Českotřebovský deník 68/2014 (27.3.)                                   

UČITEL LYŽAŘSKÉ ŠKOLY PEKLÁK se stal MISTREM ČR ve SKICROSSU na MČR 2015.

Další velmi úspěšný Třebovák!
Matěj Mrštný vyhrál pohár, 1.místo na Mistrovství České republiky FIS 2015 ve skicrossu Rejdice. 
Reprezentoval nejen Lyžařskou školu Peklák Česká Třebová, kde už několik sezón vyučuje děti, dospělé i školní kurzy lyžovat, ale hlavně svoje vynikající lyžařské dovednosti.
V minulosti se stal vícemistrem (2.místo) na MČR skicross junior, letos vyhrál 1. místo ve veřejném závodu “O  cenu Pekláku”, 12.místo na mezinárodním českém mistrovství ve Špindlu atd ... 
Matěj má výborné výsledky a velké předpoklady na profesionální dráhu. Hodně štěstí a gratulujeme!

 

 


Vnitřní kontrola vzdělávacího procesu je nezbytná, tvrdí hejtman

Pardubice (26. 3. 2015) – V rámci série diskusních panelů, které připravil Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s vydavatelstvím Economia, se v Pardubicích uskutečnila diskuse s názvem Kvalita vzdělávání – kde jsme a kam směřujeme? Panelu, na kterém vystoupila řada odborníků z univerzity, státní správy a soukromého sektoru se aktivně zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který přítomným nadnesl hned několik zajímavých témat.
„Podpora přírodovědného a technického vzdělávání by neměla být jen o podpoře technických škol, ale také o rozvoji těchto oborů na školách s všeobecným zaměřením. Studenti by měli získat do života všeobecný přehled, do kterého patří také znalost základních matematických či technických pojmů. Jsem také přesvědčen, že například matematika je nejlépe vyučována právě na školách s všeobecným zaměřením, tedy na gymnáziích, která však jednoznačně předpokládají další studium na vysoké škole,“ uvedl Martin Netolický v průběhu diskuse.
Ta byla směřována mimo jiné k problematice nedostatku technických profesí, mezi které patří v Pardubickém kraji například obráběči kovů. Jedním z témat bylo také takzvané duální vzdělávání, jehož prvky se snaží prosazovat také Pardubický kraj. „V našem kraji již funguje spolupráce města, školy, kraje a zaměstnavatele. Konkrétně v Žamberku, kde Pardubický kraj pomocí stipendií podporuje nadané studenty, kteří mají možnost vzdělávat se přímo v pracovním procesu, což je nenahraditelná zkušenost,“ zmínil hejtman spolupráci mezi Střední školou řemesel, obchodu a služeb Žamberk a firmou Bühler CZ.
Diskutující se zaměřili také na fungování vysokého školství a jeho kvalitě. „Ve chvíli kdy vysokou školu studují statisíce studentů, tak je jasné, že potřebujeme dostatečné množství vyučujících, jejichž vzdělávání a kvalita ovlivňuje přímo studenty. Měla by povinně existovat hospitace při hodinách asistentů a odborných asistentů, aby bylo zřejmé, kdo odvádí svojí práci dobře a pracuje i nad rámec svých povinností,“ sdělil Martin Netolický.
V diskusním panelu přednesli své příspěvky a názory také ředitel odboru vzdělávání Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Petr Bannert, proděkan pro pedagogiku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, generální ředitel společnosti Synthesia Josef Liška a vedoucí korporátní komunikace společnosti Bosch Group v České republice Pavel Roman.
 
Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá  54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník.
Termín: 23. května 2015, začátek v 8:30 hodin
(prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.  Kontakt: 724 253 845
 
Dolní Čermná opět ožije folklorem

Pardubice (24. 3. 2015) – Pardubický kraj stejně jako v minulých letech podpoří Mezinárodní folklorní festival Čermenské slavnosti. S programem letošního ročníku, který se uskuteční od 19. do 21. června, se seznámil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který patří k pravidelným návštěvníkům festivalu. Společně se starostou Dolní Čermné Petrem Helekalem představil hejtmanovi program také hlavní organizátor Petr Ryba. Ten se svojí ženou získal v loňském roce cenu Za zásluhy o Pardubický kraj právě za pořádání uznávaného folklorního festivalu. V letošním roce se mohou návštěvníci kromě tradičních souborů těšit také na ukázku skotských a irských lidových tanců a písní.
„Čermenské slavnosti patří již tradičně mezi významné kulturní akce v našem kraji a přitom si stále zachovávají své příjemnou atmosféru. Velice si vážím nasazení a práce manželů Rybových, kteří pro celý festival, ale také pro soubor Jitřenka doslova dýchají,“ uvedl Martin Netolický. „Během setkání jsem byl také seznámen s možnostmi dalšího rozvoje festivalu a doufám, že se je podaří maximálně naplnit,“ dodal Martin Netolický
Letošní 27. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Čermenské slavnosti se uskuteční předposlední červnový víkend. V  Dolní Čermné se koná hlavní programová část slavností včetně sobotního galaprogramu, v němž vystupují všechny zúčastněné soubory. Sobotní odpoledne doplňují soutěže pro děti, jarmark lidových řemesel a řada dalších atrakcí. Sobotní večer pak volně pokračuje taneční zábavou a slavnostním ohňostrojem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Páteční glosář Petra Kuldy

