Českotřebovský deník  61/2015 (17/3)                                   
Setkání pozůstalých rodin hospicových pacientů

„Odpusť mi.“, „Odpouštím ti.“, „Děkuji.“, „Mám tě rád.“ Tak se dají shrnout nejdůležitější slova, která by měla vzájemně zaznít ve vztahu hospicového pacienta a pečující rodiny…
17.února 2015 se opět sešly charitní sestřičky s pozůstalými rodinami svých pacientů, o které se mohly starat až do samého konce jejich života.  V loňském roce doprovodily sestry charitní hospicové péče Ústí nad Orlicí v našem okrese 102 pacientů, z toho v České Třebové 12 pacientů . Nejbližší oceňovali kromě profesionality a odbornosti sester také jejich lidský přístup a předávané praktické zkušenosti. Součástí týmu domácí hospicové péče je vedle sester také lékař, sociální pracovnice, psycholog a duchovní, což některé rodiny využily Ačkoli je smrt těžká, je součástí každého života.  Když má někdo někoho rád, je domácí péče o  člověka a vzájemný vztah darem pro umírajícího i pro toho, kdo pečuje.
V otevřené atmosféře setkání zazněla slova povzbuzení, vzájemného sdílení, díků a podpory. Lidé, kteří zažili podobné situace se otevřeli jeden druhému, nalezli pochopení a vyjádřili touhu hledat cestu dál:
- „ Nestihl jsem své ženě říct to nejdůležitější. Že ji mám moc rád a za co všechno ji děkuji. Pořád jsem se snažil věřit, že to bude dobré, a nutil ji k této víře také, i když ona už věděla své.  Budu jí to říkat teď, objevil jsem knihu, která mi dala naději, že se ještě setkáme, a to mě teď drží při každodenním životě…“
- „Mně umírala maminka, a já se při veškeré péči a za pomoci pečovatelek a sestřiček snažila ještě věnovat dětem v práci. Jsem učitelkou v mateřské školce a s dětmi jsme si o tom, co prožívám, zcela přirozeně vyprávěly. Vnímám, že to bylo správné, a i dětem to přišlo úplně normální…“
- „Mně tatínek řekl, že do žádný nemocnice nepojede, a že už chce umřít. Říkala jsem si, jestli jsem přece jenom neměla zavolat záchranku. Ale on měl právo se takhle rozhodnout. Večer mi to řekl, a k ránu zemřel…“
- „Já si se svým manželem neustále povídám, i nahlas. Jakoby nikdy neodešel…“
- „Někdy je těžké vysvětlit třeba i praktickému lékaři, že chceme, aby náš blízký mohl zůstat doma, a proč  žádáme o hospicovou péči…“
- „Moc bych si přál, abych i já mohl být ve vaší péči na konci života…“
Účastníkům  setkání byla nabídnuta možnost scházení ve svépomocné skupině. Hlavním cílem této skupiny je vzájemná pomoc při  vyrovnávání se ztrátou nejbližšího člověka.
19.3. 2015  v 16-18 hod., vede Mgr. Tereza Černohousová
13.4. 2015 v 16 -18 hod., vede PhDr. Hana   Mervartová
14.5. 2015 v 16-18 hod., vede Mgr. Tereza Černohousová
Setkání se budou konat vždy v ambulanci na adrese Čs. Armády 1181 ( věžák Rietru ) v 8. patře. Případní zájemci vždy předem kontaktujte P. Kaplanovou.   Na podporu domácí hospicové péče bude 21.6.2015 na zámeckém nádvoří v Lanškrouně  uskutečněn také koncert skupiny TRABAND.   
Petra Kaplanová,  Oblastní charita Ústí nad Orlicí, ul. 17. listopadu 69, tel. 731 402 322
                                                                                                               
Fotbalová divize: Kutná Hora - FK Česká Třebová 3 : 1 (2:0)

