Českotřebovský deník 66/2015 (23.3.)                                   
Festival vědy a techniky – krajské kolo

Ve dnech 19. a 20. března 2015 se ve výstavním centru Ideonu v Pardubicích uskutečnilo krajské kolo již VIII. ročníku „Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež“ v Pardubickém kraji. Se svou prací postoupila z okresního kola také dvě děvčata ze Základní školy Habrmanova. První den krajského kola procházeli hodnotitelé jednotlivé projekty a mladí „vědátoři“ se je snažili zaujmout prezentacemi svého projektu. Druhý den soutěže byl především vyhrazen veřejnosti, na závěr potom proběhlo slavnostní vyhlášení nejzdařilejších vědeckých prací.
Soutěžní tým ZŠ Habrmanova tvořila dvě děvčata třídy 7. A – Natálie Kubátová a Adéla Říhová. Pod vedením pana učitele Mgr. Petra Doseděla se děvčatům podařilo postoupit v silné konkurenci téměř osmdesáti projektů z okresního kola v Lanškrouně. Jejich projekt s názvem „NA ZDRAVÍ“ upozorňuje na rizika vyplývající z nadměrné konzumace nezdravých nápojů. V krajském kole se děvčatům nepodařilo prosadit, nicméně jejich projekt byl hodnocen jako velmi zdařilý a smysluplný. Velkou pochvalu si zaslouží přístup děvčat k této mimoškolní dobrovolné aktivitě. Svému prvnímu přírodovědnému projektu věnovala čtyři měsíce systematické práce.

  • Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
  • Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537274 772 537 nebo 606 415 070
  • Úmrtí v březnu 2015

    Marta Čípová, nar, 1927  Česká Třebová
    Josef Kroft nar. 1937 Česká Třebová
    Alena Páchová nar. 1943 Dlouhá Třebová
    Václav Rybka nar. 1954 Česká Třebová
    Jiřina Křížová nar. 1935 Česká Třebová
    Lubor Kolář nar. 1944  Česká Třebová
    Karel Gregar  nar. 1946 Česká Třebová
    Ing. Hana Matoušková  nar. 1942  Česká Třebová
    Růžena Mariková nar. 1924  Česká Třebová
    Karel Grolig  nar. 1936  Česká Třebová
    Zdeněk Švíř nar. 1979  Česká Třebová
    Květoslava Čermáková nar. 1928 Česká Třebová
    Jitka Vaňousová nar. 1929 Česká Třebová
    Charlotte  Dědourková nar. 1926 Česká Třebová
    Miloslav Urbanec  nar. 1929 Česká Třebová
    Oldřich Veit nar. 1948 Česká Třebová
    JUDr. Jiří  Blohoň nar. 1954 Česká Třebová
    Ing. Miloslav Tesař nar. 1.12. 1929 Česká Třebová - Parník    Čest jejich památce !
     
    Zemřela prof. Zdeňka Moravcová, učila na českotřebovském gymnáziu

    deňka Moravcová učila na českotřebovském gymnáziu v první polovině padesátých let češtinu a angličtinu. Potom z České Třebové odešla učit na Obchodní akademii v Pardubicích a později ještě na Obchodní akademii v Praze - Resslově ulici. 
    Mezi její žáky při jejím českotřebovském působení patřili absolventi gymnázia v letech 1950 - 55. Na svoje působení v České Třebové nezapomněla a pravidelně se účastnila všech  setkání absolventů, které v České Třebové pořádali. Samozřejmostí byla také její účast na oslavách 100 let českotřebovského gymnázia, kde patřila spolu s Borisem Wolfem mezi nejstarší účastníky oslav. 
    Do svého požehnaného věku 90 let si zachovala radost ze života i zživotní moudrost, také zájem o vše krásné a zajímavé.  Zemřela 9. března 2015 a poslední rozloučení se konalo 21. března v evangelickém kostele v Praze - Jižním městě.
    Čest její památce.

