Českotřebovský deník 57/2015 (12/3)                                    
Vladimír Pácl - propagátor orientačního běhu v Ligurii.

Dne 20. července 2014 byla při příležitosti životních výročí pana Vladimíra Pácla otevřena trať pro orientační běh na hoře Antola v Ligurii.  Tato významná událost včetně článku v časopise ligurijských turistů a horolezců svědčí o zásluhách českotřebovského rodáka na rozvoji orientačního běhu v další části Itálie tak, jak bylo prezentováno na přednáškách v Malé a v Ronzone v loňském roce. V článku je uvedeno, že využití tratí je možné pro všechny zájemce, neboť tratě mají různou obtížnost i délku a pomůcky (např. buzoly a mapy) si mohou vypůjčit na informačním centru. Tato skutečnost je plně v souladu s přáním Vladimíra Pácla, aby sportování bylo pro všechny snadno dostupné. Tato aktivita může být zajímavá i pro naše občany, kteří jezdí na dovolenou do Itálie, neboť se mohou osobně seznámit s tím, čeho si Italové tak cení na působení Vladimíra Pácla v Itálii. Tratě pro orientační běh by se měly nalézat prakticky  po celé Itálii. Více v italštině např. zde
Krasobruslařská exhibice na Skalce

Zveme Vás všechny na Krasobruslařskou exhibici, která se koná pátek 13.3. od 18:00 na zimním stadionu v České Třebové. Symbolické vstupné 30,- Jedná se o rozloučení místních a hostů s letošní sezonou
 
Zimní sezóna na Pekláku skončila

Peklák tým odvedl v letošní ne zcela příznivé zimě obrovský kus práce.  Dokázal zajistit za ekonomicky únosných podmínek provoz skiareálu po celý leden, únor a ještě do 12. března, snad s výjimkou dvou dnů, během kterých se obnovovala vrstva technického sněhu. Zájem o lyžování na příměstském svahu s postupujícím jarem slábne a  tak by udržování svahu nebylo ekonomické. Znamenalo by vyrobit v mrazivých dnech ještě větší zásoby technického sněhu, tak jak to dokážou např. v areálu Monínec a jinde, také v poměrně nízkých nadmořských výškách. Jistě nemají pro jejich zasněžování pitnou vodu a nemusí platit stále rostoucí vodné jako na Pekláku. Pro zlepšení ekonomiky areálu by mohlo pomoci využití jiného zdroje vody pro zasněžování, buď z Třebovky nebo z pramene Na drahách.   Voda by se dala v létě využít také k zavlažování trávníků na fotbalovém stadionu, byla by to tedy sdružená investice. Její návratnost se s každoročně zvyšovanou cenou vody zkracuje. 
Skiareál Peklák a jeho blízkost od města je velmi ceněna, svah byl po celou sezónu udržován na dobré úrovni, bylo zde zajištěno občerstvení  i další služby lyžařům, konaly se zde předváděcí akce, závody pro děti a nakonec i závod O cenu Pekláku. Výsledky všech závodů byly rychle a profesionálně zpracovány a vyhlášeny a zveřejněny. Dobře fungovala lyžařská škola, za jejími službami na zdejší lyžařský svah jezdily také školy z okolí. Pouze rychle postupující jaro nedovolilo uspořádat na 14.3. nachystané sobotní  rozloučení se sněhem. Lyžaři ze Třebové a širokého okolí děkují firmě Eko Bi a její sportovní divizi za pěknou lyžovačku v letošní sezóně a těší se  zase na okamžik, až to na Pekláku zase spustí. (MM)
 
