Nekonečný příběh  obchodníků se zbraněmi

Nekonečný příběh obchodníků se zbraněmi z Orlickoústecka, kteří údajně falšovali značky, pokračuje.
Krajský soud v jejich kauze dvakrát rozhodl, Vrchní soud mu případ dvakrát vrátil.

 

Hrozba desetilet vězení
(Hradec Králové, Česká Třebová) – Daniela a Marcela Řehákovy a jejich matku Radmilu policie stíhala od roku 2009 kvůli obchodování s padělanými historickými zbraněmi. Později je obvinila, že údajně bez povolení přivezli z Německa a Rakouska pistole, pušky a samopaly. Při domovních prohlídkách jim policie zabavila asi 300 zbraní. V pondělí měl krajský soud případ otevřít potřetí, aby na pokyn Vrchního soudu znovu přehodnotil některé důkazy. Protože obžalovaní navrhli výslech dalšího svědka, německého obchodníka, který jim dodával zbraně, a provedení dalších důkazů, bylo hlavní líčení odročeno na konec února.
Obchodníkům z Ústí nad Orlicí hrozilo až desetileté vězení. Všichni tři vinu od začátku popírali.
„Zbraně jsme dováželi na základě licence, státní orgány nás patnáct
let kontrolovaly – a teď někdo řekne, že to tak nebylo. Žádný zákon jsme neporušili," řekl Daniel Řehák. Podle něj je policie při kontrolách nikdy neupozornila, že by postupovali špatně.
Jeho matka už dříve prohlásila, že k jejich obvinění vedla „závist a snaha
firmu kriminalizovat a zcela ji zlikvidovat".
Krajský soud v Hradci Králové v roce 2013 trojici osvobodil. Odvolací soud se však s tímto rozhodnutím neztotožnil a případ hradeckému soudu vrátil.
 
Soud: Způsobili škodu za milion 
Loni v březnu hradečtí soudci uznali obžalované vinnými, že opatřovali zbraně padělanými německými značkami. U kupců tak podle soudců vzbudili dojem, že kupují zbraň, kterou budou moci užívat k soukromým účelům, a způsobili jim tak škodu přesahující milion korun. Naopak všechny tři zprostili obžaloby z nedovoleného ozbrojování a z toho, že dováželi do Česka vojenský materiál bez patřičných povolení. Bratři dostali podmíněný trest 2,5 roku vězení, jejich matka podmíněný osmiměsíční trest. Proti rozsudku se obě strany odvolaly. Vrchní soud v Praze odvolání obžalovaných zamítl. Navíc zrušil část rozsudku, která je osvobozovala, a vrátil případ do Hradce Králové.
 
Odvolací soud
Vrchní soud v Praze se neztotožnil s částí rozsudku, která Řehákovy zprostila viny:
* Podle královéhradeckého soudu soudu obžalovaní zákon neobcházeli, protože požádali ministerstvo průmyslu o licenci na dovoz konkrétních zbraní. „Kdyby úřad usoudil, že jde o vojenský materiál, licenci by jim neudělil. Tím, že obchodníkům licenci udělil, zbavil je viny," řekl loni při vynesení rozsudku předseda senátu Petr Mráka.
* Obžalovaní se podle soudu nedopustili ani nedovoleného ozbrojování. V době, kdy se u nich konaly domovní prohlídky, totiž platila takzvaná zbraňová amnestie, takže lidé mohli odevzdat nelegálně držené zbraně, aniž by jim hrozil trest.
„Je zbytečné zabývat se otázkou, zda tak (obžalovaní) učinit chtěli nebo nechtěli," podotkl předseda senátu.

Převzato z Orlického deníku, 10. únor 2015 / A. Vítkovská