    Multioborový pavilon je připraven pro pacienty

    Pardubice (23. 3. 2015) - Tři oddělení Pardubické nemocnice již za několik dnů opustí stávající prostory v dosluhujících budovách a přemístí se do zbrusu nových prostor splňujících veškeré požadavky na moderní medicínu. Jejich novým domovem se stane Multioborový pavilon, který je největší veřejnou investicí do nemocničního zařízení v krajském městě za posledních deset let. Stavbu a vybavení v celkové hodnotě 189 milionů korun dnes hejtman Martin Netolický a 1. náměstek Roman Línek spolu se zástupci stavební firmy slavnostně předali do užívání Nemocnici Pardubického kraje.
    Investorem stavby je Pardubický kraj. Projekt byl vybrán v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Jedná se o jednu ze dvou letošních významných investic do krajského zdravotnictví spolu s nedávnou modernizací psychiatrie ve Svitavské nemocnici.
    „Když se podíváme na stav nemocničních budov před pěti lety a nyní, tak každému musí být na první pohled jasné, jaký pokrok jsme učinili. Otevření multioborového pavilonu je však jen začátkem. Klíčové bude pro Pardubickou nemocnici budování centrálního příjmu, který poskytované služby ještě zkvalitní,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Zároveň udělám vše, aby fúzovaná společnost prosperovala i v následujícím roce. Nedovedu si představit, že by vykazovala jakoukoliv finanční ztrátu. V tomto, ale i v jiných případech razím heslo, že ztráty patří minulosti,“ uvedl Martin Netolický.
     „Poslední z velkých staveb tu byly rekonstrukce Porodnicko-gynekologické kliniky zakončená v roce 2003, kuchyňský provoz a ubytovna z roku 2002 a původní popáleninové centrum, nyní chirurgie a traumatologie z roku 1996,“ připomenul 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Věřím, že za poslední dva roky se nám daří díky mnoha investicím, ale třeba i díky získání statutu Komplexního onkologického centra, výrazně měnit atmosféru v krajských nemocnicích k lepšímu.“
    Multioborový pavilon vznikl na místě bývalé nemocniční lékárny a navazuje na budovu onkologie, která byla před několika lety kompletně rekonstruována. Projekt, jenž tvoří první etapu revitalizace areálu nemocnice na základě zpracovaného strukturálního plánu, připravili architekti Jan Žlábek a Tomáš Martínek ze společnosti Helika. Zhotovitelem je firma PKS stavby ze Žďáru nad Sázavou, která zvítězila ve výběrovém řízení v konkurenci 24 nabídek.
    „Hodnota samotné stavby multioborového pavilonu je po veřejné soutěži více než 126 milionů korun a k tomu přibude i zdravotnické zařízení za téměř 47 milionů. Dohromady tedy stojí pavilon 173 milionů korun. Nemocnice tak získá moderní prostory a vybavení pro několik oborů a umožní jí to uvolnit dožilé budovy z minulého století k postupné modernizaci,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
    Stavební práce byly zahájeny v dubnu 2013 a trvaly do konce ledna letošního roku. Celý projekt včetně kompletního vybavení bude dokončen 31. března 2015. Během první poloviny dubna se do pavilonu nastěhují jednotlivá oddělení a začnou sloužit pacientům.
    Multioborový pavilon řeší neutěšenou situaci několika oddělení Pardubické nemocnice, které sídlí v budovách z první poloviny minulého století. Již nevyhovují provozu ani po prostorové a hygienické stránce,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a dodal: „Budova je koncipována jako multifunkční. V budoucnu může sloužit i pro jiná oddělení při dalších fázích modernizace Pardubické nemocnice bez omezení léčebné péče.“
    Zbrusu nový pavilon má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Součástí projektu je i vybavení potřebnými zdravotnickými technologiemi. Jedná se například o speciální lůžka, endoskopii, endochirurgické přístroje, sterilizační, dezinfekční a hygienické přístroje, operační techniku, nástroje a přístroje pro zubní lékařství a další specializace.
    V suterénu pavilonu bude umístěna stomatologická pohotovost, která dosud pacientům sloužila v budově u hlavní vrátnice nemocnice. Bude mít svůj samostatný vstup. První nadzemní podlaží obsadí stomatochirurgie s ambulantním provozem, operačními sály a navazujícím dospávacím pokojem pro nemocné. „Stomatochirurgie je dosud umístěna v nejstarší budově v areálu nemocnice, která je z roku 1907,“ poznamenal generální ředitel Gottvald.
    Další tři nadzemní podlaží jsou prakticky identická. Obsadí je plicní a infekční oddělení, která jsou jedinými pracovišti akutní péče v těchto oborech v Pardubickém kraji. Každé patro má lůžkovou část s kapacitou 27 lůžek včetně izolace závažně nemocných a s navazujícími ambulantními provozy.
    „Přesunem do moderního pavilonu se výrazně zkvalitní prostředí pro nemocné a jejich blízké. Věřím, že to v brzké době ocení. A rovněž tak se zvýší komfort pro personál všech oddělení a podmínky pro jejich práci a poskytování kvalitní péče,“ pronesl generální ředitel Gottvald.