Charita pro Ukrajinu 

Podle Ukrajinského ministerstva pro sociální politiku žije v zemi jeden milion vnitřně vysídlených osob a dalších 600 000 lidí Ukrajinu zcela opustilo. Charita Ukrajina pomáhá – i díky spolupráci s Charitami v ostatních zemích - více než 40 000 lidem v 19 lokalitách po celé zemi.  Charita ČR působí na Ukrajině dlouhodobě formou různých sociálních projektů nebo Adopce na dálku. Hned po vypuknutí vojenského konfliktu podnikla Charita ČR další kroky k pomoci:
I. Byla vyhlášena sbírka Charita pro Ukrajinu s číslem účtu 55660022/0800, VS 104. K 25.2.2015 je stav sbírky  6.256.364,- Kč, a zřízena možnost rádcovských SMS zasláním zprávy DMS UKRAJINA na číslo 87 777 (Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu zajišťuje Fórum dárců.)
Z takto získaných prostředků byly již např.:
-          podpořeny rodiny obětí konfliktu
-          vybaveny 4 nemocnice na západní Ukrajině
-          zřízeny pozice psychologů při 4 tamějších charitách v městech Kolomyja, Stryj, Ternopyl a Novovolynsk
-          financováno školení psychosociální pomoci pro 71 ukrajinských psychologů a dalších odborníků, kteří pomáhají lidem    v krizových situacích.  
II. Materiální pomoc (zapojeny např. Arcidiecéczní charita Olomouc, Oblastní charita Znojmo). ACHO vypravila dva kamiony s 30 t materiálu a zimního oblečení k partnerským Charitám na Ukrajinu, které je dále distribuují uprchlíkům z východní časti a Krymu. Ty dále zajišťují pro lidi dodávky potravin, vody, oblečení, hygienických potřeb.
III. Zajištění sociální, právní a administrativní podpory osobám, které musely opustit své domovy.
IV. Ozdravné pobyty pro ukrajinské děti
V.  Pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří přijeli do Čech
Do pobytového střediska v Kostelci n.O. přijeli začátkem března první lidé z Ukrajiny.  Oblastní charita UO, která v Kostelci provozuje sociální šatník,  pro ně shání slušné, nepoškozené nádobí na vaření (hrnce, kastroly, pánve, talíře, příbory) a hluboký kočárek. Kdo by mohl tyto věci darovat, prosíme o donesení do konce dubna na tato místa:
Letohrad: středisko Charity v Letohradě, Na Kopečku 356 – denně od 7 do 15.30 hod.
jarní sbírka v Letohradě na náměstí: 20.3. od 14 do 17 hod. 21.3. od 9 do 11 hod.
Lanškroun:  Centrum sociálních služeb, Havlíčkova 1129, denně od 8 do 14 hod. (kromě   středy)
 
Příběhy lidí z Ukrajiny 

Rodina Sultanovů
Elvira Sultanova, její manžel a jejich čtyři děti jsou krymští Tataři. Žili normální život. Měli dům, děti, práci. Nyní patří k tzv. vnitřně přesídleným osobám.
Před šesti měsíci utekli z Krymu. Usadili se na západní Ukrajině. A pokouší se začít žít nový život. Pronajali si byt. Starší děti chodí do školy. Manžel Elviry si našel zaměstnání jako řidič v nedaleké továrně. Elvira nepracuje.
Nepravidelnost výdělku jejího manžela znamená, že velmi často nemohou vyjít s penězi. Naštěstí solidární sousedé a místní Charita Sultanovovým pomáhají se zajištěním základních potřeb, jako jsou potraviny, hygienické potřeby a třeba též i příspěvek na nájem.
Ale nejdůležitější je, že dostávají prostředky i na zaplacení drahých léků pro nejmladší dceru. Má vzácnou nemoc, která vyžaduje speciální dlouhodobou péči. Vysoké náklady na léčbu jsou pro rodinu vážným problémem.
Přesto se Elvira dívá na život z té lepší stránky: „Díky štědrým lidem a Charitě chodí moje děti do školy a každý den mají co jíst. Ale především se naší malé dcerce může dostat lékařské péče, kterou tak zoufale potřebuje. Jsme tady všem velmi vděční. Jsem si jistá, že tu budeme šťastní. I když se nám po Krymu hodně stýská.“
 