Sestava: Bárta – Kubásek (65. Pešek), Nágl, Borek, Novotný – Zahálka, Kopecký – Nespěšný, Urbanec P. (46. Švec), Grepl (74. Rataj) – Ptáček
Utkání rozhodl v první půli stoper Franc, který skóroval po dvou standardkách. Oběma týmům se vstup do jarní části nevydařil, Kutná Hora prohrála v Týništi a my s Trutnovem. Do branky se postavil Bárta a místo zraněného Strnada do obrany Borek. Po úvodním domácím neefektivním tlaku se ve 26. min. dostal k míči Zahálka, střelu tlačil k tyči, ale gólman konečky prstů vytěsnil na roh. Po něm následoval závar, který domácí se štěstím vyřešili. Ve 30. min. zahrávali rohový kop domácí, na míč směrovaný na malé vápno naskočil Franc a pohodlně otevřel skóre – 1:0. Ve 38. min. zahrávali trestný kop, míč se dostal opět k Francovi, který se lehce zbavil Novotného a nekompromisně zavěsil do šibenice – 2:0. Ve 39. min. hasil průnikovou přihrávku středem obrany faulem Nágl před pokutovým územím za cenu červené karty. A začaly nám těžké chvíle. V 54. min. na další přihrávku za obranu naběhl Křelina a podél vyběhnuvšího brankaře – 3:0. Poté Bárta vytáhl dva skvělé zákroky. Zachránila nás 57. min. a strčení Váchy do Grepla, za což byl po právu vyloučen. Početní stavy se srovnaly a naši hráči převzali do konce zápasu taktovku. Bohužel jsme se radovali pouze jednou v 81. min. po umístěné střele střídajícího Peška – 3:1. Několik slibných šancí jsme úspěšně dotáhnout nedokázali.
 
V Pardubicích vzniklo Centrum pro autismus Z PASti

Pardubice (17. 3. 2015) – V Rodinném integračním centru v pardubických Polabinách působí od ledna letošního roku také centrum pro autismus s názvem Z PASti. Slavnostní otevření se uskuteční u příležitosti Dne otevřených dveří 14. dubna dopoledne.
„Rodinné integrační centrum tak reaguje na potřebnost rozšíření služeb pro děti s autistickým spektrem. Počítá s tím i náš Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, a proto Pardubický kraj podporuje tuto službu také finančně, a to jak z  dotací, tak i grantů z krajského rozpočtu,“ řekl radní pro oblast sociálních věcí a neziskového sektoru Pavel Šotola.
Centrum pro autismus Z PASti poskytuje dvě sociální služby, a to ranou péči pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra (dále PAS) ve věku 1 až 7 let a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s PAS ve věku 8 až 18 let. Vedle těchto služeb umožňuje rodinám z Pardubického kraje navštěvovat další doplňkové aktivity jako canisterapii, muzikoterapii, arteterapii, doprovázení a péči o dítě nebo integrační aktivity. Velmi oblíbené a žádané jsou rodičovské, mužské a sourozenecké skupiny, aktivity pro rodiny s dětmi Autínek a Autík a kroužky pro děti, takzvané Áčko.
Centrum se v tuto chvíli zaměřuje nejvíce na vzdělávání pracovníků v nových metodách, na profesní rozvoj, na odbornost, která je ruku v ruce s lidskými kvalitami zárukou kvalitně poskytovaných služeb. Důležitá je pro pracovníky včasná a komplexní pomoc rodinám s dětmi s PAS, osvěta a podpora akcí zaměřených na porozumění problematiky autismu,“ uvedla ředitelka občanského sdružení Rodinné Integrační Centrum Hana Janiková.
Třetí festivalové vystoupení ve Skutči

Po opeře a baletu přichází v rámci Tomáškovy a Novákovy hudební Skutče na řadu oblíbená opereta. Atraktivní titul Emmericha Kálmána - Hraběnku Maricu - festivalovému publiku představí v neděli 22. března Severočeské divadlo Ústí nad Labem.
„Ve shodě s dirigentem Milanem Kaňákem jsme potlačili některé „velkooperní zpěvy“ ve finálových scénách a snažili se vytvořit představení, které má spád a kde bude dominantní Kálmánova hudba, která je nesmrtelná,“ říká o úspěšné inscenaci režisér Zbyněk Brabec.    
„Hraběnka Marica vyprodala náš sál skutečně do posledního místa,“ uvedla k nedělnímu představení Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. „Nicméně máme na programu řadu dalších velice atraktivních záležitostí. Hned další týden, 29. března, u nás s hradeckou filharmonií vystoupí sólistka Státní opery v Praze Anda-Louise Bogza. Na tento jedinečný koncert, kde zazní výběr nejkrásnějších světových árií, dosud ještě místa volná jsou,“ dodává Lenka Frídlová.
Skutečský festival začal 8. března a ukončen bude 17. května operou Libuše. V programu figurují i další slavná jména, jako např. Václav Hudeček, Alfred Strejček, Štěpán Rak nebo Saša Rašilov.