Českotřebovský deník 63/2015 (19/3)                                   

Restaurace U Kateřiny se za poslední dobu změnila nejen z vnějšku (má nové obložení), ale jistě i uvnitř a je vyhledávanou lokalitou v oblasti za Třebovkou, kde vlastně žádná jiná hospoda není. A tak má setkávání v těchto prostorách pro sousedy z této čtvrti jiný význam, než když si zajdou někam do hospody "do města". Je zde také salonek, docela dobře oddělený a dobře zařízený.  Navíc s častým hudebním programem. Fotografie nad těmito řádky byly pořízeny v úterý, kdy zde hrála skupina River band. Stejně dobře se zde hrálo a zpívalo také dnes ve čtvrtek 19.3., kdy zde v pozměněném složení zahrálo Babtrio.

Špetku diplomacie, prosím

Letos jsem měl možnost zúčastnit se XX. ročníku vzdělávacího projektu Pražský studentský summit, který je zaměřen na diplomacii a politiku. Program je rozdělen do několika modelů simulujících jednání klíčových mezinárodních organizací. Studentům středních škol jsou určeny modely OSN a NATO, vysokoškolákům model EU.
Model NATO, který jsem si vybral, simuluje jednání a rozhodovací proces nejvyššího orgánu Aliance – Severoatlantické rady. Každý stát je zastoupen jedním velvyslancem. Počet účastníků je tedy omezen na 28 studentů. Jednacím jazykem je angličtina. Celý program se skládal z pěti přípravných workshopů, které probíhaly na Vysoké škole ekonomické v Praze. Na workshopech nás připravovali na závěrečnou konferenci, která byla vyvrcholením celého projektu. Pražský studentský summit pro mě byl velkým přínosem. Naučil jsem se spoustu nových věcí, poznal skvělou partu lidí a hlavně získal zkušenosti, které jsou, myslím, tím nejcennějším. Nezbývá mi proto nic jiného než jej doporučit i ostatním studentům.
Tomáš Dvořák, 7.A
 
Sběr ošacení pro diakonii  

Místní skupina ČČK Česká Třebová pořádá sběr ošacení pro diakonii Broumov ve dnech 13.4. ---  19.4. 2015
od 9.hodin do 18.hodin. Na adrese Česká Třebová,  Havlíčková 223   Balcarová Dana tel 737768330.
Zpráva pro členy MS ČČK, schůzky členů vždy poslední pátek v měsíce v rodičovském centru Rosa, ČT - Parnik za školou v 15.hodin. Program různý.
TAKÉ JSTE SI VŠIMLI....?

Letos dovršuji dvaadvacet let dojíždění mezi Českou Třebovou a Hradcem Králové. Za tu dobu se leccos změnilo. Vlaky jsou  pohodlnější, sednu si vždycky, průvodčí jsou úhlední a velmi společenští. I když se na železnici stále něco vylepšuje výluky jsou řešeny s přehledem a s maximální snahou o bezpečí a pohodlí cestujících. Ovšem zvláštní pozornost a pochvalu zaslouží prostředí nádražní haly v České Třebové. Nejen, že je čistá, vybavená vším potřebným sortimentem, aby cestující nestrádali, pokladní jsou při své náročné práci laskavé, ochotné a velmi jim to sluší . Velkou zásluhu na pořádku   a klidu mají urostlí pánové služby SECURITAS, kteří patrolují v hale i na nástupištích a dozírají na pořádek a klid. Když se ráno potkám s Jirkou Štarmanem,  je jasné, že bezdomovci a jiné rušivé zjevy v hale nejsou. Jezdím hodně po republice a srovnáváním s jinými halami i ve větších městech, zaslouží naše nádražní kulturní prostředí opravdu velkou jedničku s pochvalou.
Jiří Štyrský
 
Prodám chalupu ve Svinné (3 + 1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
Co bude v Českotřebovském deníku 64/2015 zítra v pátek 20/3 večer?