Internátní škola Mariupol
Charita Ukrajina prostřednictvím Charity Volyň již delší dobu spolupracuje s internátní školou v Mariupolu v regionu Doněcka. Vzhledem k rozšiřujícímu se konfliktu v Doněcku se 20 dětí přestěhovalo do vesnice Verhniv v oblasti Volodymir-Volynsky.
Teenageři se z pobytu ve Verhnivu těší. Zvláště proto, že se nyní cítí dál od války. Ale i oni chtějí, aby konflikt skončil co nejdříve. Obávají se o rodiče, příbuzné, přátele a bývalé učitele, kteří zůstali v Mariupolu a v okolí Doněcka.
Všechny děti pocházejí ze sociálně slabých rodin. Špatně snáší složité rodinné vztahy. Jejich situace se kvůli zažitým hrůzám války ještě zhoršila. Ukrajinská Charita podporuje chod školy a poskytuje psychologické poradenství dětem.
„Všechny děti se vyrovnávají se složitými osobními zkušenostmi. Teď byly navíc vystaveny válce. Velice se o ně bojím. Ale budeme co nejvíce se snažit pomoci jim vše zlé překonat," říká sociální pracovník Charity.
 
Tamila Vozlyublena
Vojenské operace ve východní Ukrajině radikálně změnily život mnoha lidí. Východní Ukrajina dnes tvoří směs roztříštěných domů, zničených měst, zničených rodin, mrtvých nejbližších...
Příběh Tamily Vozlyubleny není výjimkou. Vdova, která za dramatických událostí ztratila manžela v Afghánistánu. Musela se z Afghánistánu přestěhovat do Pákistánu, sama se svými dvěma už odrostlými dětmi a těhotná se svým třetím. Nakonec se vrátila zpět na Ukrajinu a usadila se i s dětmi v Lugansku, kde měla malou živnost a od státu se jí nedostalo žádné pomoci. Je zvyklá řešit své problémy sama.
Potom se rozhořel ukrajinský konflikt. Boje se stále více a více přibližovaly k jejímu domu. Lidé umírali každý den. Školy byly zničeny. Boje rozšířily a zasáhly i trh, kde měla svůj stánek. Zničili všechno její zboží. Celoživotní úspory a investice byly najednou pryč.
Tamila byla známá pro svůj nesouhlas s konfliktem, a proto dostávala mnoho výhrůžek. Nakonec se i pro ni stal pobyt ve městě příliš nebezpečný a s rodinou uprchla. Přátelé jí i jejím dětem pomohli odjet do Ivano-Frankivska, kde si na vlastní náklady pronajal třípokojový byt a začala si hledat práci.
Zatímco se snaží vybudovat pro sebe a své děti nový života, dostala se jí podpory od mnoha starostlivých lidí i Charity Ivano-Frankivsk. Dostala potraviny a hygienické potřeby a školní pomůcky pro děti.
Tamila a její děti patří do tzv. „zranitelné rodiny". Obzvláště rodiny v případě, kdy je jen jeden rodič, jsou považovány za velmi zranitelné. Pracovních míst je málo. Chce-li rodina vyjít s penězi každý měsíc, je to téměř nadlidský úkol. Zvláště teď v zimě. Tamila má nyní hlavní starost o to, aby byly její děti v teple.
I přes všechny obavy, Tamila nepropadá zoufalství. Zvláště ne před očima svých dětí.
„Není to snadné. Ale upřímně věřím, že díky Bohu a podpoře Charity a některých sousedů všechny naše problémy překonáme," říká Tamila.

Iva Marková, Oblastní charita Ústí n.O., www.uo.charita.cz, t: 734 769 713,( zdroj informací: www.charita.cz)