Lanový park přes léto nebude

Zprovoznění lanového parku na letní sezónu naráží na problémy. Lanový park se nachází na pronajatém pozemku, nájemní smlouva končí, také technický stav lanových drah  by znamenal další investice  a to bez perspektivy dalšího dlouhodobého využívání. Na jednání zastupitelů 23. 2. byla zveřejněna informace, podle které se již v letošní sezóně s provozem lanového parku nepočítá, v provozu bude na Pekláku bikepark, půjčovna kol a horské káry. Jako náhrada za lanový park se chystá výstavba  Dobrodružné věže, která má být umístěna v pravé části sjezdovky (ve směru jízdy) nad zahrádkami. Na výstavbu takové věže lze získat dotaci z MMR ve výši 50% z uznatelných výdajů. Žádost o dotaci již byla podána, žadatelem  je firma Ekobi.  Na zajištění provozu se počítá i s příspěvkem města.  Taková Dobrodružná věž o základně 5 x 5 metru a výšce 16 metrů je postavena např. v areálu sjezdovek v Dolní Moravě.  Realizace  je plánována již na letošní rok. Stavba bude vyžadovat přípravu, výběr zhotovitele, náročné zakládací práce, a vlastní výstavbu věže. Proto se počítá, že v provozu bude zřejmě až v následujícím roce 2016.  Po městě  je na ulicích stále poměrně dost orientačních ukazatelů s označením "Lanový park".  Protože už nemá být zřízen, bylo by dobré je odstranit, uváděly by zájemce v omyl. Nahraďme je názvem "Bikepark", který zde bude po celé léto opět fungovat.  Na webové stránce Eko Bi zatím o uzavření lanového parku v letošní sezóně není ani zmínka, stále je zde propagován. (MM)
lp_mapa
K orientačním tabulkám ve městě

Přimlouval bych se také o další nové orientační tabulky s názvem "Městské muzeum". Od jeho otevření v září 2012 nabízí k prohlídce své expozice 6 dnů v týdnu po celý rok včetně letních prázdnin a bylo by dobré, kdyby dalo o sobě vědět i např. projíždějícím turistům, cyklistům apod., kteří o znovuotevření našeho muzea po 40 letech uzavření ještě nic nevědí.  Za důležitou považuji propagaci především na dopravním terminálu Jana Pernera. (MM)
 
Novinka: půjčka na zakoupení pozemku. Zatím v Letohradu 

Tuto novinku zavádějí v Letohradě. Jde o  rozšíření  Fondu rozvoje bydlení o půjčku žadatelům do 40 let. Nabídka na půjčku s velmi nízkým úročením je určena na zakoupení městského  pozemku pro bydlení, a to až do výše 100 tisíc korun na období 10 let.   Může to mít nějakou souvislost v Českou Třebovou?  Myslím, že může. Fond rozvoje bydlení máme stále zřízen, ale půjčky  z fondu se již od roku 2012 neposkytují s tím, že se doba změnila, peněžní ústavy dávají řadu možností jak financovat přestavby bytového fondu, existuje systém hypoték s výhodným financováním, fond rozvoje bydlení není pro tento účel zapotřebí.  Část prostředků fondu byla v roce 2012 převedena do městského rozpočtu.  Peníze v tomto fondu již nyní ze 100% patří městu, které s nimi může disponovat jako se svým majetkem. V současné době město tlačí jiný problém - úbytek obyvatelstva, stěhování jinam. Proto novinku  z Letohradu  doporučuji k přijetí i v České Třebové, použití fondu v uvedeném smyslu má jednoznačně stabilizující význam a mohl by podpořit bydlení v České Třebové. To využívají především mladí lidé, kteří se po zakoupení pozemku a postavení domu asi budou těžko stěhovat jinam. Demografická křivka pro Českou Třebovou ukazuje, že bychom problém úbytku měli řešit. Každý úbytek obyvatel znamená současně úbytek v daňové výtěžnosti, takže se to určitě vyplatí a jde přitom o návratnou půjčku.  Protože Fond rozvoje bydlení je zřízen a nevyužíván,  není třeba čekat na schválení nového rozpočtu města, opatření ve smyslu navrhovaného využití by bylo možné v případě získání většiny v zastupitelstvu města vyhlásit kdykoliv v průběhu roku. Zatím tvoří nevyužívaný fond jen jakousi další rezervu městských finančních prostředků.   (MM)
 
Další inspirace z Letohradu: Podpora spolkového života

Dotace pro místní spolky, humanitární organizace včetně podpory spolků na setkávání s  organizacemi z partnerský měst letos mohou dosáhnout částky až 2,2 mil. Kč. Takto významná částka podpory je možná jen díky Fondu volnočasových aktivit, do kterého již několik let odvádíme všechny přijaté peníze z  loterií a výherních hracích přístrojů. Petr Fiala, starosta města Letohrad
 
Jak se mění v průběhu času náhrobky na starém hřbitově

Hrob rodiny Honlovy je na snímcích z roku 2000 (květen a listopad) se zachovanou jednou kamennou vázou a třetí fotka je z května 2001, obě kamenné vázy jsou již uraženy. Podobná devastace je i na dalších náhrobcích...(foto VV)