Vernisáž výstavy ke 130 výročí založení českotřebovské tělocvičné jednoty Sokol v Městském muzeu
žáby sem, žáby tam - přednáška a řešení problému "Transfer obojživelníků Přívrat 2015"  v ekocentru Podorlicko
Hodnocení sezóny HC Kohouti Česká Třebová - společenský večer v hotelu UNO
 
Příroda se probouzí, kácet se už nesmí 

ČR/KRAJE - Ministerstvo životního prostředí dnes vydalo doporučení, podle které by mělo ustat veškeré kácení stromů v Česku (1). Začala totiž vegetační sezóna, stromy se probouzejí a začínají na nich hnízdit ptáci. Ministr Richard Brabec (ANO) tak reagoval na podnět z minulého pátku, kterým jej Arnika o vydání tohoto doporučení požádala. Kácecí sezóna tak končí a nevládní organizace žádá obce, správce komunikací i všechny ostatní, aby své plány na kácení odložili přinejmenším do podzimu. Zejména pak vyzývá Správu železniční dopravní cesty, aby respektovala aspoň pravidla přírody, když už ji za respekt nestojí právní řád ČR (2).
Žádost Arniky o úřední ukončení období vegetačního klidu je přílohou této TZ.
„Doporučení vydané ministerstvem životního prostředí vítáme. Nejedná se o žádný výjimečný krok, podobnou výzvu ministerstvo životního prostředí vydalo i v letech 2009 nebo loni. Případů zbytečného kácení zdravých stromů v posledních letech stále přibývá, výjimkou nebyla ani letošní zima. Přestože nelze mít radost z výkyvů počasí, může nás těšit, že se letos období pro kácení o pár týdnů zkracuje. Tristní jsou zejména ty situace, kdy zbytečné kácení provádí státní správce železnic a otevřeně tak porušuje zákon,“ řekla vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.
V případě, že by se občané setkali s nepovoleným nebo bezdůvodným kácením stromů, mohou prostřednictvím webu Arniky kontaktovat Českou inspekci životního prostředí: http://arnika.org/odeslete-podnet-inspekci
Podrobnosti:
(1) Doporučení ministerstva životního prostředí je na http://www.mzp.cz/cz/news_150319_kaceni
(2) Více o tématu je v tiskové zprávě „Obstrukce, vědomé porušování zákona a desetitisíce privátním právníkům. Hlavně, aby mohli kácet“ ze dne 10. prosince 2014: http://arnika.org/obstrukce-vedome-porusovani-zakona-a-desetitisice-privatnim-pravnikum-hlavne-aby-mohli-kacet
 
Lokomotiva si výhrou pojistila pátou příčku

Česká Třebová – Mohli si oddechnout, protože vítězství nad Svítkovem zajistilo hokejbalistům České Třebové jisté místo v play off. V opačném případě hrozilo, že by se Svítkov dotáhl v tabulce a mohl tak ohrozit pátou příčku Lokomotivy.
 TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBC Svítkov Stars Pardubice 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Branky: 2. Kvasnička, 17. Válek, 28. Hudec – 13. Velecký. Rozhodčí: Vrba, Velčovský. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Střely: 27:25. Česká Třebová: Ehrenberger – Dobrovský, Tlapák, Mrštný, Š. Švec, Tomeš, M. Švec, Kvasnička, Válek, Furik, Hudec, Hynek, Pitterle, Rybka, Voleský.
Tlačit se do útoku a rychle skórovat. S tím domácí nastoupili do zápasu a povedlo se jim to už ve druhé minutě. Tomeš vybojoval míček, přihrál Hudcovi, který našel Kvasničku, jenž se v zakončení nemýlil – 1:0. Další šance Třebovští neproměnili a hosté vytušili, že by bylo dobré rovněž zaútočit. Dostali se do tlaku, což vedlo k vyrovnání z hole Veleckého.
Jenže po přestávce se jejich ambice začaly rozplývat. Důvodem byly přesilové hry Lokomotivy, která si vybudovala rozhodující náskok. V 17. minutě po ose Š. Švec – Kvasnička zakončoval přesně Válek a na konci třetiny domácím stačilo pouze deset sekund, aby se při další početní výhodě trefil Hudec. Mezitím se však překonávali oba gólmani, když likvidovali velké množství šancí.
Svítkov se snažil v závěrečné části s výsledkem něco udělat, protože by se v případě úspěchu mohl na Českou Třebovou dotáhnout v tabulce, ale to gólman Ehrenberger nedopustil. Svými zákroky držel domácí nad vodou. Tři minuty před koncem se hosté odhodlali k dlouhé power play, ovšem ke gólu to nevedlo. Třebovští již mají dohráno a mohou se připravovat na play off. Na soupeře si ještě musí počkat.

