Českotřebovský deník 58/2015 (13/3)                                    
Den otevřených dveří v hasičské zbrojnici  +

I Dobrovolní hasiči Česká Třebová si připomněli den požární bezpečnosti dnem otevřených dveří své hasičské zbrojnice. Na tento den pozvali všechny školky působící ve městě. Se vešmi dětmi si popovídali o práci hasičů, o prevenci a i o tom, jak se zachovat v případě požáru nebo  o tom, jak se chovat, když jede auto, které houká. Poté si zblízka prohlédli hasičskou techniku. Všechny mateřské školy, které zřizuje město Česká Třebová tuto možnost využily a tak se ve zbrojnici v blízkosti Starého náměstí za dopoledne vystřídalo celkem cca 360 dětí. V odpoledních hodinách probíhal den otevřených dětí pro širokou veřejnost. 
Michal Daněk,
JSDHO Česká Třebová
 Více ZDE

Tragická  "psí nehoda" na Parníku

Stala  před třemi dny na komunikaci uvnitř obytné zóny  v Husově ulici, při rodinné vycházce se dvěma malými psy. Útok velkého  psa, který utekl ze svého domu a zahrady nepřežil malý dvoukilový yorkšír a zemřel přímo před očima  jeho "paničky", shodou okolností školačky, když druhého psa před útokem zachránila její maminka vyzvednutím druhého psa do výše. Majitelé se omlouvali, škodu uznali, chtějí ji nahradit - ale - dá se vůbec nahradit? Pro rodinu tak vzniklo skutečné trauma. Dívka musela vyhledat lékařské ošetření nejen pro pokousání, ale hlavně psychickou újmu: pejsek jí zemřel v náručí. Doma je nálada jako v márnici.... Ne tak dávno jsem psal o dvou jiných problémech, kdy útočící dvojici nehlídaných psů ( také na Parníku) řešila  městská policie. Je opravdu nejvyšší čas připomenout majitelům psů jejich povinnosti, zesílit kontrolu volně pobíhajících psů kdekoliv ve městě a chránit  tak především děti, kteří jsou často pověřeni  úkolem vyvenčit "psí miláčky" a takový střet s volně pobíhajícím nekontrolovaným psem nezvládnou. Špatně může dopadnout pes, jako ve středečním popisovaném případě, nebo i jeho doprovod, logicky se snažící svého pejska chránit. A často jde o děti nebo starší občany. Věřím, že se v tomto směru také zesílí i tlak ze strany městské policie. Volně pobíhající  pes nemá v intravilánu města co dělat. (MM)

Nabízím zahradu v zahrádkářské kolonii U koupaliště. Na pozemku zahradní chatka, pitná voda.
Cena 30000 Kč. tel. 731 049 601 v době od 12 - 17 hodin.

Kraj bude letos finišovat s projekty na zateplení škol a nemocnic 

Pardubice (12. 3. 2015) – Pardubický kraj se snaží využít všechny možnosti na získání prostředků na zateplení budov svých příspěvkových organizací. Nedávno schválil ministr životního prostředí Richard Brabec žádosti pro dvě pardubická gymnázia a čtyři mimopardubická pracoviště nemocnice. Do poslední výzvy z minulého programovacího období přihlásí Pardubický kraj také předtím neúspěšný projekt zateplení několika budov učiliště v Králíkách, tentokrát v upraveném rozsahu.
Výměna oken, opravy střech a celkové zateplení se bude týkat Gymnázia Dašická (31 mil. Kč) a Sportovního gymnázia v Pardubicích (14 mil. Kč). Úspory energie přinese také zateplení budovy ředitelství v Litomyšlské nemocnici (4 mil. Kč), pavilonů C a G v Orlickoústecké nemocnici (13 mil. Kč), interního křídla ve Svitavské nemocnici (13 mil. Kč) a budov D a D1 v Chrudimské nemocnici (6 mil. Kč).
Projekt generálního zateplení budov Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách za 59 milionů korun nezískal v minulé výzvě dostatečné bodové ohodnocení na Státním fondu životního prostředí. „Proto jsme projekt nechali přepracovat pouze na dva stavební objekty – budovu teoretické výuky a Domova mládeže s celkovými náklady kolem 12 milionů korun a neprodleně ho chceme přihlásit do poslední výzvy, kterou operační program Životní prostředí v této oblasti vyhlašuje. Výsledek bychom měli znát ještě na jaře. Pardubický kraj je připraven se na projektu podílet částkou přibližně 6,6 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Podmínkou je, že projekt bude dokončen do 30. listopadu letošního roku.
Finanční úřad pro Pardubický kraj - Územní pracoviště v Ústí nad Orlicí
přijme  pracovníky pro oblast daňové kontroly a vymáhání

