Šachová družstva Proplastu se střídavými výsledky           

Ještě 22. února získává B – družstvo z houževatým Kunvaldem cenný bod za remizu. O tento výsledek se hlavně zasloužili Milan Pěkník a Karel Petrželka. Naši konkurenti v tomto kole nebodovali. Naše postavení se před posledními utkáními zlepšilo.
O týden později Proplast A zaskočil v KPI družstvo Lanškrouna a prakticky ho zbavil možnosti bojovat o postup do druhé ligy. Lanškroun utkání nepodcenil. K zápasu nastoupilo 6 hráčů ze základní sestavy. Dosáhli jsme ale několika nečekaných dílčích úspěchů. Lzkáš Hurt porazil obávaného Tomáše Pokorného. Lukáš Vondra naplno bodoval proti Romanu Solilovi, který dosud všachny své partie vyhrál. Další vítězství pak přidali Zdeněk Šimek a Karel Pelcl. Když poté ještě Ivo Prax, Josef Krátký a Zdeněk Šimek své silnější soupeře udrželi na uzdě a remizovali, zrodilo se nečekané, ale důležité vítězství. Družstva na 11. a  12. místě už nás nemohou bodově dostihnout.
Družstvo B 15. března na dobrý výsledek z Kunvaldu nenavázalo. I když nastoupilo skoro v základní sestavě, prohrálo s mládežnickým družstvem Poličky. Zápas 10. kola, který hrajeme 29. března v Ekocentru tak může patřit k rozhodujícím.
 
Nyní k našim příkladům.

Levá a prostřední pozice patří k úsměvným.
V levém vezme bílý do ruky pěšce b a běží b4-b5-b6-b7-b8D. Černý může pouze zasáhnout Sxb5, ale převaha figury už bude bílému k vítězství stačit.
V prostředním přikladu můžete pokračovat třeba: 1. Jf6 g3 2. Je8 g2 3. Jc7+ Kb8 4. a7+ Kc8 5. a8D+.
V pravém příkladu bílý v partii vyhrál po 1. Dd3 Vxc1 2. Db5+. .
Bílý byl už na tahu dost často, v dubnovém čísle necháme tedy vyhrát černého.