Nové boty 

Bylo to dnes v pondělí ráno. Po více než čtrnáctidenní pauze zaviněné  onemocněním se oba kluci do školky opravdu těšili a ráno ani nemohli dospat. Navíc bylo jarní počasí a tak jsme také trochu obměnili i šatník. Ze všeho nejvíc si považovali nové jarní boty.  Měl jsem další dopolední program a tak jsme jeli autem. Zastavili jsme před školkou v Tylově ulici a vystoupili. Jenže tady se to stalo.

Ondřej při vystupování těsně před vchodem do školky sklouzl po něčem mazlavém a smradlavém. Naplno. Byla toho  pěkná hromada. Začal brečet a do školky se mu už nechtělo. Očistit to opravdu nešlo, aspoň běžnými metodami. A tak se musel vyzout z nových bot již před  hlavním vchodem do školky. Ve školce měl pro venek boty náhradní a také bačkory, takže bylo vystaráno. Po rychlém převlečení se kluci  ztratili ve školním kolektivu.

Mně pak zůstala zašpiněná bota v ruce. Svůj program jsem musel odložit a doma jsem skoro hodinu drhnul to mazlavé smradlavé "potěšení" ze všech záhybů a zákrutů členité podrážky. A nadával na psovoda či "páníčka", který si dovolí takovou nehoráznost a neuklidí hovínko "nadělené" přímo před vchod do mateřské školy, kudy projdou desítky dětí a to vícekrát do školy, ze školy i na vycházku.  Kolik z nich ještě v tomto rozšlapaném nadělení  skončilo, nevím. Ale přemýšlel jsem o trestech, který by si neukázněný páníček zasloužil. Nejmírnějším bylo přemístění mazlavé smradlavé hromady před jeho vchod - kdybych tak věděl, kde bydlí.

Je to v nás, lidech. Psi slouží k potěšení jedněch, ale jejich hovínka jsou zlem pro ostatní. Když venčíte psa, tak se na procházce dočtete mnohé výhružné  nápisy před vchody nebo garážemi.  Dávám jim za pravdu. Chce-li někdo využívat chodníky jako odpadovou plochu pro venčení pejsků, musí si jejich výkaly pěkně odnést. Chodníky jsou přece určeny pro jiné účely. V zimě to bylo za tmy a sněhu obtížné. Podle toho také vypadají chodníky, cestičky a trávníky teď na jaře. Současná situace se musí změnit a musíme na to dbát všichni. Vytvořit takovou situaci, aby si nikdo nemohl dovolit hovínko neuklidit, ať se to stane před mateřskou školkou nebo jinde.  (MM)