  Požadavky:
Ø  VŠ, příp. SŠ vzdělání, nejlépe ekonomického nebo právního zaměření
Ø   základní znalost v daňové a účetní legislativě, praxe v účetní a daňové oblasti vítána
Ø   samostatnost, analytické myšlení, komunikativnost, pečlivost, spolehlivost a dobrá písemná stylizace
Ø  aktivní znalost MS Office (Word, Ecxel), Outlook, Internet
Ø  řidičský průkaz skupiny „B“ výhodou
Nabízíme:
Ø   stabilní zaměstnání ve státní správě
Ø   různorodou a samostatnou práci
Ø   možnost dalšího prohlubování odborné kvalifikace
Ø   ohodnocení dle platových tarifů ve státní správě
Ø   5 týdnů dovolené, pružnou pracovní dobu
Máte-li zájem, zašlete strukturovaný životopis na adresu:
Finanční úřad pro Pardubický kraj, Územní pracoviště v Ústí nad Orlicí, T.G. Masaryka 1393 562 01 Ústí nad Orlicí
nebo na e-mail: Martina.Kolarova@fs.mfcr.czKontakt: paní Martina Kolářová,  tel. 465 550 301
V případě splnění požadavků a zaslání životopisu budete o výběrovém řízení předem informováni.                                    

  Páteční glosář P. Kuldy a Z. Velebného    

Charita v Pardubicích rozmísťuje červené kontejnery na oblečení  

Pardubice (13. 3. 2015) - Oblastní charita Pardubice dosud provozovala sociální šatník pouze ve svém sídle v ulici V Ráji. Tento týden instalovali její pracovníci na území Pardubic deset červených kontejnerů na darované šatstvo, obuv, lůžkoviny či ručníky. Po jednom kontejneru s logem Charity pak mají občané v Holicích a v Lázních Bohdaneč.
„Získané oblečení nebude Oblastní charita Pardubice nikomu prodávat, ale bude sloužit výhradně sociálně znevýhodněným lidem z Pardubic a okolí. Bude předáno nejen klientům Charity v rámci služeb pro seniory a pro rodiny s dětmi, ale také dalším organizacím, které pomáhají potřebným. Hlavními příjemci darovaného oblečení budou klienti LDN Rybitví a zdravotně sociálního oddělení Pardubické krajské nemocnice,“ uvedla ředitelka Charity Pardubice Marie Hubálková.
Nejžádanější je ošacení a obuv pro děti od 6 do 15 let a pánské boty a oděvy. Do kontejnerů by měli lidé vkládat pouze nepoškozené čisté oblečení a spárované boty, vše zabalené v igelitovém pytli nebo tašce. Obsah kontejnerů se bude pravidelně odvážet. Pokud někde přesto narazíte na plný kontejner, můžete tuto informaci předat koordinátorce sociálního šatníku (tel.: 775 294 843).
 „Provozování sociálního šatníku považuji za užitečnou činnost. Příjemcem oblečení a dalšího materiálu jsou ti nejpotřebnější, například matky samoživitelky, osoby opouštějící výkon trestu, osoby ohrožené chudobou a sociálním vyloučením a také osoby bez přístřeší,“ vysvětluje radní Pardubického kraje Pavel Šotola a dodává: „Myslím, že pro každého se díky kontejnerům rozšíří možnost, jak pomoci druhým. Tím,  že věnuje použité oblečení nebo obuv těm, kteří zrovna procházejí obtížným životním obdobím.“