Pardubický kraj zřídí Evropský dům

Pardubice (5. 3. 2015) – Pardubický kraj se stane jedním z krajů, které na svém území vybudují tzv. Evropský dům. Odhadovaná investice, která zahrnuje úpravy kancelářských, ale také skladovacích prostor v budově krajského úřadu, se pohybuje kolem deseti milionů korun. Prvotní předpoklady počítají s dokončením přestavby v polovině roku 2016.
„Evropský dům by měl sloužit žadatelům o evropské dotace při čerpání peněz z operačních programů v programovacím období 2014 až 2020. Takové místo bude mít pro žadatele velký přínos, neboť budou moci získat všechny potřebné informace pod jednou střechou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Máme zájem, aby zde našli své místo nejen zaměstnanci Úřadu Regionální rady, kteří prozatím sídlí v jiných prostorách úřadu, tak i  zaměstnanci regionální pobočky  Centra regionálního rozvoje, agentury CzechInvest, která má své sídlo v Administrativním centru Vinice, i pobočky Státního fondů životního prostředí,“ dodal Martin Netolický.
Přestavba vnitřních prostor úřadu předpokládá mimo jiné zřízení recepce, dispoziční přestavbu kancelářských prostor, ale také vysušení prostor v suterénu krajského úřadu, kde následně budou zřízeny zasedací místnosti pro podporu např. vzdělávacích a osvětových aktivit na podporu čerpání evropských prostředků.
 
Pro třetinu středních odborných škol v kraji je Facebook stále velkou neznámou

Pardubice – Střední odborné školy v Pardubickém kraji při své prezentaci a oslovování žáků základních škol dosud plně nevyužívají možností sociální sítě Facebook. Ukázala to analýza, kterou provedli organizátoři projektu TECHNOhrátky, jehož cílem je právě motivace školáků ke studiu technických a specializovaných oborů.
Sociální síť Facebook v současnosti představuje pro mladou generaci hlavní nástroj pro sdílení a výměnu informací. V případě středních odborných škol se jejich profil může navíc stát důležitým marketingovým nástrojem, jímž lze nejen úspěšně představit školu, její zázemí i každodenní život žáků a pedagogů, ale také oslovit potenciální zájemce z řad školáků z devítiletek.
„Podporujeme rozvoj moderních komunikačních technologií, které cílí zejména na nejmladší generaci. Dobře si uvědomujeme, jaká je síla Facebooku, jak umí mládež motivovat a ovlivnit. Facebook má obrovskou výhodu, že dokáže netradičním způsobem zapůsobit na žáky základních škol, vtáhnout je do školního i mimoškolního života a zajímavě představit obory. Důležité však je, aby roli průvodců převzali v co největší míře samotní žáci. Budeme se snažit ředitele a pedagogy škol přesvědčit, aby rozvoji této sociální sítě věnovali maximální pozornost,“ říká náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová.
Šestnáct hodnotících kritérií
Podrobným hodnocením prošlo všech dvanáct středních odborných škol, které se zapojily do letošního, třetího ročníku TECHNOhrátek. Jednotlivé facebookové profily se posuzovaly podle šestnácti společných kritérií – například vzhledu a originality stránky, četnosti a zaměření příspěvků, informací o škole, prezentace školních aktivit a vyučovaných oborů, počtu fotografií a fotoalb, přehlednosti či počtu fanoušků a jejich komentářů.
„Sledovaný vzorek se na první pohled může zdát nízký, ale poskytuje poměrně objektivní obrázek, jaká je situace v rámci celého pardubického regionu. Situace v dalších odborných školách je totiž hodně podobná. Zhruba třetina z nich dokáže s Facebookem velice dobře pracovat a využívat ho, třetina se s ním teprve učí zacházet a třetina si zatím žádný profil nezřídila. V průběhu projektu TECHNOhrátky proto bude jedním z našich důležitých úkolů působit na tyto školy, aby si profil na sociální síti zřídily,“ uvádí manažerka TECHNOhrátek Helena Bártlová.
Nejstarší facebookový profil z hodnocených škol má SOŠ a SOU Chrudim. Vznikl v roce 2009 a v současné době (k 12. březnu 2015) se pyšní také nejvyšším počtem fanoušků v celém kraji: 1 441. Nejpropracovanější Facebook provozuje zřejmě ISŠ Moravská Třebová – kromě oficiální stránky školy (640 fanoušků) funguje pro interní komunikaci rovněž veřejná skupina školy (500 fanoušků).
Kdo jsou premianti?
Detailním posouzením aktuálního stavu si nejvyšší ocenění zaslouží čtyřlístek středních odborných škol. Zajímavostí jistě je, že každá z nich současně reprezentuje i jeden z bývalých okresů Pardubického kraje.
Kromě profilu ISŠ Moravská Třebová, jemuž by však určitě prospělo mimo fotografií z oborových soutěží i více snímků z běžného života školy, je to bezpochyby Facebook SŠ automobilní Holice (585 fanoušků), který má naopak v tomto směru velice bohatou obrazovou galerii.
Pokud jde o absolutní premianty, patří mezi ně nepochybně SOU opravárenské Králíky (301 fanoušků). Jeho profil sice nehýří fotoalby, chybí i popis školy, ale tyto ´pihy na kráse´ mnohonásobně vynahrazuje živostí, pestrostí a téměř každodenními příspěvky žáků, které jsou vedeny vtipným jazykem, úsměvnými obrázky a videozáznamy z různých školních akcí a obsahují i skvělou prezentaci školy. Tyto příspěvky jsou navíc často sdílené, na každý reaguje množství tzv. lajků a nejednou až dvacet komentářů.
Ještě o stupínek výše je Facebook SPŠ elektrotechnické a VOŠ Pardubice (615 fanoušků). Lídr aktuálního pořadí se chlubí aktivně a profesionálně spravovaným profilem, který obsahuje bohaté zpravodajství ze školních, sportovních, kulturních i společenských aktivit a také téměř sedm desítek fotoalb. Prospělo by mu snad jen větší zapojení ze strany fanoušků a více komentářů.
Vlastní Facebook si dosud naopak nezřídily SPŠ Chrudim, PSŠ Letohrad, SŠ automobilní Ústí nad Orlicí a ISŠT Vysoké Mýto.
Nebát se zapojit žáky
„Každé hodnocení je samozřejmě subjektivní. Pokusili jsme se však o co nejvšestrannější analýzu, která by nejen popsala současnou situaci, ale poukázala i na možnosti a rezervy při využívání této sociální sítě. Někteří ředitelé se zřízení Facebooku z různých důvodů obávají, ale příklady z dalších škol jednoznačně ukazují, že je možné – a dokonce i velice prospěšné – zapojit do této činnosti samotné žáky. Ostatně tam, kde se na její realizaci intenzivně podílejí, jsme nezaznamenali žádné urážky nebo vulgarity. Naopak jejich vtipný jazyk i reakce mohou přitáhnout do školy mladší kamarády,“ doplňuje manažerka projektu TECHNOhrátky Tereza Milerová.
Právě v rámci projektu TECHNOhrátky probíhá v tomto roce dlouhodobá soutěž pro dvanáct vybraných středních odborných škol O nejlepší Facebook. Její výsledky budou známy v prosinci.
Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratkyVladimír Zemánek
 
