Českotřebovský deník 72/2015 (2.4.)                                    
Poděkování Oblastní charitě.

Chtěla bych tímto poděkovat Charitní ošetřovatelské službě, která nám umožnila ponechat manžela v domácím prostředí a to až do jeho odchodu. Bylo to zejména zásluhou přístupu sestřiček z České Třebové, které službu u manžela vykonávaly.
Péče sestřiček nebyla omezena pouze na splnění dohodnutých služeb, ale bylo v ní hodně navíc - laskavý přístup, pochopení, cit.
Ještě jednou děkuji za služby, které jste manželovi poskytovaly a přeji vám ještě víc pracovnic s obdobným přístupem.
Jana Veitová s rodinou
 
OBYVATELÉ ČESKÉ TŘEBOVÉ MOHOU OPĚT UŠETŘIT NA ENERGIÍCH

Město Česká Třebová opět nabízí svým občanům účast v elektronické aukci (e-aukce) na výběr dodavatele elektrické energie a zemního plynu. E-aukci pro obyvatele města bude  opět pořádat partnerská společnost eCENTRE. Ušetřili jste v roce 2013? Nyní máte opět  příležitost k úsporám v domácnosti, v bytovém družstvu či firmě. Občané, kteří se do e-aukce zapojili v roce 2013, budou společností eCENTRE osloveni automaticky – nemusejí  tedy chodit na kontaktní místo. Do e-aukce se mohou zapojit také občané okolních obcí.
 
PROČ SE DO E-AUKCE ZAPOJIT?
Sdružujeme domácnosti, bytová sdruženi a firmy do velkých celků, které umožní odběratelům elektrické energie a zemního plynu získat výhodnější ceny. V e-aukci soutěží  více dodavatelů - vítězí ten, který nabídne nejlepší cenu. Zařazení domácnosti, bytového sdružení či firmy do e-aukce je BEZPLATNÉ. V případě, že vítězný dodavatel nabídne nižší  cenu, než máte u stávajícího dodavatele, zajistíme vám veškerou administrativu spojenou  s přechodem k vítěznému dodavateli.
 
JAKÁ JE PRŮMĚRNÁ DOSAŽENÁ ÚSPORA?
Zapojením se do e-aukce dosáhly jednotlivé domácnosti díky sdružení do velkých celků úspory ve výši 15 – 25 %. Do poslední e-aukce na dodavatele elektrické energie a zemního plynu se zapojilo celkem 2393 domácností z celé ČR, které společně ušetřily v průměru 22,40% svých nákladů, přičemž 1628  domácností ušetřilo více než 20%. Celkově domácnosti dosáhly úspory v objemu 13,14 milionů Kč. 
 
CHCETE SE PŘIHLÁSIT DO E-AUKCE? PORADÍME VÁM, JAK NA TO …
Stačí přinést na kontaktní místo potřebné podklady:
kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny včetně případných dodatků a obchodních podmínek,
kopii posledního ročního vyúčtování elektrické energie,
a podepsat smlouvu s pořadatelskou společnosti eCENTRE, a.s.
Bez uvedených podkladů není možné domácnost, bytové sdružení nebo firmu do e-aukce zařadit.
 
Kontaktní místo a vyčleněné časy pro obyvatele České Třebové:
Městský úřad Česká Třebová
Staré náměstí 78
Úterý 19. a čtvrtek 21. 5 od 16:00 do 18:00.
S případnými dotazy se již nyní můžete obracet na zástupce partnerské společnosti eCENTRE pana Jiřího Peroutku.
e-mail: jiri.peroutka@gmail.com, telefon: 606 934 745
 
Dobrovolní hasiči v Letohradě mají šanci získat nové zásahové vozidlo

Rada města vyslyšela přání  SDH Letohrad a podpořila žádost o dotaci na obnovu hasičské techniky pro rok 2016. „Záměrem je nákup zcela nové cisterny Tatra, která by nahradila současnou cisternu Liaz z roku 1985,“ konkretizoval představy starosta  SDH Letohrad Jozef Hanák. Dotace od Ministerstva vnitra – Generálního  ředitelství HZS České republiky  je poskytována ve výši maximálně 2,5 milionu korun, město by muselo ze svého rozpočtu dofinancovat nákup zhruba třemi miliony korun. Jak uvedl starosta Petr Fiala, pokud město uspěje v dotačním programu, tak by letohradští hasiči mohli získat poprvé v novodobých dějinách zbrusu nové zásahové vozidlo, a to snad nejpozději v roce 2018. Záležet bude na poskytovateli dotace, což je základ pro pořízení nového vozidla.
 
Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá 54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník. 
Termín: 23. května 2015,  začátek v 8:30 hodin  (prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.   Kontakt: 724 253 845
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
 
Kraj plánuje pokračovat v rekonstrukcích svých objektů

Pardubice (2. 4. 2015) – Rada Pardubického kraje jednala na svém čtvrtečním jednání o zásobníku projektů na realizaci úspor energie v nadcházejícím programovacím období 2014–2020 z Operačního programu Životní prostředí. Rekonstrukce se budou týkat z velké části školských zařízení, ale také jednotlivých pracovišť Nemocnice Pardubického kraje a dalších  budov v majetku kraje. Náklady u více jak 60 projektů jsou předběžným odhadem stanoveny na částku přesahující jednu miliardu korun.
„Pardubický kraj převzal majetek ve velmi špatném stavu, a proto v posledních letech investujeme nemalé prostředky především do zateplení obvodových zdí, výměny oken či střech. Vzhledem k tomu, že se nám v končícím programovacím období nepodařilo  zateplit všechny budovy, tak v tom budeme pokračovat i v dalších letech,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Je nutné připomenout, že celková výše nákladů je v této fázi skutečně pouze hrubým odhadem. Na základě podobnosti s již realizovanými projekty je možné předpokládat, že vysoutěžené ceny budou ve výsledku o 30 procent nižší než ceny projektové. Spoluúčast Pardubického kraje na těchto projektech pak bude přibližně  40 procent z ceny projektu,“ dodal Martin Netolický.
Nominujte na cenu Duhové křídlo

Vyberte nejlepší poskytovatele sociálních služeb a pomocníky hendikepovaných
Pardubice (2. 4. 2015) - Pardubický kraj společně s Národní radou osob se zdravotním postižením vyhlásil termín pro nominaci na ocenění Duhové křídlo, které bude uděleno již třetím rokem. Ocenění je určeno pro organizace a jednotlivce, kteří pracují v oblasti sociálních služeb a ve prospěch hendikepovaných. Své favority na cenu může nominovat každý občan kraje prostřednictvím webových stránek www.duhovekridlo.cz až do konce června 2015.
„Nominace je možné podávat do čtyř kategorií – profesionál, dobrovolník, poskytovatel sociálních služeb a zvláštní cena za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením,“ uvedl radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Novinkou letošního ročníku je širší zapojení organizací sociálních služeb. Ty se kromě vlastní kategorie budou podílet i na programu vyhlášení, které se uskuteční 30. září 2015 v pardubickém ABC klubu. „Vystoupí zde nejlepší umělecké soubory klientů sociálních služeb z regionálních kol,“ představil program Pavel Šotola a pokračoval: „Hlavním hostem a patronem letošního ročníku bude zpěvačka Lenka Filipová, moderovat bude opět herečka Táňa Fišerová a program bude otevřený pro veřejnost.“  V dalších letech by vyhlašování Duhového křídla mělo putovat i po dalších městech kraje.
Na webových stránkách www.duhovekridlo.cz najdete nejen všechny potřebné informace o ocenění včetně archivu minulých ročníků, ale i formuláře pro nominaci k jednotlivým kategoriím. „Ty pak můžete odeslat prostřednictvím e-mailu na pardubice@nrzp.cz  z pohodlí svého domova,“ řekla Radka Svatošová, zástupkyně Národní rady osob se zdravotním postižením v Pardubickém kraji. Podívat se tam můžete také na fotografie z postupové přehlídky souborů poskytovatelů sociálních služeb, která se uskutečnila v Poličce, v rámci akce Život je jen náhoda. Ukázky Mrazíka v podání Domova na hradě Rychmburk, stepařský kroužek z Domova sociálních služeb Slatiňany a kapelu Barbušáci z Domova pod hradem Žampach budou k vidění na slavnostním vyhlášení naživo.
 
