Tvrz Bouda se letos dočká elektrické přípojky, chystá se projekt provozní budovy 

Tvrz Bouda a tvrz Hůrka, to jsou hlavní turistické magnety králické pevnostní oblasti. Boudu, která je od roku 2011 majetkem Pardubického kraje, navštíví ročně přibližně 13 tisíc lidí. Provozuje ji Společnost přátel čs. opevnění, které se stará i o další bývalé vojenské objekty vybudované v 30. letech 20. století v králickém pohraničí. Letos se k ní začne stavět elektrická přípojka. Nejen o tom jednal ve středu v tvrzi Hůrka krajský radní pro cestovní ruch René Živný s  Martinem Ráboňem, ředitelem Společnosti přátel čs. opevnění.
„V letošním roce vybuduje Pardubický kraj k tvrzi Bouda elektrickou přípojku za osm milionů korun. Ta konečně zabezpečí trvalý nezávislý zdroj elektrické energie. Navíc pak bude i provoz tvrze levnější a ekologičtější, než se současnými dieselagregáty,“ vysvětlil radní René Živný. „Přípojka také umožní vysoušení některých částí tvrze či vybavení zabezpečovací technikou,“ doplnil krajský radní.
S Martinem Ráboňem diskutovali také o přípravě výstavby provozní budovy s návštěvnickým centrem v blízkosti vstupního objektu tvrze Bouda. Projekt by měl zahrnovat sociální zařízení, zázemí pro návštěvníky a technické zázemí pro provoz muzea jako je pokladna a čekárna s informačním centrem. „Tento projekt by mohl být financován z rozpočtu kraje nebo z evropských fondů. Po zpřesnění zadání zahájí Pardubický kraj projektovou přípravu projektu,“ prohlásil po jednání René Živný. „I když by mělo jít o skromnou budovu, mluvíme řádově o osmi až deseti milionech korun. To je samozřejmě mimo možnosti Společnosti přátel čs. opevnění jako provozovatele,“ doplnil jeho slova Martin Ráboň.
Loni v říjnu byl před vchodem do tvrze Bouda zprovozněn otevřený dřevěný altán jako základní turistické zázemí. Turisté se v něm mohou schovat před deštěm, ale také rozdělat oheň. Pardubický kraj se již v minulosti podílel také na vybudování informačních tabulí, schodiště, zábradlí a podobně.
Králická pevnostní oblast se může pyšnit největší hustotou pozůstatků československého pevnostního systému z let 1935 až 1938. V tomto nejsilněji opevněném úseku státní hranice se před 2. světovou válkou podařilo vybudovat celkem 247 pevnostních objektů různého typu. Armáda zde nechala postavit i moderní kasárna, pevnostní silnice, rozsáhlou pevnostní telefonní síť a kilometry překážek proti nepřátelským tankům a pěchotě. Dělostřelecká tvrz Hůrka byla v minulosti převedena z armády na město Králíky, které s finanční podporou Pardubického kraje a Regionálního operačního programu Severovýchod tvrz revitalizovalo. Tvrz je – na rozdíl od Boudy – přístupná veřejnosti v plném rozsahu po celý rok. V loňském roce Hůrku navštívil rekordní počet 16,5 tisíce návštěvníků. Nejnavštěvovanějším objektem na Králicku je Vojenské muzeum v Králíkách.