Regulace poplatků za platbu kartami je krokem do neznáma

Regulace mezibankovních poplatků za platbu kartami, kterou tento týden schválil Evropský parlament a k jejíž platnosti je ještě třeba souhlas Rady EU,  je svým způsobem krokem do neznáma, u kterého není zdaleka jisté, zda splní zamýšlený účel, tedy zlevnění zboží či služeb pro koncové zákazníky. Zabývá se totiž jen jednou částí plateb za použití karty, což souvisí s komplikovaným systémem, který financování a rozvoj bezhotovostních plateb zajišťuje.
Může se naplnit scénář, že banky si výpadek v příjmech z  plateb kartami budou kompenzovat zdražením bankovních produktů, zatímco ke snížení cen u obchodníků nedojde. Může také dojít ke zpomalení rozvoje bezhotovostních plateb, což bych považoval za velmi nešťastné. Hlavní šance je, že trend růstu využití karet zajistí, že častější používání platebních karet vykompenzuje pokles ceny za jednotku transakce a rozvoj bezhotovostních plateb se nezastaví.  
Hlavním důvodem pro podporu regulace pro mne byla situace, kdy v důsledku proběhlých sporů mezi Komisí a společnostmi vydávajícími karty vzniklo netransparentní prostředí, které regulace zpřehlední. Nepřijetí regulace by dnešní stav zachovalo, což by bylo zřejmě horší.  Více než přímou regulaci bych však přivítal vyšší transparentnost poplatků, zejména s ohledem na poměrně vysoké náklady malých firem, které chtějí platební karty přijímat. Jejich situaci však regulace zřejmě nezlepší.
L. Niedermayer, tel. 00420 602 235001