Královéhradecký Majáles se vrací zpátky ke kořenům, koná se v Šimkových sadech

Hradecký Majáles se po ročním „hostování“ v areálu u Piletického potoka vrací na své původní místo konání, a to do Šimkových sadů. Organizátoři však letos přichystali i další změny oproti loňskému roku. Nebudou elektronické náramky a na festivalová pódia se vrátí Michal Hrůza.
Loňský Majáles nabral v některých ohledech až monstrózních rozměrů – pět pódií, elektronické náramky a skvělá show. Velikost akce však přinesla i negativa, jako byl nestíhající výdej jídla či trable s platbami náramkem. Po skončení akce se pořadatelé chytli za nos a řekli si, že tudy cesta nevede. „Neuvědomili jsme si, že není důležité stavět Majáles jako obří festival plný nejlepších atrakcí, efektů a nejvymakanějších pódií. Méně může být v tomto ohledu více a do budoucna chceme, aby byl Majáles především o zážitku s přáteli v dobré atmosféře a pohodě,“ hodnotí loňský ročník zástupce pořadatelů Mirek Beránek.
Už před časem pořadatelé pro letošek oznámili zrušení elektronických náramků a bezhotovostních plateb, díky čemuž se také podařilo snížit cenu vstupenky. „Zkušenost s elektronickým systémem byla zajímavá, ale pro jednodenní festival naší velikosti se zatím ještě nehodí,“ konstatoval za pořadatele mluvčí Robert Přinesdomů. Podle něj způsobily právě elektronické náramky a bezhotovostní platby nečekané komplikace. „Lze jmenovat například pokles kvality a nabídky jídla. Ta naopak letos bude zase v naprostém pořádku,“ dodává Přinesdomů.
Návrat ke kořenům symbolizuje i změna místa konání. Letos si návštěvníci užijí festival v Šimkových sadech a přilehlé lokalitě Aldis. Konání akce na těchto místech bylo loni kvůli probíhající rekonstrukci nemožné. „Víme, že tu nejlepší atmosféru měl Majáles v místech, kde ho mají návštěvníci nejraději. A proto jsme rádi, že se na tuto téměř posvátnou půdu můžeme vrátit. Věříme, že hradecký Majáles tak má nejhezčí prostor v Česku. Velmi si vážíme spolupráce s magistrátem, kde jsou lidé, kteří podporují myšlenku majálesových oslav v centru města. A touto cestou chceme všem poděkovat za tuto příležitost,“ uzavírá Mirek Beránek.
Tradiční prostor v parku bude výrazně rozšířen. V sadech bude vytvořena velká odpočinková chill-out zóna a zároveň bude pohodlnější přechod z prostoru u Aldisu do sadů. Ten byl v roce 2013, kdy se tu Majáles konal naposledy, v podvečerních hodinách nejslabším místem festivalu.
Program Hradeckého Majálesu nabídne show na 3 hudebních scénách s průřezem toho nejlepšího, co mladým návštěvníkům nabízí Česko a Slovensko. Festival přivítá kapely Chinaski, Tomáše Kluse, Mandrage, Horkýže Slíže, Vypsanou Fixu, Wohnout, Inekafe, ale také nové naděje – kapelu Jelen či ATMO music. Speciálním momentem bude návrat Michala Hrůzy na festivalová pódia. Právě Hradecký Majáles je prvním festivalem, na kterém zpěvák po loňském závažném zranění vystoupí. Navíc si, podobně jako další headlineři, připravuje speciální set. Březnový návratový koncert v pražském Fóru Karlín ukázal Michala v dosud nejlepší kondici jeho kariéry.