy. Více ZDE
Kraj spolu s olympijským výborem dá do sportu čtyři miliony navíc

Pardubice/Praha (4. 3. 2015) – O systémovém financování sportu v krajích a dalších záležitostech jednali včera hejtman Martin Netolický a radní René Živný na Českém olympijském výboru (ČOV). Výsledkem schůzky budou více než čtyři miliony korun, které si navíc oproti minulému roku rozdělí sportovní kluby v Pardubickém kraji.
 
Kraj bude nadále zřizovat a podporovat sportovní gymnázium
Zástupci Pardubického kraje se setkali s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a generálním sekretářem Petrem Graclíkem. Informovali je o aktuální situaci sportovního gymnázia, jehož osud byl v minulých letech na vážkách. „Pardubický kraj se rozhodl sportovní gymnázium nejen zachovat, ale významně mu pomoci a investovat do jeho rozvoje. Po rekonstrukci sociálních zařízení v hlavní budově a v tělocvičně v minulém roce budeme letos modernizovat rehabilitační prostory včetně sauny, páry a Kneippova chodníku celkem za sedm milionů korun a brzy bude zahájen také projekt zateplení budovy za více než 14 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dalším významným projektem kraje do sportovní oblasti je v letošním roce dovybavení sportovní haly Dašická, která slouží jak k výuce, tak sportovním klubům. Společně s městem a Českou basketbalovou federací kraj budou investovat do vylepšeného zařízení téměř 17 milionů korun.
 
Částku od ČOV pro sportovce kraj zdvojnásobí
Z jednání o budoucím financování sportu vyplynulo, že Český olympijský výbor poskytne deset procent z částky, kterou ČOV získává v souladu s platnou legislativou darem od provozovatelů loterií a kurzových sázek na financování neprofesionálního sportu mládeže. Kraje jsou naším důležitým partnerem v podpoře sportování veřejnosti. Je tedy zcela logické, že část prostředků z loterií chceme jejich prostřednictvím věnovat na podporu mládeže,“ řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík s tím, že přesná výše částky bude známá za dva týdny.
 „Celkem uvažuje ČOV krajům z tzv. loterijních odvodů vyčlenit přibližně 40 milionů korun. Po zohlednění velikosti krajů, počtu obyvatel a prostředků, které jednotlivé kraje do sportu dávají, by měla připadnout Pardubickému kraji částka 2,1 milionu korun. Dohodli jsme se, že ji pro letošní rok na kraji zdvojnásobíme,“ informoval Martin Netolický. „Chceme teď hovořit s jednotlivými kluby tak, aby se nám podařilo naformulovat jasná kritéria na rozdělení celé částky. V našem kraji jsou kromě masových sportů úspěšné i některé výkonnostní sporty jako biatlon a cyklistika a nechceme takovou věc rozhodovat od stolu,“ dodal radní René Živný, který je sám jako trenér bikrosové reprezentace olympionikem.
Kraj má nyní dva měsíce na formulování podmínek pro rozdělení nových grantů, rozhodnout by se o nich mělo na červnovém Zastupitelstvu Pardubického kraje, aby je kluby mohly ještě letos využít. Pokud se tento systém osvědčí, bude pokračovat i v příštích letech.

 

Finalistka České Miss je žákyně 3. ročníku SZŠ Ústí nad Orlicí

Jmenuje se Andrea Kalousová a bydlí v Jablonném nad Orlicí. Uvidíme ji ve finále České Miss v krásných šatech a plavkách. Její spolužáci ji ale znají jinak, třeba v uniformě žákyně SZŠ Ústí nad Orlicí  Studium ale finalistka kvůli účasti v soutěži nezanedbává. i když musela absolvovat soustředění finalistek soutěže, všechno dohnala. Nakonec na soutěž ji vlastně přihlásila  vychovatelka z Domova mládeže.