Text Petr Kulda

Kreslí Z. Velebný

Kraj patří v podpoře rodin s autistickými dětmi k těm osvíceným

Pardubice (27. 3. 2015) – Odhaduje se, že v České republice trpí poruchami autistického spektra asi sto tisíc lidí. Celoživotní postižení je zatím neléčitelné a znemožňuje těmto lidem běžně komunikovat.  Pardubický kraj je nyní jedním z mála krajů v České republice, který má pro rodiny s dětmi a mladé lidi s autismem k dispozici komplexní spektrum specializovaných služeb na tuto cílovou skupinu. Formou grantů podpořil kraj také vznik Centra pro autismus zPASti, které funguje při Rodinném Integračním Centru o. s. v Pardubicích od začátku letošního roku.
„Před dvěma lety jsme iniciovali vznik odborné pracovní skupiny, která definovala aktuální potřeby lidí s autismem a jejich rodin. Jedním z výsledků řady jednání se zástupci poskytovatelů služeb a odborníky byl právě vznik centra pro autismus a také zmapování takzvaných bílých míst, tedy dalších potřebných služeb,“ říká Pavel Šotola, krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor. V současné době kraj posílá na sociální služby, jako jsou raná péče a aktivizační služby pro rodiny s autistickými dětmi, 2,5 milionu korun ze státního rozpočtu a takřka milion korun v grantech z rozpočtu kraje. „Protože u autismu je velmi důležitá včasná diagnostika, zabýváme se nedostatkem klinických psychologů. Chybí také i asistenti autistů a pracovní příležitosti pro osoby s poruchami autistického spektra. Tady si slibujeme zlepšení situace díky nově vyhlášeným grantům na sociální podnikání,“ dodal Šotola.
Den otevřených dveří
Velmi dobře funguje i spolupráce s městem Pardubice, které finančně podpořilo rekonstrukci a vybavení Centra pro autismus zPASti a poskytuje mu prostory v areálu Lentilky - Dětské rehabilitační centrum v Polabinách. Zájemci se tam mohou přijít podívat na jejich společný Den otevřených dveří konaný dne 14. dubna. „Nabízíme především terénní péči, kdy dojíždíme přímo do rodin a radíme rodičům, jak vše zvládat. V centru pak pořádáme specializované skupiny pro rodiče, také pro samotné tatínky nebo pro sourozence. Dítě s poruchou autistického spektra vyžaduje 24 hodinou náročnou péči. Učíme rodiče, jak dítěti porozumět, nabízíme jim i tolik potřebný odpočinek ve formě hlídání, různé integrační kroužky a další potřebné terapie,“ vysvětlila Hana Janiková, ředitelka Rodinného Integračního Centra.
Modrý den a modrý průvod
Vzhledem k tomu, že projevy některých osob s autismem na veřejnosti mohou neznalým lidem připadat nepatřičné, je pro ně důležitá osvěta. V současné době si mohou zájemci přečíst vzkazy od osob s autismem a těch, kteří jim pomáhají v autobusech městské dopravy v Pardubicích a Chrudimi a autobusech ČSAD Ústí nad Orlicí, dále na panelech v ČSOB Pojišťovně, AFI Paláci, Východočeském divadle, Krajské knihovně v Pardubicích nebo v hale hlavního nádraží v Pardubicích. Na prvního dubna je připraven Modrý den, který začne od 8,30 hodin průvodem z Pernštýnského náměstí směrem k ČSOB Pojišťovně. Akce bude dále pokračovat celodenním programem v AFI Paláci. „Modrá barva je barvou komunikace, což je jedna z oblastí, ve které od nás všech potřebují děti a dospělí s autismem největší pomoc a porozumění“ sdělila Gabriela Bělková, ředitelka Lentilky. Na podporu celosvětové kampaně budou některé veřejné budovy nasvíceny modře ve dnech prvního či druhého dubna. Bude mezi nimi například radnice Magistrátu města Pardubic, Východočeské divadlo, ČSOB Pojišťovna, restaurace St. Patrick, morový sloup na náměstí v Chrudimi nebo radnice v Lanškrouně.
Spolu s Pardubickým krajem pořádají pak organizátoři osvětových akcí ve spolupráci s organizacemi a institucemi z celého Pardubického kraje odbornou konferenci na toto téma (20. dubna od 9.00 hodin v Sále Jana Kašpara) a spolu s Magistrátem města Pardubic seminář pro ředitele základních a mateřských škol (22. května od 8.30 hodin ve Společenském sále radnice).