TVÁŘE A OSOBNOSTI MILANA MICHALSKÉHO      

Česká Třebová 6. března 2015, tedy před 5 lety:

Výstavu Tváře a osobnosti Milana  Michalského uvedl ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký společně s autorem a letošním jubilantem. Zaznělo mnoho, ale květnová sedmdesátka autora a nadšeného dokumentaristy zmíněna nebyla. Jubilejní výstava  Tváře a osobnosti Milana Michalského vlastně navazuje na lednovou a únorovou výstavu Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí, kde Milan Michalski již malou část dnes otevřené expozice vystavoval. Výstava je černobílá, protože vytvořit portrét v barvě jako dokument pořízený mimo studio je velmi těžká práce. Hledá se okamžik pro  snímek, nelze si vybírat osvětlení, nelze si  nic naaranžovat. Tváře a osobnosti  je  překvapivě úspěšná série vystavených prací, velmi zajímavá a zvu proto návštěvníky k prohlídce výstavy. 
A to je jen malá část autorovy sbírky  dokumentů osobností. Milan Michalski dokumentuje významné osobnosti našeho města jako sběratel a mimo jejich snímků má také zachyceno jejich písemné vyznání, grafický projev,. To vše by také někdy stálo za výstavu a byla by opravdu obsáhlá.  Právě nyní se blížící kulaté jubileum hodí k takové inventuře činností a ke zpovídání. Snad nám  Milan Michalski řekne a napíše čím vším byl rád. Píše o sobě, že je fotografem a geologem, který má boty z toulavého telete.  Myslím, že je také Třebovákem. Mohli jsme se o tom přesvědčit na vernisáži výstavy, kde se výstavní síň Kulturního centra při vernisáži zaplnila opět po čase velkým  počtem návštěvníků a právě třebovských osobností. Ukázalo se, kolik má Milan ve Třebové přátel ....  '(mm)

 



  • Neumělé reprodukce autora článku plné odrazů odlesků uvádím jako ukázky z s velkého množství vystavených snímků. Pořízení každého má přitom svůj často velmi zajímavý příběh....

  •