NEMÁM RÁD ZNEUŽÍVÁNÍ POSTAVENÍ, VYŽÍRKOVÁNÍ, proto píšu anonym....

Stejně jako řada dalších, kteří se snaží na všechno takové upozorňovat, tepat nepravosti, nechtějí se spokojit se současným stavem  a chápou, že je zapotřebí jej změnit.  Ovšem s tím, že zůstanou skryti v anonymitě.

Často se nadává otevřeně a adresně "na ty nahoře", kteří jsou snadným cílem debat např. na diskuzních fórech k článkům o čemkoliv na internetových serverech. Jenže s tím, abychom obrátili ke správnému jednání ty, kteří jsou těsně nad námi, nebo se kterými se denně potkáváme na chodníku, v zaměstnání, ve službách, ve školství či zdravotnictví, jaksi  "nemáme tu sílu". Co kdyby nám nějak zpětně "šlápl na kuří oko". Přece jen nás to, co jsme zjistili "žere", a tak si aspoň ulevím nějakým anonymním článkem s upozorněním, že právě to, s čím jsem se setkal, by tu být nemělo. Vyhrožování tím, že vše bude zveřejněno, je také jedno z nejběžnějších.... 

Sešlo se mi teď víc takových příspěvků a upozornění najednou. Jejich pisatelům mohu dát za pravdu, pokud vše proběhlo jak se píše.   Na vlastní oči jsem to neviděl, nebyl jsem u toho, nemohu za to dát ruku do ohně.  Je řada upozornění, o jejichž validitě se mohu přesvědčit. Zde je možné pomoci tím, že vezmu událost na sebe a budu se prát o nápravu.  Nedávno se podařilo rychle opravit rok narušený plot nad nebezpečným svahem k nádraží ve Slovanské ulici, jindy odvézt "odloženou" chladící techniku z Podbranské ulice, odstranit zatarasený vjezd k paneláku v ulici na Skalce....  Ovšem dokazovat, že jsem viděl "na vlastní oči" některého papaláše či pracovníka některé městské organizace v jeho pracovní době někde, kde neměl být (i se služebním autem), nemohu. To je skutečně věc anonymního stěžovatele. Možná že má na někoho "pifku" a k tomu nějakou osobní zkušenost a tak volí tento způsob. 

Někdy  se může jednat o  reálný problém, kde mohou být jen přibarvené detaily. Zde jsem se např. rozhodl pro zveřejnění stížnosti rodičů prvňáka, kterým se nelíbil organizace života nových žáčků ZŠ na Parníku. Vyjádřit jsem nechal také ředitelství školy. Někomu se možná zveřejnění příspěvku bez jména pisatele, bláhově se obávajícího postihu dítěte, nelíbilo, ale nakonec to přispělo k tomu, že se situace vyjasnila, bylo přijato takové řešení, které je vyhovující. Nutné totiž vzít věci tak jak jsou, spousta věcí je dána stavebním řešením školy a tomu je třeba se přizpůsobit. Něco je však věc organizační a ta se dá změnit.

Domnívám se, že existuje poměrně logická snaha "těch nahoře" si svou situaci poněkud zjednodušit, přijmout řešení, které bude dobré především z jejich hlediska. Pohled z druhé strany často nepřipouštějí. Pokud se druhá strana neozve, tak se prosadí  řešení pouze podle pohledu té jedné strany. Nemusí se však bojovat anonymně. Připomínám rok starý problém s kácením  vrostlé zeleně na zahradě MŠ U Stadionu. Rodiče i vedení školky se ozvali a výsledkem bylo přijetí doplňkového řešení, vybudování stín tvořících stanů a následně i dřevěného altánu. Stálo to ovšem peníze navíc, se kterými původní projekt ani městský rozpočet nepočítal. Rodičům i ředitelce školy se však to, že se ozvali, vyplatilo. Nikdo nikomu nezkřivil ani vlásek, není tedy třeba se schylovat vždy k anonymům.

Na druhou stranu anonymy byly, jsou a budou. Co s nimi, nechci-li je rovnou házet do koše? Nejde-li jen o problém osobní, měl bych dát vyjádřit především druhou stranu. V každém případě se ale budu  prát za rovný přístup k povinnostem. Právě ti "privilegovaní" by si měli uvědomit, že je i se všemi detaily vnímá veřejnost a že by neměli toho, že mají k řešení svých problémů blíž než ostatní, zneužívat. Neměli by ukazovat, co všechno si mohou dovolit. Některé věci se totiž dokázat dají i z anonymního podání. Např. pokud někdo parkuje svým vozem trvale v zákazu a bez postihu, zatímco jiným nasazují botičky... Nejde vždy jen o radnici, ale např. o lékaře v nemocnici, který se nechá zapírat a zastupovat a odmítá poskytovat přímé informace. To je v podstatě obsah nebo pozadí  textů všech anonymních stěžovatelů.

Jsou ještě notoričtí stěžovatelé, podepsaní, kteří svými obsáhlými texty a častými odvoláním atd zaměstnávají městskou administrativu. To je jiný problém, často těžko řešitelný, protože jim vlastně o řešení nejde, ale o humbuk, který způsobí....

Milan Mikolecký