Za Jaroslavem Skalickým                                                    

Ani se tomu nechce věřit, ale ta nejsmutnější zpráva  přichází ze sousedního města  Ústí nad Orlicí – kdy se 13. 3. 2015 uskutečnilo poslední rozloučení s panem Jaroslavem „Slávou“ Skalickým, manželem, otcem, dědou, ale především nadšeným muzikantem, který nenechal snad žádný z orchestrů v okruhu 50 km kolem Ústi nad Orlicí na holičkách a se zapálením a nadšením sobě vlastním se zapojil do činnosti těchto souboru.   
Swingové hudbě a s ní spojených dovedností se „vyučil Sláva “ v dobách svých studiích v Praze, kde hrál s těmi nejprestižnějšími orchestry své doby. Nabité zkušenosti a dovednosti uplatňoval ve svém novém působišti, a to v Ústí nad Orlicí, kde hrával na piáno, ale i harmoniku, (akordeon) na tanečních odpoledníčcích, svatbách a dalších společensko-kulturních akcích, spolu se Zdeňkem Duškem a nedávno zesnulými Fr. Uhlířem a L.Vincencem st. a dalšími místními a známými hudebníky v ústeckém Dancu nebo dalších kulturních akcích pořádaných i v jiných místech tehdejšího okresu.   
Po ukončení činnosti p. Jaroslava Metyše u VSO Česká Třebová přichází jako nový pianista do orchestru  Sláva Skalický, který svým nezkrotným  temperamentem, zapálením pro společnou věc a neskutečnou hráčskou  variabilitou a virtuozitou vnáší do projevu orchestru nový prvek, který strhává ostatní hráče k nebývalým výkonům a sólovým projevům, které do té doby byly něčím výjimečným. 
Po mnohých koncertech jsem slýchal, že se posluchači přišli podívat právě na Slávu a jeho sólový projev, protože to byl ten správný hudební a  umělecký zážitek.
Po odchodu z českotřebovského VSO se Sláva podílí spolu s Rosťou Zábrahou na úspěšném chodu swingového orchestru v Letohradě, který představuje zajímavé hosty, soustředí ve svých řadách mnoho vlastních odchovanců, kterým se stala hudba zaměstnáním a pořádá velmi zajímavé koncerty.  Takto to funguje až do 9.3. 2015, kdy přichází ta smutná zpráva o prohraném boji Slávka se zákeřnými nemocemi, které jeho život provázely a se kterými svůj nerovný boj prohrál.
Poznal jsem Slávu jako člověka, který tvrdohlavě stál za svými názory, ale nesnížil se nikdy  k tomu, aby své oponenty zesměšňoval nebo ponižoval před ostatními kolegy. Poznal jsem ho jako hudebního nadšence až fanatika, pro kterého byla hudba, především swingová, jazzová ale i lidová vším a dokázal ji prezentovat kdykoli a kdekoli.
Proto Slávku děkuji za nádherné chvíle strávené s Tebou i Tvým nesporným hudebním kumštem a věř, že Tvoje nadšení a zapálení pro věc budu šířit i mezi nastupující muzikantskou generací.
Čest Tvé památce
                                                                                           Za VSO Česká Třebová J. Němec st.