1. Opava 15 11 0 3 1 69:31 36
2. Hr. Králové B 15 9 1 3 2 43:37 32
3. Karviná 15 9 2 0 4 58:29 31
4. Přelouč 15 7 3 2 3 60:37 29
5. Č. Třebová 16 7 2 1 6 44:47 26
6. Polička 15 4 4 2 5 43:45 22
7. Svítkov Stars 15 4 2 2 7 60:48 18
8. Autosklo B 15 1 1 1 12 25:52 6
9. Poruba 15 1 0 1 13 15:91 4

Kraj vyhlašuje grant pro filmovou tvorbu

Pardubice (19. 3. 2015) – Pardubický kraj vyhlásil takzvaný filmový grant na podporu audiovizuální tvorby. O grant je možné žádat na tvorbu, která je celá nebo alespoň částečně realizovaná na území Pardubického kraje. Ten vyčlenil na grant částku ve výši jednoho milionu korun.
„Jsme první z krajů vyhlašujících filmový grant, kterým chceme podpořit filmové tvůrce, kteří zvažují výběr lokality pro natáčení. Vzhledem k rozmachu filmové turistiky, nám mohou natočené snímky pomoci i v rozvoji cestovního ruchu. Filmaři také v kraji po dobu natáčení zanechají nějaké finanční prostředky, což může krátkodobě pomoci jednotlivým oblastem,“ uvedl radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný. „Podpora je určena na tvorbu celovečerního nebo dokumentárního filmu, ale také televizního seriálu. Nejedná se tedy o finanční podporu pro tvůrce televizních reklam,“ upřesnil René Živný.
Grantový program bude vyhlášen 20. března 2015, přičemž bude zveřejněn na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje a na webových stránkách www.pardubickykraj.cz/probihajici-grantove-programy.

Kraj opět vyhlásí stavbu roku, přidá novou kategorii

Pardubice (19. 3. 2015) – Po dvou letech vyhlásí Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v České republice další ročník soutěže o Stavbu roku. Soutěž se uskuteční pod záštitou hejtmana Martina Netolického a předsedou poroty bude opět 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Radní Pardubického kraje dnes schválili i soutěžní propozice a termíny. „Letos jsme se rozhodli přidat novou kategorii, kterou jsme nazvali Obnova nemovitých kulturních památek,“ informoval Roman Línek. Kromě toho se bude soutěžit v kategoriích rodinné a bytové domy, stavby občanské vybavenosti, stavby pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství a poslední kategorie zahrnuje stavby inženýrské a dopravní a veřejná prostranství.
Přihlásit se mohou investoři, stavbaři či projektanti a architekti, jejich stavba byla zkolaudována v období od 1. 1. 2013 do 30. 6. 2015. V letošním roce byl snížen poplatek za přihlášku na 500 korun. Uzávěrka přihlášek je 30. června, vyhlášení soutěže plánuje kraj na 17. září.
„Dnes spouštíme aktualizované webové stránky pro letošní ročník Stavby roku Pardubického kraje, kde jsou k dispozici všechny potřebné informace,“ uvedl místopředseda poroty Radim Loukota z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Zájemci se na ně dostanou i přes stránky Pardubického kraje nebo přímo na adrese: stavbaroku.pardubickykraj.cz.
„Cílem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architektury a projektování v Pardubickém kraji. Soutěž má dále sloužit k podpoře kvalitní komplexní realizace staveb a zviditelnění firem v kraji,“ konstatoval Jiří Požár ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví.
Po zkušenostech z minulého ročníku chce kraj do hlasování opět zapojit i veřejnost. „Až budeme mít na webu soutěže všechny přihlášené stavby, vyzveme veřejnost k hlasování,“ sdělila radní Ludmila Navrátilová. Ta v loňském předávala cenu veřejnosti autorům rekonstrukce historické budovy Univerzity Pardubice na náměstí Legií v Pardubicích.